Londýnsky Eltham - palác, kde žúrovali politici i umelci

2021-03-21 12:00:00 |   |    | 

Britská monarchia vlastní mnoho vzácnych pamiatok, ktoré boli v minulosti obydliami panovníkov. Zatiaľ čo niektoré z nich ako napríklad Buckinghamský palác alebo hrad Balmoral v Škótsku využíva kráľovská rodina až dodnes, z iných sa stali obľúbené pamiatky s pútavou históriou. Jednou z nich je aj londýnsky palác Eltham, ku ktorému patrí aj nádherná rozsiahla záhrada.



 

Art deco ukryté v gotike

Dejiny paláca Eltham sa začali písať v 14. storočí. Kráľ Edward II. ho vtedy dostal darom od biskupa Anthonyho Beka a zamiloval sa doň natoľko, že ho hneď začal využívať ako svoje hlavné sídlo. Počas nasledujúcich dvesto rokov potom slúžil Eltham anglickým panovníkom a stal sa jednou z najdôležitejších stavieb v Londýne. Palác bol postavený v gotickom štýle, pričom patrí medzi najzachovalejšie pamiatky v tomto slohu.

No veľkým prekvapením je, že i keď v exteriéri dominuje skôr obdobie stredoveku, v interiéri to už dýcha modernejšou atmosférou. V roku 1933 sa stal novým majiteľom Elthamu Stephen Courtauld, ktorý spolu s manželkou boli veľkými milovníkmi art deca. Preto sa rozhodli urobiť v interiéri rozsiahlu rekonštrukciu a palác premenili na dokonalú ukážku tohto štýlu. Takúto kombináciu art deca a gotiky nenájdete inde vo svete, preto i z hľadiska umenia a architektúry ide o jedinečnú historickú pamiatku.

 

Miesto vyhľadávaných večierkov

Práve v období prvej polovice 20. storočia sa Eltham zmenil na veľmi prestížne miesto. V tom čase manželia organizovali vo svojom sídle populárne večierky. Ako rástla ich prestíž, začali k nim chodiť čoraz zaujímavejší hostia. Časom si u nich podávali kľučky politici, umelci, predstavitelia šľachty a rôzni vzdelanci.

Divoké tanečné večierky sa menili na posedenia so vzrušujúcimi debatami, počas ktorých hľadali riešenia na akékoľvek aktuálne problémy. Palác sa vďaka tomu stal magnetom pre smotánku, pretože ak ste sa tam objavili na party, automaticky ste získali status lepšej spoločnosti a dostali sa k dôležitým kontaktom.

 

Miesto armádnej školy

Túto krásnu éru ukončila až 2. svetová vojna. V tom čase zasiahlo bombardovanie aj časť paláca Eltham. Rodina Courtauld sa tam už viac necítila bezpečne, preto sa rozhodli odísť preč a svoj bývalý domov prenechali vojenskému pluku, ktorého bol majiteľ členom. V priestoroch paláca vznikla armádna škola, z ktorej vyšlo niekoľko šikovných vojakov, zaradených neskôr do elitného kráľovského pluku. Táto škola sa tam nachádzala až do roku 1992, neskôr prešla pamiatka pod správu štátu a v tomto období ju rekonštruovali na vilu, ktorá kopírovala zariadenie z čias rodiny Courtauldovcov. Práve preto ju dnes pokladajú za jednu z najdôležitejších budov s prezentáciou art deco štýlu v jeho najatraktívnejšej podobe.

 

Luxusný bunker

Súčasná podoba paláca Eltham pôsobí ako luxusný bunker, ktorý má byť vašim bezpečným prístavom v čase nepokojov a vojen. Presne tak totiž vyzeral aj v ére, keď ho vlastnili poslední majitelia. Tí sa túžili ochrániť pred vonkajším svetom plným neistoty spôsobenej 2. svetovou vojnou a vo svojom paláci vytvorili akúsi oázu pokoja, ktorá tak pôsobí aj v súčasností.

V interiéri sa nachádza napríklad štýlová kúpeľňa z éry starého Hollywoodu, špeciálny systém vysávania jednotlivých miestností, luxusné súkromné spálne, veľký šatník, biliardová miestnosť, herňa, ale aj súkromné kino. Práve vďaka svojmu jedinečnému zariadeniu je palác Eltham vyhľadávaný medzi filmovými producentmi. Nakrúcalo sa tam viacero známych filmov, ale i aktuálne obľúbený seriál Koruna, ktorý tam situoval väčšiu časť druhej série.

 

Záhrada s dominantnou obrovskou skalkou

Palác sa rozprestiera na ploche 19 hektárov. Veľkú časť pozemku tvorí nádherná záhrada, ktorá bola vždy dôležitou súčasťou tohto komplexu. Po dlhý čas mala podobu jednoduchého anglického parku, ktorému dominovali najmä rôzne druhy drevín. No postupne aj tomuto priestoru vdýchli nový život a v blízkosti hradu nasadili množstvo nádherných záhonov. V roku 2017 dokonca Elhtmaksú záhradu označili za najkrajšiu v Londýne.

Medzi jej najzaujímavejšie častí patrí rozsiahla skalka s rôznymi jazierkami, kaskádami a prírodnými vodopádmi, ktoré sú popretkávané nádhernými kvetmi. Súčasťou parku je bývalý skleník, ktorý prerobili na obľúbenú kaviareň a taktiež detské ihrisko, kde použili najmä prírodné drevené materiály. Ak vás viac ako prehliadka histórie a zariadenia tejto pamiatky zaujíma príroda a jej krehká krása, v tom prípade by ste mali Eltham navštíviť v období medzi aprílom a koncom júna, keď je všetko nádherne rozkvitnuté.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: English Heritage

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa