Noc v múzeu: V Turecku môžete dovolenkovať v hoteli s najväčšou starovekou mozaikou na svete

2020-02-06 12:00:01 |   |    | 

Turecko je obľúbeným cieľom dovolenkárov nielen kvôli nádherným plážam, ale aj pre bohatstvo historických pamiatok. Začiatkom roka otvorili na juhovýchode krajiny hotel, ktorý ulahodí všetkým milovníkom dejín. Vo svojich útrobách totiž ukrýva najväčšiu mozaiku na svete a obrovské množstvo ďalších archeologických nálezov.



 

Mesto Antakya (pozor, nemýliť si s Antalyou) leží na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. V staroveku a stredoveku bolo známe pod názvom Antiochia a patrilo k najvýznamnejším a najväčším mestám Rímskej ríše. V časoch Byzantskej ríše dokonca dýchalo na chrbát samotnému Konštantínopolu. Práve tu tiež bola založená jedna z prvých kresťanských obcí a nasledovníci Ježiša Krista boli prvýkrát nazvaní kresťanmi. Mesto so svojimi masívnymi hradbami hralo významnú rolu aj pri križiackych výpravách.

Niet divu, že taká bohatá história zanechala v meste stopy v podobe vzácnych pamiatok. Mnohé z nich teraz môžete dokonca obdivovať cestou z hotelovej izby. Začiatkom roka totiž v Antakyi otvorili The Museum Hotel, pri ktorého výstavbe objavili obrovské množstvo historických artefaktov a zakomponovali ich priamo do budovy. V hoteli tak vystavujú tisícky muzeálnych predmetov z trinástich rôznych kultúr vrátane najstaršej mramorovej podobizne boha Erosa. 70-centimetrová socha pochádza z obdobia okolo roku 200.

Vidieť môžete aj pozostatky rímskych kúpeľov z 5. storočia alebo najstarší múr v Antakyi, ktorý pochádza z 3. storočia pred Kristom. V podzemí je vystavených niekoľko vrstiev archeologických nálezov, ktoré siahajú až do obdobia helenizmu. „Pozerať na toto miesto len ako na hotel je trochu nefér. Ide o živé múzeum a na rozdiel od iných podobných inštitúcií tu máme pozostatky nie z jedného, ale hneď z niekoľkých storočí. Vojdete v podstate do časového tunela a zistíte, ako ľudia kedysi žili,“ hovorí Sabiha Ausfurogluová, šéfka miestnej turistickej a hotelovej asociácie, ktorej rodina hotel vlastní.

Architekti projektu tak vytvárali nielen päťhviezdičkové ubytovanie a hotelové služby vrátane piatich reštaurácií a barov a obrovského strešného wellness centra, ale museli myslieť aj na to, ako hosťom sprístupniť nálezy. Darí sa im to vďaka skleneným panelom a sérii chodieb a mostíkov ponad archeologické náleziská. Vďaka nim môžete kedykoľvek obdivovať aj najvýznamnejší nález - mozaiku zo 4. storočia. S plochou 1050 metrov štvorcových je zrejme najväčšou na svete.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: The Museum Hotel Antakya

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa