Starobylé Mykény - kolíska gréckej civilizácie

2019-07-03 12:00:00 |   |    | 

Grécko a najmä polostrov Peloponéz je kolískou európskej civilizácie a vždy je v tejto krajine čo obdivovať. Cestovatelia, ktorí milujú dejiny, sa tu rozplývajú od nadšenia, pretože takmer žiadny iný štát nevie ponúknuť toľko historických krás. Jedinečným miestom na spoznávanie našej civilizácie sú aj Mykény, kde môžeme hľadať počiatky celej gréckej civilizácie.



 

Mykény patrili v 16. – 12 st. pred Kr. k najvýznamnejším mestským štátom. Boli preslávené najmä svojím zlatom a po zániku Kréty výbuchom sopky sa stali najmocnejším mestom v Grécku. Vo svojich slávnych eposoch Ilias a Odysea ich líčil aj samotný Homér. Do 19. storočia bolo jeho dielo považované iba beletriu, nemecký archeológ Heinrich Schliemann však pátral po jeho reálnych základoch na severozápade Malej Ázie a podľa popisov krajiny v Homérovej epose Ilias našiel legendárne mesto Trója a neskôr aj Mykény. V roku 1874 objavil zvyšky opevneného palácového komplexu a tento nález viedol k poznatku, že všetky mykénske paláce zanikli v dobe okolo roku 1200 p. n. l. Príčina zániku zjavne rozkvitajúcej mykénskej civilizácie zostáva jednou z najväčších záhad dejín.

 

Mykénska kultúra

Mykénsku civilizáciu tvorili najprv dediny na svahoch hôr, z ktorých postupne vzniklo asi 20 mestských štátov. V čase svojho najväčšieho rozkvetu ovládali Mykénčania celý juh Grécka. Mesto Mykény pozostávalo z opevneného hradu a okolitého osídlenia. Kvôli stavbe mohutných múrov z kamenných kvádrov mnohí verili, že hrad museli postaviť Kyklopovia, obri z eposu Odyssea. Na úpätí hôr Ajos Ilias a Zara ležia trosky starovekých Mykén. Po 400 rokov doby bronzovej to bolo najmocnejšie kráľovské sídlo v Grécku, ktoré ovládalo celý región Argolis.

 

Mykénsky hrad

Do mykénskeho hradu sa vchádza cez leviu bránu z kamenných blokov. Vnútri hradu je hneď pri vstupe tzv. Hrobový okruh A, ktorý slúžil ako kráľovské pohrebisko a jeho súčasťou je šesť šachtových hrobov. Päť z nich odkryl Schliemann, ktorý tu našiel zlatý poklad plný posmrtných masiek.

Ďalej sú tu pozostatky skupiny domov. V jednom z nich bola nájdená slávna vojenská váza, čo Schliemann považoval za jeden zo svojich najvýznamnejších objavov. Bola totiž ukážkou toho, ako vyzerali legendárni mykénski bojovníci.

Uprostred veľkého nádvoria stojí Agamemnónov palác, ktorý slúžil ako kráľovské sídlo. V jednej z komnát bol pravdepodobne Agamemnón, mykénsky kráľ a vrchný veliteľ achájských vojsk v trójskej vojne, zavraždený.

Ďalej tu možno vidieť tajnú nádrž a tiež tzv. Tholos, čiže hroby v tvare včelieho kupolového úľa. Možno tu nájsť tiež slávnu Átreovu hrobku a pokladnicu, ktorá je prisúdená Átreovi. Hrobka je atraktívna sama o sebe, pretože má kužeľovitý tvar a dokonalú ozvenu.  

Mykény sú slávne archeologické nálezisko a nájdete tam množstvo impozantných  starobylých ruín. Na Peloponéze však môžete vidieť ešte oveľa viac, napr.  bájny Korintský prieplav, starobylé bývalé hlavné mesto Nafplio, Spartu a tiež je to na skok do impozantného  hlavné mesta.

 

Autor: © Zoznam/Natália Bosáková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa