Hrad Culzean – európsky klenot rodiny Kennedyovcov

2021-02-05 12:00:00 |   |    | 

Pre hrad Culzean našli jeho prví majitelia nádherné miesto na škótskom pobreží. Vďaka tomu sa stal jedným z najluxusnejších šľachtických sídiel v krajine. Okrem samotnej historickej pamiatky sa okolo neho rozprestiera nádherný park, ktorý je pre novomanželov z tohto regiónu obľúbeným miestom na svadobné fotenie.



 

Od jednoduchého domu po honosné sídlo

Na mieste súčasného hradu stál pôvodne jednoduchý kamenný dom s vežičkou. No potom sa v 18. storočí stali majiteľmi tohto pozemku Kennedyovci, ktorí sa rozhodli premeniť ho na výnimočné rodinné sídlo. David Kennedy vtedy oslovil významného škótskeho architekta Roberta Adama a tomu sa podarilo presne splniť predstavy nových vlastníkov. Predstavil im úžasné sídlo, ktoré sa podľa mnohých stalo vrcholom jeho umenia. Adam sa totiž nezameral iba na samotné rozloženie jednotlivých častí, ale taktiež sa sústredil na množstvo malých detailov, ktoré urobili Culzean jedinečným. Kennedyovci boli na neho kvôli tomu veľmi pyšní a často tam vodili svoje významné návštevy.

 

Zafungovalo prekliatie tejto rodiny?

Ten, kto pozná Kennedyovcov, musel istotne počuť aj o prekliatí, ktoré prenasleduje túto známu rodinu. Mnoho jej členov predčasne zomrelo, v živote ich trápilo veľké trápenie alebo prišli o svojich blízkych. Podobnú smolu mal aj prvý majiteľ Culzeanu. I keď pre svoje nové obydlie obetoval skutočne veľa a bol na neho patrične hrdý, napriek tomu ho na vlastné oči nikdy nevidel dokončený. Krátko pred poslednými prácami totiž zomrel a nemal šancu dočkať sa toho, aby si v plnej miere užil svoje milované sídlo. Rovnaký osud postihol aj hlavného architekta Roberta Adama, ktorý zomrel dokonca len niekoľko dní po smrti Davida Kennedyho.

 

Areál so 40 stavbami

Samotný hrad je len čerešničkou na torte v celom veľkom areáli. Na jeho pozemku si môžete pozrieť až 40 rôznych stavieb. Časť z nich bola určená pre zamestnancov. Napríklad v jednom krídle hradu so samostatným vstupom boli izby pre služobníctvo, malý súkromný pivovar, v ktorom pripravovali obľúbený nápoj pôvodných majiteľov a taktiež miestnosti na spracovanie mlieka. Tie sa nachádzali hneď pri kuchyni, aby tak kuchári mali kedykoľvek k dispozícii čerstvé potraviny. Niektoré budovy zase slúžili pre zábavu panstva. Veľmi obľúbené boli najmä skleníky, kde pestovali rôzne vzácne kvetiny a taktiež ich zvykli využívať na popoludňajšie posedenie pri čaji o piatej. Nechýba ani pôvodná hodinová veža, v ktorej sa už dnes nachádza historické múzeum.

 

Park s jeleňmi a laňami

Pozemok okolo hradu Culzean je rozdelený do štyroch hlavných častí. Prvá sa nachádza priamo pred ním a má podobu upravenej záhrady. V nej nájdete nádhernú fontánu a dokonca aj viadukt, ktorý mal byť spomienkou na ten pôvodný, ktorý sa nachádzal v areáli. O niečo ďalej už prejdete na začiatok záhrady Walled, ktorá aj pôvodne slúžila na pestovanie ovocia a zeleniny pre potreby panstva. V súčasnosti z nej čerpajú suroviny na prípravu jedál pre hostí, ktorí sa môžu ubytovať v jednej z častí hradu. Na jej konci sa nachádza menšia vinica. Treťou časťou je pekný les, ktorý nijako neupravovali a nechali mu pôvodný charakter. No a v neposlednom rade je to park s jeleňmi, srncami a laňami, ktoré tam žijú vo voľnej prírode a vy ich môžete pokojne pozorovať.

 

Vychytávky v interiéri hradu

Keď si užijete príjemnú prechádzku v parku a záhrade, môžete sa pustiť do spoznávania hradu. Napriek tomu, že časom prešiel niekoľkými renováciami, podarilo sa uchovať mnoho myšlienok pôvodného architekta Roberta Adama. Jedným z najkrajších prvkov je veľké točité schodisko, ktoré prechádza hlavnou halou a je cenené najmä z architektonického hľadiska. Potom je to miestnosť, ktorá bola pôvodne určená na oddych a Kennedyovci v nej radi maľovali. Tá je okrúhla, celá presklená a ponúka nádhernú vyhliadku na okolie. Pri prehliadke nevynechajte ani výhľad z najvyššie položeného okna, odkiaľ pri peknom počasí dovidíte až na susedný ostrov. Počas prehliadky uvidíte jednotlivé komnaty pôvodných majiteľov, reprezentatívne priestory, historickú kuchyňu a taktiež vzácnu zbierku dobových pištolí a historických zbraní. Pre deti je na konci pripravená zábavná časť v podobe adrenalínového parku s drevenou replikou hradu.

 

Ubytujte sa v izbe prezidenta Eisenhowera

Vďaka veľkej rozlohe komplexu, ale aj samotného hradu sa rozhodli časť jeho priestorov premeniť na exkluzívny hotel. Nakoniec na to vybrali tie komnaty, ktoré sa kedysi využívali pre návštevy. V jednej z nich býval aj americký prezident Dwight D. Eisenhower, ktorý tam zavítal dokopy až štyrikrát. Prvý raz to bolo ešte v období, keď bol len generálom. Už vtedy sa do tohto miesta zamiloval natoľko, že keď neskôr došlo k jeho rekonštrukcii, tak sa i on sám rozhodol prispieť na ňu štedrým príspevkom. Izby tohto luxusného hotela sú umiestnené v samostatnom krídle a svoje pomenovania dostali podľa pôvodných majiteľov a ich hostí a nechýba ani jedna, ktorá bola venovaná prvému architektovi Adamovi.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa