20 zaujímavostí, ktoré ste netušili o prekrásnej Alhambre

2019-10-17 12:00:00 |   |    | 

Španielsky palácový komplex Alhambra je dôkazom toho, že spojenie rôznych kultúr môže priniesť nezabudnuteľné pamiatky. Badať na ňom pôvodné arabské vplyvy, ale jasne tam vidieť aj prvky domácej španielskej architektúry. Vďaka tejto rozmanitosti sa Alhambra stala top atrakciou v Granade a ľudia ju milujú natoľko, že sa tam vracajú na opakované návštevy.



 

1. Alhambra dostala svoje pomenovanie podľa červených tehál, ktoré boli použité pri jej výstavbe. Tie boli pôvodne biele, no slnečné lúče zmenili ich farbu. Palác tak získal oproti ostatným stavbám v okolí iný kontrastný odtieň, ktorý sa rozhodli zakomponovať aj do jeho názvu. Ten sa dá preložiť ako „Červený hrad“.

2. Prvé základy postavili na konci 9. storočia a pôvodne mali podobu malej pevnosti. V tých časoch ju vlastnili arabskí vládcovia, ktorí sa tam rozhodli v roku 1333 vybudovať kráľovské sídlo. Až do roku 1492 v ňom žili predstavitelia tunajšej monarchie, ktorí museli po víťazstve kresťanov odísť a prepustiť celý komplex novým španielskym majiteľom.

3. V čase Napoleonovej nadvlády bol palác opustený a chátral. Preto sa ho tento panovník rozhodol používať ako budovu s obydliami pre svojich vojakov. Tí ho však v tomto období ešte viac zničili, takže potom si vyžadoval rozsiahlu rekonštrukciu.

4. V Alhambre najprv žili islamskí panovníci, ktorí prispôsobili výzdobu jednotlivých priestorov svojej kultúre a vtlačiť do nich vlastnú pečať. Každý nový majiteľ tam pridal pár nových miestností, ktoré mali podčiarknuť veľkoleposť paláca. Všetci museli dodržiavať hlavnú ideu stavby, ktorou bolo vytvoriť raj na zemi.

5. Opustené priestory veľkolepého paláca využívali rôzni obyvatelia. Najprv ich obsadili doboví squatteri, ktorí tam pritiahli nebezpečné živly. Po nich sa do Alhambry nasťahovali britskí intelektuáli, ktorí v Španielsku hľadali novú inšpiráciu pre svoju tvorbu.

6. Steny jednotlivých budov zdobí vyše 10 000 rôznych nápisov v arabskom jazyku. Na nich sa nachádzajú úryvky z obľúbených básní obyvateľov palácového komplexu, ale aj výňatky z koránu, ktoré im mali pripomínať povinnosť pravidelne sa modliť.

7. Alhambra pozostáva dokopy zo šiestich hlavných častí. Jednotlivé paláce vybudovali vždy iní majitelia a k nim pribudli vnútorné záhrady, ktoré boli pýchou ich obyvateľov. Nehostinné prostredie si vyžadovalo veľkú dávku šikovnosti, aby sa im tam podarilo zasadiť toľko pestrých rastlín.

8. Podľa dostupných informácií mali viaceré budovy z tohto komplexu strechu z krištáľu. Stavitelia tým chceli dosiahnuť, aby andalúzske slnko dopadalo na podlahu a steny vo farebných odleskoch a dodávalo palácu ešte výnimočnejšiu atmosféru. Rovnakú službu robili aj pestré vitrážové okná, ktoré sa tiež nepodarilo zachovať.

9. Počas vlády Ferdinanda II. Aragónskeho a Izabely I. Kastílskej slúžila Alhambra ako súd. Práve na tomto mieste dostal Kolumbus povolenie na jednu zo svojich legendárnych výprav.

10. Posledným arabským majiteľom paláca bol sultán Boabdil. Ten sa ťažko zmieroval s tým, že sa jeho obľúbené sídlo dostane do rúk Španielov. Keď odtiaľ poslednýkrát odchádzal, prešiel cez jednu z brán a nových obyvateľov požiadal, aby tento vstup zostal už naveky zatvorený. Po renovácii priestorov sa vedenie múzea rozhodlo, že opäť splnia želanie tohto panovníka a spomínanú bránu natrvalo uzavreli. Môžete ju vidieť hneď pri vchode do pamiatky.

11. Strategická pozícia paláca bola zvolená najmä z dôvodu lepšej obrany pred nepriateľmi. Ďalším dôvodom bolo, že noví majitelia mali odtiaľ výborný výhľad na údolie a stále sa rozrastajúcu Granadu. Takto chceli mať pod palcom celé svoje panstvo, aby mali poddaní pocit, že ich neustále kontrolujú.

12. Celý komplex je rozdelený do troch hlavných častí. Mexuar slúžil na administratívne účely a panovníci tam viedli rokovania. Bol jednoducho zariadený, miestnosti boli tmavšie a dominovala im nižšia mozaiková výzdoba stien. Serallo bolo súkromným sídlom panstva. Tieto priestory boli stelesnením prepychu. Môžete na nich badať detailné zdobenie, použitie pestrých farieb a väčšie a svetlejšie miestnosti. A napokon hárem patril manželkám a milenkám panovníkov a vidieť na ňom vkusné ženské prvky s bohatým zdobením.

13. Po obsadení paláca kresťanmi sa noví nájomníci pustili do veľkej rekonštrukcie. Snažili sa zničiť všetky odkazy na arabskú kultúru, ktoré buď zoškrabávali, alebo ich prekrývali novými omietkami. Našťastie sa mnohé podarilo zachovať a tieto krásy odhalili neskôr pri kompletnej renovácii Alhambry.

14. Jednotliví panovníci sa držali zásady, že svoje bohatstvo neukážu navonok. Takže zatiaľ čo pribúdali jednotlivé budovy s jednoduchou fasádou, v interiéri si už dopriali iný luxus. Tieto steny sú výrazne zdobené a návštevníkom ukazujú dôvtip a kreatívny prístup k ich stavaniu a renovácii.

15. Generalife vám predstaví najkrajšiu exteriérovú časť tohto komplexu. Nachádzajú sa tam záhrady s pestrými kvetmi a fontánami. Vodu do nich museli v čase ich vybudovania dotiahnuť z rieky, ktorá bola vzdialená niekoľko kilometrov. Vytvorili inteligentný systém zavlažovania, cez ktorý naplnili aj vodné časti.

16. V minulosti žil v paláci aj známy spisovateľ Washington Irving. Ten miloval živú španielsku kultúru, ktorá ho inšpirovala pri vymýšľaní nových príbehov. Z vďaky za možnosť bývať v týchto úžasných priestoroch neskôr napísal knihu Alhambraských rozprávok, ktoré zozbieral medzi obyvateľmi tohto regiónu.

17. S halou Abencerrajes sa spájajú dve kruté legendy. Jedna hovorí o tom, že rodina, podľa ktorej nesú tieto priestory pomenovanie, tam v minulosti tvrdlo ničila svojich nepriateľov. Politických sokov údajne zabili a neskôr ich uvarili. Ďalší príbeh rozpráva o veľkej žiarlivosti sultána Boabdila. Jeho manželka ho vraj podvádzala s jedným z Abencerrajesovcov, on preto zavraždil všetkých mužov z tohto rodu. Kvôli tomu mala voda vo fontáne červené sfarbenie.

18. Súčasťou komplexu bola kedysi veľká úžitková záhrada. Sluhovia tam pre svojich pánov pestovali myrtu, pomaranče a ruže. Neskôr k tomu pribudli viaceré divoké kvety, ktoré priniesli zo španielskeho vidieka.

19. Napriek tomu, že sa počas storočí Alhambra postupne rozširovala, všetky nové časti nadväzovali na hlavné nádvorie. Vďaka tomu sa z tohto miesta ešte aj v súčasnosti jednoducho dostanete do ktorejkoľvek budovy alebo záhrady v paláci.

20. Výzdoba jednotlivých stien bola za čias arabských panovníkov vymyslená podľa presného matematického vzorca, aby všetky komponenty do seba skvele zapadli. Keďže niektoré časti boli neskôr poškodené, tak sa ich už nepodarilo renovovať tak, ako vyzerali pôvodne. Viacerí historici sa však domnievajú, že niekde v tomto komplexe sú ukryté presné výpočty aj s plánmi, ako zdobili všetky miestnosti. V tých časoch sa tak tradične tajne uchovávali informácie o základoch stavieb.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pixabay

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa