Hrad Kalmar je pýchou Švédska: Krajinu chránil pred pirátmi

2021-01-19 08:00:00 |   |    | 

Od jednoduchej veže až k švédskej pýche. Presne tak by sa dal v skratke popísať príbeh hradu Kalmar, ktorý sa nachádza na pobreží rovnomenného mesta. Slávna pevnosť mala vždy veľký význam v histórii severských krajín. Stačí jedna návšteva a ihneď sa stane vašou historickou láskou.



 

Ochranca švédskych brehov

Na úplnom začiatku dejín hradu Kalmar stála na tomto mieste hodinová veža. No keďže domáci prišli na to, že skôr ako presný čas potrebujú ochrániť svoje mesto pred nepriateľmi, tak ju čoskoro zmenili na obrannú vežu. Urobili to veľmi jednoduchým spôsobom, keď pri jej vrchole postavili drevenú rozhľadňu, z ktorej mohli pozorovať more. Z diaľky tak pôsobila ako nenápadná vežička, no v skutočnosti pevne chránila túto líniu Kalmaru. V 13. storočí sa kráľ Magnus Birgersson Ladulas rozhodol, že takáto obrana pre jeho krajinu nepostačí a začal tam stavať rozsiahly hrad. Ten mal hrubé obvodové múry a bol postavený z pevného kameňa, aby tak odolal všetkým nájazdom. Posledné práce urobili okolo roku 1300, keď tam konečne nielen sprístupnili dôležitý obranný prvok, ale aj nový kráľovský príbytok.

 

Piráti nemali šancu

V minulosti sa do mesta mohli dostať veľmi jednoducho v podstate akýkoľvek nepriatelia, ktorí prichádzali po mori. Preto bolo toto švédske pobrežie častým terčom pirátov. Tí brali aj Kalmar ako ľahkú korisť, preto ho chodili často lynčovať a prepadnúť. Práve preto kráľ pristúpil k rozhodujúcemu kroku a obranná pevnosť v spojení s hradom konečne zasadila nepriateľom tvrdý úder. Od tohto momentu sa táto oblasť stala podstatne bezpečnejšia, pretože nielen piráti, ale ani cudzie vojská už nemali šancu, aby sa dostali cez tento obranný systém.

 

Nežná stránka a tajné chodby

Na začiatku svojich dejín budil hrad trochu ponurý dojem. Preto sa ho v 16. storočí rozhodli čiastočne zrenovovať a najmä mu dodať trochu viac nežnej stránky. Vďaka tomu sa z obyčajného hradu stal obľúbený palác, v ktorom kráľovská rodina trávila čoraz viac času. Ako predloha vtedajším architektom slúžili renesančné zámky v ostatných krajinách, vďaka čomu sa im podarilo najmä zútulniť interiér. V tomto období vznikla na hrade aj ďalšia dôležitá vec. Tou boli tajné chodby, ktoré mali dostať šľachticov čo najskôr do bezpečia. Obranná funkcia bola síce na vynikajúcej úrovni, ale niekedy sa stávalo, že sa nepriatelia dostali až priamo k pobrežiu a vtedy potrebovali panovníkov čo najskôr dostať z Kalmaru preč.

 

Požiar, ktorý ho takmer celý zničil

V súčasnosti sa hrad dostal opäť pod správu kráľovskej rodiny. Tá ho vlastní od 19. storočia, keď ho odkúpili kvôli spomienke na významné udalosti, ktoré sa tam odohrali v minulosti. Keď ho kráľovská rodina dostala do rúk, tak už nebol v dobrom stave. V 17. storočí ho totiž postihol rozsiahly požiar a pôvodní majitelia už nemali na jeho rekonštrukciu dosť peňazí. Kvôli tomu Kalmar začal veľmi chátrať a takmer celý sa zničil. Zaujímavosťou je, že až po jeho obnove prispôsobili okolitý terén tak, že sa voda z mora dostala až priamo k nemu a vďaka tomu opäť nadobudol úplne iný charakter.

 

Miesto zjednotenia severských krajín

Najvýznamnejším bodom v dejinách hradu bol rok 1397, keď tam podpísali dohodu o vzniku Kalmarskej únie. V nej sa zaviazali, že všetky okolité krajiny budú patriť pod patronát jediného kráľa, ktorý bude mať jedno zo svojich sídiel práve v tomto hrade. Význam tejto dohody spočíva v tom, že vôbec po prvýkrát v dejinách spísali dokument, ktorý spojil tri severské krajiny. Obyvatelia súčasného Švédska, Dánska a Nórska odvtedy žili v pokojnej atmosfére a prestali sa napádať. Dobré vzťahy sa podarilo udržať až doteraz a tento deň vždy oslavujú ako spoločný sviatok.

 

Ženská väznica

No zatiaľ čo bol hrad Kalmar možno mnohými ľuďmi obdivovaný, v období od 15. storočia šíril vlnu strachu nielen medzi nepriateľmi, ktorým sa ho nepodarilo napadnúť. V tomto období tam totiž vznikla jediná ženská väznica. Kvôli tomu zanechal medzi niektorými zlé spomienky a znenávideli ho. V súčasnosti si môžete na prehliadke pozrieť viacero vzácnych komnát. Najkrajšia je zlatá sála s cennými stropnými freskami. Nakuknúť môžete aj do malej izbičky pri kráľovskej komnate, ktorá vždy slúžila oficiálnej panovníkovej milenke. Časť výstavy neustále obmieňajú, aby tak ukázali niektorú zaujímavú etapu švédskych dejín.

 

Večera v renesančnom štýle

Počas návštevy hradu dostanete zaujímavú ponuku na jedinečný zážitok. Okrem klasickej prehliadky sa totiž môžete zúčastniť dobovej slávnostnej večere v renesančnom štýle. Spolu s ostatnými hosťami si pochutnáte na jedlách, ktoré v tejto ére jedávala šľachta a ich recepty sa podarilo uchovať až dodnes. Hudba, stolovanie, ale aj zariadenie miestnosti je prispôsobené tak, aby ste sa pomyselne pustili do cestovania v čase a vychutnali ste si, ako kedysi vyzerali bájne večierky, ktoré sa organizovali v Kalmare.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa