OBRAZOM: Najvzácnejšie umelecké diela možno vidieť v rímskych kostoloch

2021-01-10 12:00:00 |   |    | 

Rovnako ako inde v Európe, aj v Taliansku sú mnohé múzeá a umelecké galérie zatvorené kvôli pandémii koronavírusu. Milovníci umenia sa musia spoľahnúť na virtuálne prehliadky, aby mohli uvidieť poklady slávnych inštitúcií, ako sú napríklad Uffizi vo Florencii a Vatikánske múzeá v Ríme. Niektoré vynikajúce skvosty talianskeho kultúrneho dedičstva však aj naďalej zostávajú vystavené v reálnom živote - v kostoloch.



 

San Pietro in Vincoli

V renensančnej bazilike sv. Petra turistov najviac láka náhrobok pápeža Júliusa II., ktorý začal tvoriť slávny Michelangelo ako 30-ročný v roku 1505. Dokončenie trvalo viac ako štyridsať rokov a ústrednou skulptúrou monumentu je sediaca socha Mojžiša.

 

Kostol Santa Maria della Vittoria

V malej kaplnke Cornaro rímskeho kostola Santa Maria della Vittoria môžete obdivovať sochárske dielo Extáza svätej Terézie, ktoré vytvoril v rokoch 1647 - 1652 taliansky barokový sochár a architekt Gian Lorenzo Bernini.

 

Kostol Santa Maria della Pace

Najväčšou pýchou kostola Santa Maria della Pace je freska Sibily namaľovaná renesančným umelcom Raphaelom v roku 1514 v kaplnke Chigi.

 

Bazilika Santa Maria del Popolo

V kaplnke Cerasi v bazilike Santa Maria del Popolo môžete vidieť hneď niekoľko umeleckých diel. Vľavo na obrázku je Ukrižovanie svätého Petra od Michalengela Merisiho známeho ako Caravaggio a vpravo Nanebovzatie Panny Márie od  Annibale Carracciho

 

Kostol svätého Ľudovíta Francúzov

Nenápadný kostol v blízkosti Piazza Navona ukrýva v Contarelliho kaplne skutočnú lahôdku - Caravaggio maľby, ktoré zachytávajú život apoštola Matúša .

 

Bazilika sv. Petra

Najslávnejší svätostánok v Ríme vo svojom interiéri ukrýva skvostné mramorové dielo "Pieta", ktoré vytesal v roku 1499 Michalangelo.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa