Milánsky dóm – piaty najväčší katolícky kostol sveta s viacerými rekordmi

2019-12-29 00:00:01 |   |    | 

Vďaka znamenitej architektúre a bohatej histórii je Milánsky dóm najobľúbenejším kostolom v Taliansku. Spája sa s ním niekoľko prvenstiev a patrí medzi najzaujímavejšie katedrály na celom svete. Postavený je v gotickom štýle a na námestí je hlavnou dominantou, ktorá zároveň patrí medzi najfotografovanejšie pamiatky v tejto časti krajiny.



 

Výstavba trvala niekoľko storočí

Milánsky dóm sa nachádza na mieste, kde v minulosti stál pôvodný jednoduchý kostol. Ten postavili v 5. storočí a dlho bol kultúrnym a obchodným centrom v meste. V druhej polovici 11. storočia ho však postihol rozsiahli požiar, po ktorom takmer celá budova ľahla popolom. Podarilo sa uchovať len malú časť z nej, ktorá je teraz súčasťou prehliadky dómu. Súčasnú katedrálu tam začali stavať v roku 1386, keď arcibiskup vydal nariadenie, podľa ktorého mali vybudovať nový a majestátnejší mestský svätostánok. Náročná stavba pozostávala z niekoľkých vežičiek a množstva dekoratívnych ozdôb. Kvôli tomu trvali práce na nej desiatky rokov. Stavba bola dokončená až v 19. storočí a posledné drobné úpravy sa robili ešte aj v 20. storočí. Niekoľkým generáciám domácich obyvateľov tak priniesla prácu, preto ju mali ešte radšej a vytvorili si k nej silnejší vzťah.

 

Adoptujte si vežičku

Tak ako mnoho iných európskych pamiatok, aj Milánsky dóm prežil počas 2. svetovej vojny ťažké časy. Vtedy mesto čelilo niekoľkým bombardovaniam, ktoré zasiahli aj všetky jeho dôležité budovy. No zatiaľ čo La Scala utrpela veľké škody, v prípade katedrály boli potrebné len malé úpravy, ktoré sa im podarilo po skončení bojov veľmi rýchlo dokončiť. Odvtedy až do roku 2009 museli robiť len drobné úpravy fasády, ale potom zistili na streche prvé vážnejšie poškodenia. Malé vežičky sa časom zničili vplyvom poveternostných podmienok, ale aj znečistenia ovzdušia. Keďže v rozpočte sa im nezvyšovalo veľa peňazí, rozhodli sa pre zaujímavý krok. Milovníkom histórie a kultúry ich ponúkli na adopciu. Zo získaných prostriedkov ich potom postupne renovovali a každý z milodarcov si dnes môže pozrieť svoju vlastnú vežičku.

 

Piaty najväčší katolícky kostol na svete

Keď sa postavíte pred majestátny dóm, budete musieť chvíľku iba stáť a obdivovať jeho dokonalú krásu. Katedrála patrí k tým najväčším na svete. Jej rozloha je tak veľká, že sa rozprestiera na ploche jednej menšej mestskej štvrte. Počas omše sa do nej naraz zmestí viac ako 40 000 ľudí. Milánsky dóm je najväčším kostolom v Taliansku a zároveň je piatym najväčším katolíckym kostolom na svete. Okrem neho sú väčšie už len vatikánska Bazilika svätého Petra, svätostánok v Sao Paulo v Brazílii, Katedrála svätého Jána Božského v New Yorku a Sevillská katedrála.

 

Najväčší organ v Taliansku a najviac sôch na svete

Vzácny dóm so sebou prináša niekoľko ďalších úctyhodných údajov. Veľká stavba si vyžaduje obrovský hudobný nástroj, ktorý by rozozvučal jej priestory. Vďaka tomu sa v interiéri nachádza najväčší organ v krajine. Do kostola ho inštalovali v roku 1938. Dokopy sa skladá z piatich klávesníc a 15 800 trúbok. Roky používania a vysoká vlhkosť si vyžiadali svoju daň. Organ je aktuálne v zlom stave a hrozí, že sa ho už nepodarí zachrániť. Na jeho renováciu by potrebovali až milión eur, preto sa rozhodli založiť zbierku, z ktorej výťažok putuje na postupnú obnovu vzácneho nástroja. Ďalšou výnimočnosťou sú sochy, keďže v Milánskom dóme sa ich nachádza spomedzi ostatných kostolov najviac na svete. Dokopy je tam vyše 4000 podobizní svätcov a bežných smrteľníkov a viac ako 700 chrličov.

 

Červená žiarovka upozorňuje na vzácnu relikviu

Pri pohľade na hlavný oltár zdvihnite pohľad smerom ku kupole, kde bude svietiť jasná červená žiarovka. Milánsky dóm patrí medzi vzácne kostoly na svete, kde sa nachádza časť relikvií z ukrižovania Ježiša Krista. Presne pri tomto svetielku je ukrytý jeden z klincov, ktorý bol použitý pri jeho pribití na kríž. S tým súvisí aj jeden z najznámejších milánskych kresťanských sviatkov. Každý rok v sobotu, ktorá je najbližšie k 14. septembru, sa koná slávnosť, počas ktorej vytiahnu vo veľkom prútenom koši smerom k relikvii kňaza, ktorý sa jej dotkne a znesie ju na krátky čas dole.

 

Najkrajší výhľad na katedrálu

Jedným z najzaujímavejších bodov prehliadky je návšteva strechy katedrály. Tam si môžete obzrieť jednotlivé vežičky, uvidíte viacero chrličov, ale aj slávnu zlatú Madonnu, ktorá chránila celé mesto. Až do šesťdesiatych rokov minulého storočia bola najvyšším bodom v Miláne. Odtiaľto máte taktiež najkrajší pohľad na historické centrum. Ten má iba jedinú chybu, že nemôžete vidieť samotnú katedrálu. Ak si chcete vychutnať výhľad na celé námestie so samotným dómom, zájdite do Highline Galleria, ktorá ponúka tiež prechádzky po ich streche. Odtiaľ uvidíte už aj slávnu katedrálu a môžete si odtiaľ odniesť tie najkrajšie fotografie na túto dominantu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa