Palazzo Parisio – miniatúra parížskeho Versailles

2019-09-25 00:00:01 |   |    | 

Malta sa nám väčšinou spája so starobylými atrakciami, ktoré nás vracajú späť na začiatok nášho letopočtu. Popri týchto vzácnych pamiatkach si ale v programe nechajte miesto aj na jeden palác, ktorý bol postavený v novodobejších dejinách. Palazzo Parisio nadväzuje na tradičnú francúzsku architektúru a podľa odborníkov je zmenšeninou slávneho Versailles.



 

Od loveckého zámočka k honosnému sídlu

V súčasnom meste Naxxar asi dvanásť kilometrov od Valetty stál pôvodne lovecký zámoček, ktorý bol pre majiteľov únikom od rušného života vo Vallette. Po ich smrti sa dostal do rúk rodiny Parisiovej, ktorá vlastnila viacero honosných stavieb na ostrove a istý čas slúžil ako súkromné sídlo jedného z členov tejto famílie. Neskôr sa palác stal majetkom jezuitov, ktorí tam vybudovali školu a tú od nich v roku 1898 odkúpil Giuseppe Scicluna.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V NAXXARE

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

Markíz investoval do renovácie mnoho peňazí, aby si tak splnil jeden z veľkých snov. Vždy túžil vlastniť palác vo francúzskom štýle, ktorý by mu pripomínal jeho obľúbené Versailles. Kvôli tomu si najal architekta, ktorý viedol rekonštrukčné práce týmto smerom. Odborníci ale stáli aj pred ďalšou dôležitou úlohou. Majiteľ chcel, aby zachovali nejaké prvky z každej éry vývoja tohto sídla.

 

Výkladná skriňa maltského umenia

Hlavným architektom pri prestavbe paláca bol Talian Carlo Sada. Ten mal na svojom konte niekoľko skvelých úspechov, ktoré ho predurčovali na túto významnú prácu. Markíz od neho chcel, aby sa dôsledne zameral najmä na výzdobu jednotlivých miestností. Prikázal mu, aby sa palác stal výkladnou skriňou maltského umenia. Sada najprv najal dvoch miestnych maliarov, ktorým neskôr vypomáhali študenti z tunajšej umeleckej školy. Tí skrášlili steny bohatou freskovou výzdobou, ktorá je najkvalitnejšou súkromnou zbierkou umenia na Malte. Samotný architekt sa na vylepšovaní interiéru podieľal niekoľkými sochami.

 

Rodinné sídlo, ktoré privítalo verejnosť

Odkedy získal palác do vlastníctva Giuseppe Scicluna, už si ho jeho rodina udržala v trvalom vlastníctve. Momentálne sú jeho majiteľkami markízova prapravnučka so svojou dcérou. Tie sa rozhodli, že sprístupnia svoj príbytok aj verejnosti. Ku Palazzu Parisio sa im viazalo veľa krásnych spomienok z detstva, ale časom pochopili, že by bola veľká škoda, ak by jeho priestory nikdy nevideli aj bežní ľudia. V súčasnosti je pre súkromné účely rezervovaných pár komnát, ostatné slúžia ako priestory na prehliadku tohto sídla. Nachádza sa tam tiež reštaurácia, malá kaviareň a pravidelne tam organizujú romantické svadby.

 

Pivnica slúžila aj ako podzemná pôrodnica

Zaujímavá história sa spája s palácovou pivnicou. Tá pôvodne slúžila na skladovanie vína, kam občas markíz zašiel so svojimi priateľmi. No počas 2. svetovej vojny sa rozhodli majitelia zachovať čestne a snažili sa aspoň trochu pomôcť obyvateľom z okolitých mestečiek. Počas náletov pivnice otvorili a ponúkli ich ako úkryt pred bombardovaním. V tom období slúžili tieto priestory aj ako podzemná pôrodnica a improvizovaná malá nemocnica. V súčasnosti je zahrnutá do prehliadkového okruhu a opäť sa v nej nachádzajú aj malé zásoby vína.

 

Čo na vás čaká v paláci?

Okrem tradičnej prehliadky pôvodného zachovaného nábytku a majestátnych priestorov sa môžete v paláci tešiť na niekoľko výnimočností. Prvým je samotné schodisko, ktoré sa nachádza hneď pri vstupe. Vyrobené je z mramoru z blízkeho lomu a je najväčším kamenným interiérovým schodiskom na Malte. Majiteľom sa podarilo uchovať aj automobil, ktorý kedysi používal markíz Scicluna. Z tohto obdobia je to jediné zachovalé vozidlo na ostrove. Časť chodieb lemujú pôvodné brnenia a nechýba ani výstava zbraní. Podľa návštevníkov je najkrajšou časťou miestnosť určená na organizovanie bálov. Hneď vedľa nej sa nachádza odpočiváreň, kde sa mohli osviežiť dámy pomedzi tancovanie. Na každodenné rodinné posedenia využívali jednoduchšiu jedáleň, v ktorej si môžete pozrieť vzácny porcelán. Sála Lombarda priamo nadväzuje na štýl zámku Versailles, pretože miestnosť bola prispôsobená vkusu, aký mal kráľ Ľudovít XIV. Súčasťou paláca je aj rodinná kaplnka, v ktorej si dávajú páry manželské sľuby.

 

Jediná verejne prístupná súkromná záhrada

Dôležitou časťou tohto komplexu je záhrada, ktorá bola pôvodne štylizovaná do barokovej úpravy. Teraz je už inšpirovaná talianskym štýlom, ktorý celoročne ponúka pohľad na zmes nádherných kvetín. Pri záhrade sa nachádza oranžéria s rôznymi druhmi citrusových stromov. Tá je jedným z odkazov na prvý poľovnícky zámoček, ktorý sa už v tých časoch pýšil touto relaxačnou zónou. Viaceré časti majú príjemný stredomorský charakter a sú ozdobené nádhernými fontánami. V súčasnosti je toto jediná súkromná záhrada na ostrove, ktorá je prístupná pre verejnosť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: viewingmalta.com, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa