Najrozprávkovejší zámok sveta a jeho tajomstvá: 20 zaujímavostí o Neuschwansteine

2019-08-26 12:00:00 |   |    | 

Zámok Neuschwanstein patrí k najnavštevovanejším historickým pamiatkam v Nemecku. Denne tam prichádzajú tisícky turistov, aby si pozreli rozprávkovú stavbu, ktorá inšpirovala Walta Disneyho pri tvorbe jeho magického hradu.



 

1. Prvým majiteľom zámku bol kráľ Ľudovít II., ktorého prezývali „rozprávkový kráľ“. Ten bol posadnutý zbieraním rôznych rozprávok a miloval všetko, čo sa týkalo tohto fantazijného sveta. Preto aj zámok mal byť podľa jeho predstáv stelesnením rozprávkovej budovy, v ktorej by sa mohli odohrávať jeho obľúbené pútavé príbehy.

2. Názov Neuschwanstein znamená v preklade „nový labutí domov“. Pri jeho vymýšľaní sa inšpirovali operou kráľovho obľúbeného autora Richarda Wagnera. Lohengrin bol jednou z hlavných postáv rovnomenného diela. Predstavuje osobu rytiera s labuťou, ktorého tento panovník tak veľmi zbožňoval.

3. Ľudovít II. svoje veľkolepé dielo nikdy nevidel dokončené. Ešte pred smrťou obýval časť priestorov, ale všetky práce sa dokončili až niekoľko rokov po jeho odchode z tohto sveta. V roku 1892 ako poslednú skompletizovali hlavnú najvyššiu vežu a zámok potom hneď sprístupnili verejnosti.

4. Kráľ nakoniec spal v priestoroch svojho vysnívaného nového domova iba 11 nocí. Pravidelne však chodieval na stavbu, zaujímal sa o jej napredovanie a neustále vylepšoval svoje pôvodné plány.

5. V celom komplexe sa pôvodne malo nachádzať až 200 komnát. Väčšina z nich by slúžila na reprezentatívne účely. Nakoniec od týchto plánov upustili a výrazne zredukovali počet dokončených miestností.

6. Interiér bol silne inšpirovaný Wagnerovými operami. Keďže skladateľ bol dobrým priateľom Ľudovíta II., rozhodol sa mu takýmto spôsobom vzdať poctu. Z jeho prác si vybral niekoľko scén alebo obľúbených postáv, ktoré zvečnil prostredníctvom nástenných malieb.

7. Jedna z miestností mala slúžiť na stretávanie sa s návštevami a organizovanie veľkých udalostí. V jej centre mal dominovať obrovský trón, na ktorom by Ľudovít sedával a bavil sa so svojimi hosťami. Keďže táto časť nebola dokončená pred jeho smrťou, nakoniec tam trón nikdy nepostavili a toto miesto zostalo navždy prázdne.

8. Zámok ročne navštívi vyše jeden a pol milióna turistov. Počas najnáročnejších dní tam zavíta až 6000 dovolenkárov, takže v komnatách sa potom strieda jedna skupinka návštevníkov za druhou.

9. Pri Neuschwansteine postavili špeciálny most, z ktorého je najkrajší pohľad na zámok. Marienbrücke spája dve skalné bralá a nachádza sa priamo oproti tejto majestátnej budove. Počas zimy je však vyhliadka kvôli bezpečnosti uzatvorená.

10. V čase dokončenia bol zámok úžasnou ukážkou moderných technológií. Ľudovít II. dal do neho zaviesť teplú a studenú vodu, ktorú púšťali z kohútikov. Mal tam telefón, sluhov privolával pomocou elektrického zvončeka a nechýbal mu ani výťah, ktorým sa pohyboval po jednotlivých poschodiach.

11. Úžasnou miestnosťou je spálňa, ktorá mala patriť majiteľovi. Kráľ do nej chcel preniesť všetky detaily z jeho fantazijnej predstavy rozprávkového miesta. Preto na nej počas štyroch rokov pracovalo 14 stolárov, ktorí museli dbať na úplne presné spracovanie jednotlivých malých ozdôb, ktoré urobili tento priestor veľkolepým.

12. Návštevníci majú zakázané fotiť interiér zámku, aby sa uchovala cenná výzdoba a aby sa tento vzácny dizajn neskopíroval do iných priestorov. Napriek tomu patrí medzi najfotografovanejšie budovy v Nemecku, pretože ľudia si ho radi zvečnia aspoň zo spomínanej vyhliadky.

13. Zámok nebol nikdy dokončený, pretože po smrti Ľudovíta II. došli jeho rodine peniaze. Kvôli tomu sa rozhodli sprístupniť ho verejnosti, aby si sám na seba zarobil. Napriek tomu sa už nevrátili k tomu, aby z úspor dorobili posledné stavebné práce. I preto vidíte v niektorých miestnostiach odhalené tehly, ktoré nestihli pokryť stierkou a vymaľovať.

14. Fasáda zámku je už na mnohých miestach značne poškodená. Kameň začal zvetrávať a aby sa niektoré časti nerozpadli, budú ho musieť čoskoro rekonštruovať. Kvôli tomu hrozí, že na niekoľko rokov prídeme o jeden z najkrajších výhľadov na hrad, pretože naň pribudne lešenie.

15. Vo svete sa nachádza niekoľko imitácií alebo zmenšenín obľúbenej atrakcie. Jedna z najznámejších sa nachádza v Číne, kde postavili hotel takmer identický s Neuschwansteinom. Prvú zmenšenú kópiu zámku vyrobili v Legolande v Günzburgu. Pri jej výstavbe spotrebovali 300 000 kociek z tejto stavebnice.

16. Ľudovít II. bol introvert, ktorý sa s pribúdajúcim vekom dištancoval od verejných vystúpení. Zámok mal byť jeho únikom od kráľovských povinností a najmä sa tak chcel strániť kontaktu so svojimi priateľmi a poddanými.

17. Kráľ odkladal návštevu svojho obľúbeného priateľa Richarda Wagnera až dovtedy, kým by boli jednotlivé komnaty dokončené a on by sa tak pompézne dozvedel, akú poctu zložil jeho úžasnej práci. Nanešťastie sa skladateľ tohto momentu nedožil, keďže aj on zomrel ešte pred jeho dokončením.

18. Prehliadka zámku nie je tak dlhá, ako by ste očakávali. Keďže sa podarilo skompletizovať len 14 komnát a zvyšok obrovskej budovy v súčasnosti využívajú len na administratívne účely, okruh so sprievodcom ukončíte za niečo vyše pol hodiny.

19. Poloha Neschwansteinu je síce nádherná, ale okolité lesy a klíma z nich vôbec neprospievajú samotným budovám. Kvôli tomu investujú do jeho spravovania vyše 14 miliónov eur ročne.

20. Zámok mal byť kópiou hradu, v ktorom vyrastal Ľudovít II.. Kvôli tomu ho zvykol kráľ nazývať nový Hohenschwangau. Na tejto stavbe sa inšpiroval stredovekým vzhľadom a skopíroval tiež niektoré časti výzdoby.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa