Najkontroverznejšia pamiatka Bulharska: UFO na hore Buzludža bolo vrcholom socialistickej architektúry

2020-11-06 08:01:00 |   |    | 

Srdcom balkánskych hôr v strede Bulharska sa kľukatí deravá cesta. Vedie k hore Buzludža, kde stojí slávny Pamätník bulharskej komunistickej strany, známejší skôr ako Bulharské UFO. Aj 30 rokov od pádu režimu patrí k najznámejším turistickým atrakciám.



 

Betónovú opachu s päťcípou hviezdou na vrchole 70-metrovej veže vidno z diaľky niekoľkých kilometrov a za dobrého počasia vraj až z Grécka či Rumunska. Miesto jej umiestnenia však pohlavári nevybrali len z tohto dôvodu.

Priesmyk Šipka bol totiž dejiskom viacerých významných historických udalostí. V 2. polovici 19. storočia sa tam viackrát stretli v bojoch povstalci a vojsko Osmanskej ríše, čo viedlo napokon v roku 1878 k nezávislosti Bulharska. 2. augusta 1891 na tom istom mieste skupina mužov založila Sociálnodemokratickú stranu pracujúcich, ktorá sa neskôr pretransformovala na Komunistickú stranu Bulharska.

Historický význam miesta viedol vládu k tomu, aby tam v roku 1981 po takmer osem rokov trvajúcej výstavbe otvorili veľkolepú stavbu zo 75 tisíc ton betónu. Bulharské mramorom obložené UFO bolo monumentom, ktorým sa komunisti radi prezentovali.

Tri hodiny cesty od Sofie organizovali oficiálne zjazdy strany, slávnosti a podujatia, až kým v roku 1989 nedošlo k pádu režimu a stavbu neuzavreli. Dnes je už len smutnou pripomienkou ér dávno minulých, o ktorú sa nik nestará – a tiež čoraz obľúbenejším cieľom turistov.

Bulharský pamätník komunizmu má priemer 60 metrov. Tvorí ho vonkajší prstenec s nádhernými výhľadmi na okolité hory a obrovská sála. Tú zdobia mozaiky z dielne štrnástich bulharských umelcov, ktoré na ploche 500 metrov štvorcových zobrazujú slávnych bulharských politikov. Pozornému oku však neunikne ani portrét Engelsa, Marxa a Lenina či kosák a kladivo v strede kupoly.

Všetko je však dnes už vo veľmi zlom stave a budúcnosť je nejasná. Niektorí hovoria, že Bulharské UFO by sa malo premeniť na múzeum, iní snívajú o tom, že by sa tam mohli konať konferencie či koncerty. V súčasnosti však monument patrí k najohrozenejším pamiatkam v Európe a z bezpečnostných dôvodov budovu nepretržite strážia. Dovnútra sa teda momentálne nazrieť nedá, aj exteriér je však dostatočným dôvodom pre návštevu tejto ojedinelej stavby.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa