Španielsky Alcázar – Disneyho inšpirácia na zámok pre Popolušku

2020-10-11 00:00:00 |   |    | 

Walt Disney sa pri vymýšľaní svojho rozprávkového sveta inšpiroval mnohými pamiatkami. Jednou z nich je španielsky hrad Alcázar, ktorý mu slúžil ako predloha pri tvorbe zámku pre Popolušku. Od tohto momentu sa popularita tejto atrakcie ešte viac zvýšila a stala sa hitom medzi putovníkmi touto nádhernou krajinou.



 

Kopíruje tvar lode

Prvé zmienky o osídlení tejto oblastí sú ešte z čias Rímskej ríše, samotný Alcázar pri meste Segovia začali budovať na začiatku 12. storočia. Vtedy si vybrali ako hlavné miesto na výstavbu hradu vysoké bralo, ktoré bolo dôležitým bodom najmä pri jeho ochrane. Nepriatelia tak mali veľmi sťažený prístup a vďaka tomu mohli vojaci rýchlejšie zareagovať a zneškodniť ich. Z diaľky táto stavba vyzerá ako skutočný rozprávkový zámok. No to nie je jediná vec, ktorú by ste si mali na ňom všimnúť. Jednu zo strán totiž vybudovali do tvaru lode. Urobili tak z dôvodu, aby mala na skale lepšiu stabilitu, ale zároveň tak dosiahli aj veľmi zaujímavý architektonický prvok. Taktiež tak dodali hradu zaujímavú symboliku, pretože prostredníctvom tejto stavby odkazovali na španielsku silnú tradíciu námorníctva a ich túžbu objavovať Nový svet.

 

Od pevnosti po vojenskú školu

Na začiatku dejín Alcázaru stála na tomto mieste jednoduchá obranná pevnosť. Jej súčasťou neskôr bola dôležitá kaplnka zasvätená Panne Márii. Následne celý komplex zväčšili a nachádzalo sa tam jedno z najznámejších kráľovských sídiel. V tejto ére si hrad získal rešpekt a obdiv panovníkov z celej Európy. Bol nedobytný, predstavoval pýchu dobovej architektúry a vďaka vysokému bralu bol viditeľný už z veľkej diaľky, čo dávalo ľuďom vopred na známosť, že sa približujú k unikátnej stavbe. Keď hrad opustili poslední predstavitelia šľachty, rozhodli sa ho premeniť na školu delostrelectva. Neskôr tieto priestory využívali aj ako štátne väzenie a potom tam vytvorili prestížnu vojenskú školu. Až po týchto pestrých dejinách prešiel Alcázar pod patronát štátu, ktorý obnovil jednotlivé miestnosti, zariadil ich historickým nábytkom a otvorili ho ako kultúrnu pamiatku.

 

Silné moslimské vplyvy

Mnoho hradov v Španielsku bolo poznačených veľkým vplyvom islamskej kultúry. Arabi obsadili značnú časť územia tejto krajiny a vtisli pečať aj tunajšej architektúre. Paradoxne, dejiny Alcázaru boli ovplyvnené presne opačným spôsobom ako ostatné stavby v krajine - moslimovia tam totiž postavili prvú drevenú pevnosť ešte v čase, keď neboli v Španielsku tak pevne usídlení. A keď sa už dostali aj do iných miest a začali rozširovať svoj vplyv, tento hrad sa ich rozhodol vzdať. Starú stavbu zhodili, postavili nový palác a hoci na ňom vytvorili aj niekoľko arabských ornamentálnych prvkov, tie tam dali dobrovoľne, pretože sa im páčili a nie kvôli nátlaku zo strany moslimských predstaviteľov a vojakov.

 

Sprístupnených je len 12 miestností

I keď Alcázar vyzerá z diaľky skutočne veľkolepo, v skutočnosti sa dodnes nepodarilo zrenovovať veľmi veľkú časť priestorov. Návštevníci majú k dispozícii len jeden okruh, ktorý tvorí dvanásť miestností. Niektoré sú zariadené skromnejšie a ponúkajú napríklad výstavu dobového brnenia, no dostanete sa aj do súkromných komnát zariadených v stredovekom štýle. Najväčšou pýchou je potom hlavná sála, kde sa nachádzajú podobizne všetkých monarchov, ktorí žili v tomto hrade. Zvyšné miestnosti by si vyžadovali väčšie investície, preto ich zatiaľ neplánujú sprístupniť verejnosti. Na konci prehliadky sa ešte dostanete na rozsiahle nádvorie, kde si môžete vyjsť aj na nádherné vyhliadky na celé okolie. Na jednej z nich sa zapozerajte na pohorie oproti vám, ktoré má podľa domácich podobu mŕtvej ležiacej ženy.

 

Slávne zmeny po smutnej udalosti

Alcázar nezažil počas svojej éry veľa napadnutí. Jednu z najťažších skúšok preto prekonal v roku 1862, keď ho postihol intenzívny požiar, ktorý zničil takmer všetky strechy v celom komplexe. No práve tento moment sa v jeho histórii ukázal ako veľmi dôležitý. Renovácie sa totiž chytil jeden zo známych domácich architektov a ten dodal hradu romantickejší charakter. Navrhol tam pridať niekoľko vežičiek, ktoré jeho vzhľad viac zjemnili. Chýr o týchto udalostiach sa rýchlo rozšíril nielen po Španielsku, ale aj v ostatných krajinách. Odvtedy sa hrad stal lákadlom pre turistov, ktorí ho začali navštevovať vo väčších počtoch. I tento moment prispel k tomu, že Alcazár v Segovii patrí až dodnes k najnavštevovanejším turistickým atrakciám v krajine.

 

Domov dôležitého archívu

Hrad má okrem reprezentatívnej ešte ďalšiu dôležitú funkciu. Po rekonštrukcii jeho priestorov po rozsiahlom požiari do neho presunuli hlavný vojenský archív. Od roku 1989 tak patrí medzi dôležité štátne miesta, preto podlieha vysokému stupňu chránenia. Do týchto priestorov sa pochopiteľne návštevníci nedostanú a sú pred nimi dobre izolované. Súčasťou Alcázaru je aj malá záhrada. Tá má jednoduchý charakter, pozostáva iba zo zelených krov, ktoré sú zasadené do zaujímavého vzoru. V jeho centre sa nachádza malá fontána, ktorá počas leta prináša návštevníkom príjemné osvieženie. Práve z tejto časti máte zároveň pekný výhľad na mesto Segovia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa