Fantastický tip na výlet: Marmarošská župa je najmalebnejšia oblasťou Rumunska

2019-09-26 12:00:00 |   |    | 

V období Rakúsko-Uhorska sa Marmarošská župa rozprestierala na území súčasného Rumunska a Ukrajiny. Teraz jej patrí už len severozápadná časť Rumunska, ktorá je bohatá na prírodné krásy a historické zaujímavosti. Veľmi cenné sú najmä drevené pamiatky od tunajších majstrov, ktorí bravúrne zvládli techniky náročnej drevorezby.



 

Vyrezávané brány

Rumunsko je známe viacerými oblasťami, ktoré sa môžu pochváliť krásnymi drevenými dobovými stavbami. V Marmarošskej župe sa ich nachádza najviac, takže ak si chcete pozrieť práve tento štýl historických pamiatok, naplánujte si dovolenku v týchto končinách. Tento región je známy svojimi malebnými dedinkami. Ideálnym tipom pred cestou do Marmarošskej župy preto je, aby ste si vopred nič neplánovali, iba si prenajmite auto a túlajte sa krajom popri hraniciach s Ukrajinou. Hneď prvý dôkaz o majstrovstve tunajších rezbárov nájdete na vstupných bránach do domov, ktoré v minulosti patrili bohatším rodinám alebo sa nachádzali pred vstupmi do areálu kostolov či cintorínov. Pod strieškami sa ukrývajú precízne spracované ornamenty, ktoré zdobia celý lem vchodových dverí a brány. Často nadväzovali na tradície tohto regiónu a tiež poukazovali na symboliku spojenú s menom rodiny, ktorá tam žila. Najviac zachovaných brán nájdete v Barsani a Oncestiach.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V MARMAROŠSKEJ ŽUPE

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

Drevené kostoly

Jednou z najvýznamnejších atrakcií tohto regiónu sú drevené kostoly. Nájdete ich takmer v každej dedine. Veriaci sa chceli kedysi popýšiť tým, že majú v svojom chotári ten najkrajší svätostánok. Preto jednotlivé obce medzi sebou súťažili a stavali ešte veľkolepejšie chrámy. V tých časoch sa ako stavebný materiál používalo len dubové drevo, ktorého bolo v okolitých lesoch neúrekom. Jednotlivé kostoly mali typické vysoké strechy a menší interiér. Ten bol vždy husto zdobený maľbami, ktoré pripomínali výjavy z biblie. Nikdy nechýbajú ani ručne tkané koberce, ktoré sú typické pre tento región.

 

Kostol v Budestiach

Dedinka Budesti má jeden z najkrajších kostolov tohto druhu. Postavený bol v roku 1643 a patrí k najväčším pamiatkam v Marmarošskej župe. Gréckokatolický chrám je známy vďaka zachovalým nástenným maľbám. Tie pochádzajú z 18. storočia, keď výzdobu tohto svätostánku obnovil maliar Alexander Ponehalschi. Najvýznamnejšia maľba sa nachádza nad oltárom a zobrazuje korunováciu Panny Márie. Jej autorom je Ianos Opris, ktorý ju tam namaľoval v 19. storočí. Tento obraz je zároveň poslednou maľbou, ktorou ozdobili interiér kostola. Súčasťou tohto svätostánku je malé múzeum, ktoré sa venuje jeho dejinám a významu ikonografie.

 

Kláštor v Barsane

Viaceré drevené stavby z tohto kraja sú zaradené medzi UNESCO chránenými pamiatkami. Jednou z nich je kláštorný komplex v Barsane, ktorý pozostáva zo starého a nového kostola, kaplnky, pivníc, dvoch domov a tradičnej vstupnej brány. V roku 2005 ho premenili na múzeum, ktoré sa venuje histórii kláštora a nachádza sa tam veľká zbierka ikon a kníh s duchovnou tematikou. Na tomto mieste sa pôvodne nachádzali dve dediny. Na začiatku 19. storočia sa tam rozhodli vytvoriť duchovné miesto, ktorého centrom mal byť kostol z neďalekého cintorína. Ten postupne presunuli do tejto peknej prírodnej lokality a vystavali okolo ďalšie budovy. No podľa legendy bolo práve toto rozhodnutie veľkou chybou. Spolu s kostolom sa údajne na nové miesto presťahovali aj nespokojné duše mŕtvych ľudí.

 

Veselý cintorín

Milý nápad dostali obyvatelia dedinky Sapanta, ktorí nechceli mať zo svojho cintorína ďalšie pochmúrne miesto. Preto v roku 1935 vymyslel rezbár Stan Ioan Patras farebné kríže, ktoré už na prvý pohľad pútajú pozornosť okoloidúcich. Namiesto fotografií sa tam nachádzajú maľované podobizne mŕtvych, pod ktorými je vždy napísaný nečakaný text. Ten vtipne popisuje, akým spôsobom dotyčná osoba skonala, alebo zachytáva kuriózne situácie z jej života. Vďaka tomu sa stal vyhľadávanou atrakciou, ktorá ľudí prinúti premýšľať o zosnulých úplne iným spôsobom, ako sú na to zvyknutí na tradičných cintorínoch.

 

Vlak s parným rušňom

Z Viseu de Sus sa dostanete do okolitých dediniek historickým vlakom s parným rušňom. Ten prechádza cez malebné dedinky a ukazuje všetky krásy tunajšieho regiónu. Turisti sa dostanú do blízkeho údolia, kde sa môžu vybrať na rôzne turistické prechádzky. Prevádzka vlaku je obmedzená a denne chodí len pár spojov. Podľa toho si naplánujte aj čas strávený spoznávaním marmarošskej prírody.

 

Baia Mare

Hlavným mestom tejto župy je Baia Mare. Postavili tam dve hlavné veže, ktoré sú charakteristickým bodom v centre mesta. Prvá sa volá Štefanova a nachádza sa na nej zvonica. Druhá je Mäsiarova a pôvodne bola súčasťou stredovekých mestských hradieb. Veľkým zážitkom je návšteva trhu na námestí Piata Izvoarelor, kde si môžete kúpiť chutné lokálne špeciality. V meste sa nachádzajú štyri múzeá, ktoré sa venujú histórii regiónu, umeniu, archeológii a mineralógii.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa