Poddajte sa romantike: Toto sú najkrajšie hrady a zámky v Holandsku

2021-01-03 11:30:00 |   |    | 

Holandské hrady a zámky stoja trochu v tieni oproti iným slávnejším európskym konkurentom. Lenže aj v tejto krajine nájdete pútavými dejinami a legendami opradené historické budovy, z ktorých niektoré sú ešte stále vlastníctvom holandskej kráľovskej rodiny.



 

Doorwerth

V iných krajinách sme zvyknutí, že jednotlivé hrady a zámky sú rozmanitejšie a preukazujú tak osobitý vkus bývalých majiteľov. Holanďania sa držali jedného podobného štýlu a používali veľmi podobný tehlový materiál. Kvôli tomu tieto stavby pôsobia, ako keby vznikli po sériovom návrhu jedného architekta. Prvé zmienky o hrade Doorwerth pochádzajú z roku 1260. Vtedy tam sídlil jednoduchý drevený zámoček, ktorý postavili na okraji lesa. K jeho rozšíreniu a prestavbe došlo v 14. storočí, keď už začínal nadobúdať súčasný vzhľad. Poslední majitelia sa dostali do finančných problémov a hrad musel prejsť pod správu štátu. Ten ho začal postupne renovovať a situovali tam jedno zo svojich múzeí. Obrovskú popularitu získal v roku 2004, keď tam údajne odfotili ducha.

 

Nyenrode

Od 13. storočia získal Utrecht status obchodného mesta a presne v tom období tam vybudovali aj blízky hrad Nyenrode. Ten mal veľmi dôležitú pozíciu, pretože pôsobil ako strážne miesto a vstupná brána do tejto oblasti. Pôvodne tam žili vojaci, ktorí mali brániť celý región Utrechtu. Potom bol hrad vlastníctvom tunajšieho lorda, ale v 16. storočí takmer celý vyhorel. Následne ho zrekonštruovali a postupne sa jeho vlastníkmi stali členovia miestnej šľachty. Najvýznamnejším bodom v dejinách hradu bol rok 1906, keď ho odkúpil majiteľ pražiarne kávy. Ten sa do stavby zamiloval, investoval do nej veľa peňazí a kompletne ju zrekonštruoval. Po dvoch svetových vojnách prešiel Nyenrode do správy štátu, ktorý tam vybudoval univerzitný kampus.

 

Muiderslot

Jeden z nádherných hradov nájdete aj v blízkosti hlavného mesta Amsterdam. Muiderslot patrí k najstarším šľachtickým sídlam v krajine, keďže má viac ako sedemsto rokov. V súčasnosti sa tam nachádza národné múzeum, ktoré zachránilo hrad pred zrútením. V druhej polovici 19. storočia bola už totiž táto stavba vo veľmi zlom stave. Kvôli tomu do nej nechceli investovať viac financií a chceli ju zničiť. No potom prišli s nápadom, že by tam našli vhodné miesto na jedno z ich múzeí a pustili sa do rozsiahlej rekonštrukcie. Muiderslot je medzi turistami obľúbený kvôli nezvyčajnej polohe, keďže sa nachádza v obklopení vodnej priehrady a taktiež vďaka nádhernej malej záhrade, ktorá sa rozprestiera okolo neho.

 

Kráľovský palác

Holandská kráľovská rodina vlastní tri paláce. Jeden z nich sa nachádza priamo v centre Amsterdamu a je pokladaný za najvzácnejšiu pamiatku v krajine. Hlavným dôvodom je spôsob jeho výstavby. Keďže sa nachádza v centrálnej časti, ktorá je pretkaná kanálmi, i pod jeho základmi sa nachádza voda. Preto musí byť podopretý niekoľkými desiatkami pilierov. Postavený bol v 17. storočí a pôvodne sa na tomto miesta nachádzala radnica, ktorú neskôr prestavali do väčšieho kráľovského sídla. Členovia monarchie v priestoroch paláca nebývajú, používajú ho len na oficiálne podujatia a návštevy. Pokiaľ tam aktuálne nemajú žiaden program, tak je voľne prístupný pre verejnosť.

 

Ammersoyen

Jeden z najznámejších holandských hradov s vodnou priekopou postavili v 13. storočí podľa vtedy nového moderného dizajnu. Ammersoyen má totiž špeciálny obranný systém, v ktorom nie sú obranné veže súčasťou samotného paláca, ale stoja opodiaľ. Vďaka tomu mali vojaci lepší výhľad na okolie a mohli domácich obyvateľov chrániť lepším spôsobom. Pri novodobej rekonštrukcii hradu sa archeológom objaviť nájsť unikátny nález. V tom čase kompletne prehľadali celú priekopu a našli tam veľmi veľa vzácnych artefaktov od šperkov, cez výzdobu až po porcelán a riady, ktoré využívali pôvodní obyvatelia. Tí sa ich tam zrejme snažili skryť pred svojimi nepriateľmi a uchovali sa tam až do novodobých dejín. Teraz sú už súčasťou prehliadky hradu Ammersoyen.

 

Duurstede

Pôvodne sa na mieste súčasného hradu Duurstede nachádzala menšia pevnosť, ktorá slúžila na bránenie tohto regiónu. Vojakov neskôr vystriedal tunajší gróf, ktorý nechal pristaviť miestnosti pre služobníctvo a svoju rodinu. V 15. storočí sa hrad stal majetkom cirkvi, presťahoval sa tam biskup a umiestnili tam veľký archív. Súčasťou areálu je aj pekný park, preto si ho často vyberajú mladomanželské páry na organizovanie hostiny. Jednotlivé priestory pomaly rekonštruujú, aktuálne je v najlepšom stave hlavná vežička.

 

De Haar

Hrad De Haar je najväčším v Holandsku. Jeho história sa začala písať v 14. storočí, keď rodina De Haar odkúpila pozemky v tejto oblasti a ich súčasťou bola aj menšia šľachtická usadlosť. Tú sa rozhodli zrekonštruovať a postupne ju premenili na tento majestátny hrad. Napriek tomu, že ide o skutočne veľkolepé architektonické dielo, na ktorom prevažujú najmä typické stredoveké prvky, majitelia ho paradoxne veľmi nevyužívali. Pravidelne sa tam vracali len raz ročne, keď tam podľa svojej tradície strávili vždy celý september. V novodobých dejinách sa stal De Haar obľúbeným miestom celebrít. Na večierky, ale aj krátke pobyty k vtedajším majiteľom tam chodievali napríklad Coco Chanel, Yves Saint Laurent alebo Brigitte Bardot.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa