Palác Drottningholm – Versailles severnej Európy

2020-01-14 12:00:00 |   |    | 

Švédsky palác Drottningholm sa nachádza na predmestí Štokholmu. Využívajú ho ako oficiálne kráľovské sídlo a patrí medzi budovy, ktoré vlastnia priamo členovia monarchie. Napriek tomu je prístupný aj pre verejnosť. Návštevníci sa dostanú do parku a do tých priestorov, ktoré nevyužíva rodina týchto panovníkov.



 

Vznikol na troskách bývalého zámku

Palác sa nachádza na ostrove Lovön na jazere Mälaren. Ide o krásnu oblasť neďaleko centra mesta, kde v minulosti mali podobné sídla viacerí členovia šľachty. Konkrétne na tomto mieste postavil kráľ Johan III. letný zámoček pre svoju manželku Katarínu Jagelloniku. Ten pomenoval Drottningholm, čo v preklade znamená „ostrov kráľovnej“.

Nádherná budova s krásnym parkom tam stála až do 17. storočia. Vtedy ju postihol veľký požiar, pri ktorom úplne zhorela. Už nasledujúci rok sa majitelia rozhodli, že tam postavia nový zámok, ktorý by naďalej slúžil kráľovskej rodine. Vtedy sa už začali písať dejiny paláca, ktorý poznáme aj v súčasnej podobe.

 

Zlatá éra umenia

Podľa tradície boli majiteľkami Drottningholmu najmä ženské zástupkyne monarchie. Jednou z najvýznamnejších bola princezná Lovisa Ulrika z Pruska, ktorá ho získala ako svadobný dar. Keďže milovala umenie a zbierala rôzne cenné kúsky vtedajších maliarov a sochárov, rozhodla sa palác premeniť na súkromnú galériu. Kompletne nechala prerobiť interiéry a umiestnila do nich svoje najväčšie poklady.

Toto obdobie sa označuje ako zlatá éra umenia vo Švédsku a až dodnes sa s z neho podarilo uchovať mnoho vzácnych obrazov a sôch. Lovisa Ulrika navyše naďalej podporovala zveľaďovanie paláca v štýle francúzskeho baroka. Vďaka tomu sa tento komplex začal ešte viac podobať na Versailles, ktorý bol hlavnou inšpiráciou počas jeho rekonštrukcie.

 

Súboj opier

Drottningholm zohrával v týchto časoch dôležitú úlohu aj v oblasti divadelníctva. Viedli tam jedno z najlepších palácových divadiel, do ktorého sa chodili zabávať aj panovníci z iných krajín. Tunajšie predstavenia predstavovali pýchu domácich hostiteľov a boli prekvapením pre ich návštevníkov. Vďaka tomu sa v priestoroch paláca podarilo vytvoriť obľúbené múzeum divadla.

Každoročne tam tiež organizujú špeciálny festival, ktorý nazývajú Súboj opier. Herci a speváci vystupujú v priestoroch pôvodných kulís, majú na sebe dobové kostýmy a prezentujú najmä staršie hry. Hlavným pravidlom tohto podujatia je, že sa musia čo najviac prispôsobiť podmienkam, ktoré mali divadelníci v minulosti. Takže kvôli tomu tam stále robia všetky efekty pôvodným spôsobom, ako sa to robilo v dávnej minulosti.

 

Interiér zariadený cennými skvostmi

Od znovuvybudovania bol palác prakticky neustále obývaný. Vďaka tomu sa tam podarilo uchovať veľkú časť pôvodného zariadenia a výzdoby a palác sa stal jednou z najcennejších pamiatok v krajine. Zatiaľ čo južné krídlo ešte stále patrí kráľovskej rodine, zvyšok sprístupnili verejnosti. No pokiaľ sa tam konajú dôležité rokovania so zahraničnými návštevami, musí byť uzavretý celý.

Okrem bývalých súkromných komnát panovníkov patrí medzi najzaujímavejšie miestnosti hosťovská sála, do ktorej sa dostanete cez veľkolepé mramorové schodisko. Ďalej prejdete do Zeleného kabinetu, ktorý bol najobľúbenejšou komnatou Lovisy Ulriky. Steny, aj nábytok sú potiahnuté zeleným zamatom, na ktorom sa vynímajú najcennejšie obrazy. Súčasťou paláca je múzeum, kde vystavujú sochy známych európskych sochárov.

 

Anglický park s cennou vojnovou trofejou

Medzi návštevníkmi je veľmi obľúbený aj rozsiahly park, ktorý je súčasťou tohto kráľovského komplexu. Na rozdiel od paláca, postavenom vo francúzskom štýle, pri budovaní záhrad sa inšpirovali anglickým záhradníctvom. Počas leta tam organizujú spoločné pikniky, na ktorých sa stretávajú celé rodiny.

Pri dôležitých príležitostiach ho využívajú na organizovanie štátnych podujatí a často tam chodievajú aj s oficiálnymi zahraničnými návštevami. Kuriózne najväčšou pýchou záhrady sú sochy, ktoré v minulosti ukradli z Čiech. Ide o práce Adriana de Vriesa, ktorý ich vytvoril pre Valdštejnské záhrady v Prahe. Švédi si ich odtiaľ odniesli ako vojnovú trofej a k našim susedom ich už nikdy nevrátili.

 

Kaplnka, kde pokrstili všetkých kráľovských potomkov

Súčasťou komplexu je aj niekoľko ďalších budov. V záhrade sa nachádzajú predovšetkým hospodárske priestory, ktoré slúžia pre zamestnancov. No jeho súčasťou je tiež kaplnka, ktorú využíva predovšetkým kráľovská rodina. V týchto priestoroch pokrstili väčšinu potomkov monarchie a počas všetkých kresťanských sviatkov sa tam pre nich konajú omše.

Druhou výnimočnosťou je čínsky pavilón, za ktorý môžeme tiež vďačiť Lovise Ulrike. Tá dostala od svojho manžela ako narodeninový darček letné sídlo v ázijskom štýle, ktoré ju v tom období veľmi fascinovalo. V súčasnosti sa tam nachádza niekoľko exemplárov čínskeho porcelánu a iné vzácne exponáty.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa