Ruský ostrov Kiži – jedinečný skanzen ruskej drevenej dedinky

2020-01-03 12:00:00 |   |    | 

Históriu národa by sme nemali spoznávať iba prostredníctvom honosných panských sídiel a meštianskych domov, ale v každej navštívenej krajine by sme si mali obzrieť aj jednoduché obydlia chudobných obyvateľov. Na tento účel výborne slúžia skanzeny, ktoré nám navyše predstavia aj pôvodné tradície danej oblasti. V Rusku sa jedna z najkrajších drevených dediniek nachádza na úžasnom mieste na ostrove Kiži.



 

Postavili ju jednou sekerou

Kiži sa nachádza na Onežskom jazere, ktoré je súčasťou Karelskej republiky. V tomto regióne sú desiatky podobných ostrovov, ktoré boli podľa odhadov osídlené už 2000 rokov pred Kristom. Prvé zo súčasných stavieb v tomto skanzene sa začali budovať v 14. storočí. Ich výstavba prebiehala veľmi zaujímavým spôsobom. Vždy na jeseň vyrúbali v okolí niekoľko stromov, ktoré potom nechali celú zimu stáť, vďaka čomu získali lepšiu izoláciu. Potom ich osekávali tak, aby do seba zapadli ako stavebnica a nemuseli pri tom použiť ani jediný klinec. Podľa legendy údajne celú dedinku na Kiži postavili iba jedinou sekerou. A keď boli všetky budovy konečne hotové a dokončili už aj nádherný Chrám premenenia Pána, potom sekeru zahodili do jazera, aby už nikto nepokračoval v ďalšej výstavbe a nevytvoril podobne nádherné dielo.

 

Trhovisko aj útočisko pred nepriateľmi

Ostatné ostrovy na tomto jazere boli väčšinou menšie, preto sa tam obvykle nachádzalo iba pár domov, ktorých obyvatelia sa živili poľnohospodárstvom. Ak potrebovali kúpiť niečo viac, museli zájsť na hlavný ostrov Kiži, kde sa nachádzalo veľké trhovisko. Vďaka tomu získal ostrov významnú pozíciu, ktorá mu pomáhala prekvitať. Zatiaľ čo ostatné menšie usadlosti postupne zanikli, toto miesto sa podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave. Taktiež slúžilo ako dôležitý dopravný uzol na obchodnej ceste medzi Novgorodom a Bielym morom. Práve tam sa stretávali obchodníci, ktorí si vymieňali tovar a zostávali tam na niekoľko dní, aby si oddýchli pred ďalšou cestou. Počas vojnového obdobia slúžil Kiži tiež ako útočisko a strategické miesto pre tunajších vojakov.

 

Dvojročné povstanie tvrdo potlačili

Na ostrove Kiži vládla počas väčšiny dejín priateľská atmosféra. Akoby už samotný pokoj prichádzajúci z nádhernej prírody v okolí prinútil ľudí k tomu, aby spomalili a boli k sebe priateľskejší. Jediné problematické obdobie nastalo medzi rokmi 1769 a 1771, keď na ostrove vypukla malá revolúcia. V tom čase sa niekoľko roľníkov postavilo na odpor voči panovníkom a tvrdošijne s nimi bojovali počas niekoľkých mesiacov. Katarína II. sa rozhodla toto povstanie tvrdo potlačiť, čo sa jej úspešne podarilo. No jej rozhodnutie malo aj jeden negatívny dopad. Z tejto oblasti sa pomaly začali sťahovať preč mladí obyvatelia a ostrov začal postupne vymierať a upadať. Nakoniec si ho všimli až v päťdesiatych rokoch minulého storočia, keď sa tam rozhodli vytvoriť veľký skanzen. Tento nápad sa stretol s veľkým nadšením a odvtedy sa nenápadný ostrov stal dôležitou turistickou atrakciou v celom regióne.

 

Niektoré budovy previezli z celého regiónu

Do skanzenu Kiži sa najlepšie dostanete cez mesto Petrozavodsk. Odtiaľ vás čaká vyše hodinová plavba na ostrov, kde sa ocitnete uprostred iného sveta vzdialeného stovky rokov od súčasnosti. Priamo na ostrove sa nedá prespať, ak vás ale uchváti nádhera tohto regiónu, môžete sa ubytovať na jednom z okolitých ostrovov, kde sa nachádzajú malé penzióny alebo súkromné izby. Priamo na Kiži je štýlová retro reštaurácia so špecialitami ruskej kuchyne. Veľká časť stavieb v skanzene je pôvodných, ktoré uchovali od 14. storočia až po súčasnosť. No na ostrov sa im podarilo premiestniť aj niekoľko ďalších zaujímavých budov z celého regiónu. Tie rozložili na menšie časti, ktoré preplavili a na Kiži ich opäť dali dokopy.

 

Čo zaujímavé uvidíte na ostrove Kiži?

Chrám premenenia Pána

Hlavnou atrakciou na ostrove je Chrám premenenia Pána, ktorý pochádza z 18. storočia. Už keď budete prichádzať k pevnine, uvidíte túto nádhernú stavbu vynímať sa na krásnom pozadí jazera. Niekoľko malých vežičiek vyzerá ako z rozprávkovej krajiny. Aj tie vyrobili iba pomocou dreva a bez akýchkoľvek klincov, vďaka čomu patrí medzi najunikátnejšie stavby v Rusku. Je vysoký 37 metrov a jeho interiér je plný vzácnych ikon.

Kaplnka Archanjela Michala

Medzi súčasnými stavbami na Kiži prevažujú najmä sakrálne pamiatky. Táto malá kaplnka bola presťahovaná z neďalekej dedinky Lelikozero. Navonok je síce nenápadná, ale vo vnútri má nádherné zdobenie pestrými ikonami, ktoré dotvárajú magickú atmosféru tohto miesta.

Kostol Panny Márie

Na Kiži sa už pôvodne nachádzali dva kostoly. Ten novší postavili kvôli tomu, aby na ňom mohli využiť modernejšie spôsoby zahrievania budovy a má taktiež krajšie zdobenie. Tento kostol sa až dodnes využíva na organizovanie bohoslužieb.

Veterný mlyn

Na ostrov dodatočne doviezli najmä budovy praktického využitia. Väčšinou ide o poľnohospodárske stavby, ktorým dominuje mlyn zo začiatku 20. storočia. Patrí medzi najzachovalejšie stavby v skanzene.

Zvonica

V blízkosti hlavného kostola stojí zvonica, ktorá pochádza z roku 1862. Na tomto mieste sa nachádzala v minulosti stavba podobného charakteru, ktorú zničili poveternostné podmienky. Novú vežičku postavili tak, aby z nej bola nádherná vyhliadka na celé okolie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa