Naslávnejší odkaz starých Grékov: 20 zaujímavostí o aténskej Akropole

2020-07-10 12:00:00 |   |    | 

Počas prechádzok po Aténach sa neubránite pohľadom na Akropolu, pri ktorých začnete premýšľať o tom, ako vyzerala v časoch najväčšej slávy. Stačí trochu fantázie na to, aby ste si predstavili, ako sa tam kedysi stretávali grécki myslitelia a uctievali svojich bohov. Dnes tieto ruiny ticho strážia a zdobia panorámu gréckej metropoly a nedovolia nám zabudnúť na to, aké významné boli predošlé generácie Európanov.



 

1. Parthenón bol v minulosti katolíckym, ale aj moslimským svätostánkom. V 6. storočí obsadili mesto kresťania a tento grécky chrám premenili na kostol Panny Márie. Svoju funkciu plnil až do 15. storočia, keď z neho potom urobili mešitu.

2. Na výstavbu Akropoly našli jedno z najkrajších miest v okolí, odkiaľ mali nádherný výhľad na úžasnú prírodu. Jednotlivé budovy postavili na rovnej kamennej plošine, ktorá sa nachádza 150 metrov nad morom.

3. Kvôli uchovaniu tejto vzácnej pamiatky musela prejsť viacerými rekonštrukciami. V minulosti ju poškodili zemetrasenia a časom začali jednotlivé kamene zvetrávať. Prvú veľkú renováciu robili už v 5. storočí pred Kristom, čo bolo krátko po jej dostavaní, pretože jej chceli dať modernejší ráz a viac ju vyzdobiť.

4. Pojmom „akropola“ neoznačujeme iba jedinú stavbu v Aténach. V preklade to znamená mesto, ktoré je postavené na kopci alebo vo výšinách a takýto názov označuje viaceré lokality v Grécku, ktoré boli vybudované na podobnom vysokom mieste.

5. V 16. storočí premenili celý komplex na dôležité vojenské sklady. Z hľadiska boja s nepriateľmi mali vďaka tomu výbornú strategickú výhodu - zbrane boli dobre chránené a nikto sa k nim nemohol priblížiť. Dokonca priamo v Parthenóne bolo skladisko výbušnín.

6. Každoročne si celý komplex obzrú milióny návštevníkov, ktorí taktiež zanechávajú stopy na tomto úžasnom mieste. Kamene, ktoré slúžili ako podlaha v chrámoch, sú už dnes pod vplyvom množstva párov nôh, ktoré sa po nich prechádzali, úplne hladké. Kvôli tomu sa v niektorých miestach dosť šmýkajú a mali by ste byť obozretní.

7. Viacero častí ako napríklad sochy alebo ozdobné kamene z fasád, či vrchné vytesané časti stĺpov sa dnes nachádzajú v niekoľkých európskych múzeách. Môžete si ich pozrieť napríklad v Paríži, Dánsku a veľkú časť zbierky majú najmä v Anglicku. Gréci sa ich už viackrát pokúšali dostať späť do krajiny, ale boli pri tom neúspešní.

8. Podľa získaných vykopávok bola táto časť Atén osídlená už v období neolitu. Archeológom sa podarilo odhaliť niekoľko pozostatkov bývalých domov, ale aj zvláštne vyzerajúce šachty. Jedna skupina sa prikláňa k názoru, že na tomto mieste boli kedysi studne, druhá sa opiera o vieru a uctievanie gréckych bohov, ktorým tam mali prinášať svoje obety.

9. Jedna z prvých funkcií Akropoly bola obranná. Ľudia mali odtiaľ výborný výhľad na celý región, takže mohli pozorovať príchod nepriateľov. Až potom tam postavili chrámy a dodali tomuto miestu posvätnú atmosféru, ktorá odkazovala na grécku mytológiu.

10. Väčšinu budov postavili okolo 5. storočia pred Kristom a trvalo im to iba pár rokov. Napríklad Parthenón stavali podľa odhadov približne deväť rokov, čo bol na tú éru pomerne rýchly čas. No i keď ho už odvtedy prakticky využívali takmer každý deň, trvalo im ďalších šesť rokov, kým ešte dozdobili všetky detaily.

11. Akropola je zasvätená bohyni múdrosti, spravodlivosti a umenia Aténe. Podľa nej nakoniec potom nazvali aj hlavné mesto Grécka. Takýmto spôsobom chceli demonštrovať svoju moc a vplyv, ktorý chceli mať v celom regióne.

12. Parthenón predstavoval v tých časoch jeden z najluxusnejších projektov vo svete. Jeho cena sa dala porovnať s hodnotou 469 vojenských lodí, ktoré vtedy pokladali za tú najdrahšiu vec, akú si mohli panovníci dovoliť.

13. Pri výstavbe použili množstvo optických ilúzií, vďaka ktorým Akropolu označujú za jedno z najdokonalejších architektonických diel. Viaceré body ako napríklad stĺpy so sochami bohov majú vytvoriť dojem, ako keby sa palác vznášal nad zemou, vďaka čomu pôsobil priam nebesky.

14. Podľa odhadov trvalo postavenie prvej verzie celého komplexu približne 50 rokov. Počas tejto éry na ňom pracovalo niekoľko stoviek umelcov a pár tisíc robotníkov, ktorí museli vyniesť na vrch stavebný materiál a potom ho modelovali do potrebných tvarov a vytvárali tieto legendárne budovy.

15. Medzi prvé stavby na Akropole patril Erechteion, ktorý bol zasvätený Aténe a taktiež Poseidónovi. Na jeho výstavbu použili mramor a čierny kameň z dvoch blízkych pohorí, aby tak symbolicky prepojili celý región.

16. Hlavnou úlohou Erechteionu bolo slúžiť ako obetný chrám, ktorý sa využíval na denné bohoslužby a rituály. Parthenón mal vyššie postavenie a bol považovaný za jednu z najvýznamnejších stavieb tejto éry.

17. Keď Angličania ovážali z Atén časť nádherných sôch a vyrytých kameňov, tak sa jedna z lodí počas plavby potopila a na oceánskom dne tak zostalo niekoľko veľmi vzácnych kúskov.

18. Súčasná renovácia trvá už veľmi dlhé obdobie, pretože ju robia veľmi precíznym spôsobom. Postupne vyberajú malé kúsky kameňov, tie potom porovnávajú s materiálmi z iných častí Grécka, presne ich opracujú a vložia naspäť na pôvodné miesto tak, aby nebolo vidieť, že do stavby niekto zasiahol a pozmenil ju.

19. Namiesto stĺpov použili pri výstavbe Parthenónu sochy bohov a mýtických bytostí. Navyše na každej strane sa odohráva jeden zaujímavý príbeh. Vďaka tomu si môžete pozrieť boj medzi bohmi a obrami, potom Grékov s kentaurami, na ďalšej strane máte zrodenie bohyne Atény a uvidíte tiež boj Poseidóna o Atény.

20. Najmenšou stavbou na vrchu je chrám zasvätený bohyni Nike, ktorá predstavovala víťazstvo, takže sa tam chodievali modlievať bojovníci krátko pred odchodom na bojisko.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Thinkstock, Pixabay

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa