Hrad Tarasp – to najlepšie, čo môžete vo Švajčiarsku vidieť

2021-01-23 12:01:00 |   |    | 

Hrad Tarasp patrí k tomu najlepšiemu, čo môžete navštíviť vo Švajčiarsku. I keby ste doňho nikdy nevstúpili a pozreli by ste si iba jeho exteriér, navždy zostane vo vašej pamäti. Nachádza sa totiž na malom vŕšku a v jeho pozadí sa hrdo rozprestierajú Alpy. V obklopení s lesmi a krásnou prírodou je to nádherný zážitok, ktorý na vás silne zapôsobí.



 

Bezpečie na stometrovej skale

Základy Taraspu postavili v 11. storočí. Pre pôvodnú pevnosť hľadali dostatočne bezpečné miesto, aby boli chránení od akýchkoľvek nepriateľov. Nakoniec vybrali vysokú skalu, pri ktorej sa nachádzalo menšie jazierko. Kedysi tam sídlil len malý hrad, ktorý postupne rozširovali až do súčasnej podoby. Názov Tarasp neodkazuje len na prvého majiteľa, ale znamená aj pojem „divoká zem“, čo môže mať podľa domácich dva dôvody. Prvý je, že sa pevnosť rozprestierala v údolí rieky Inn, známej svoju divokosťou. Druhým dôvodom je, že sa tam nachádzala nedotknutá príroda s množstvom zveri, preto toto miesto pokladali za akúsi malú divočinu. Prvým majiteľom sa nakoniec vyplnil aj ich veľký sen. I keď sa Tarasp pokúsili niekoľkokrát napadnúť, nikdy ho nepoškodili a ani sa nedostali na jeho nádvorie. Vďaka tomu sa stal jedným z najbezpečnejších miest v krajine.

 

Patril Rakúšanom

Po smrti prvého vlastníka sa dostal hrad pod patronát cirkvi. Od nej ho odkúpila bohatá miestna rodina a potom sa tam postupne vystriedalo niekoľko tunajších šľachtických rodov. Tarasp sa pôvodne nachádzal na území Rakúska, kam patril až do začiatku 19. storočia. Práve s týmto obdobím sa viažu aj jediné dve smutné udalosti. Do hradu totiž v minulosti dvakrát udrel blesk. Druhýkrát sa tak stalo v prvej polovici 17. storočia, keď sa nielen zapálila strecha a zničila aj časť priestorov, ale zároveň blesk nešťastne usmrtil dcéru majiteľov, ktorá bola na nádvorí. Podľa jednej z legiend sa jej duch neustále potuluje po hrade a hľadá stratený pokoj.

 

Majetok podnikateľa s ústnou vodou

Počas posledného obdobia 19. storočia utrpel hrad ťažké skúšky. Rakúska šľachta už doňho nechcela investovať, preto začal veľmi chátrať. Nakoniec z neho majitelia úplne odišli, lebo oprava by si vyžadovala veľké investície. V tom čase začali uvažovať, že by na tomto dobre stráženom mieste mohli vybudovať väznicu, odkiaľ by trestanci nemali ako ujsť. No do toho sa vložil známy nemecký podnikateľ K. A. Lingner. Ten sa vo svete preslávil ako vynálezca ústnej vody Odol, vďaka čomu sa mu podarilo zarobiť obrovský majetok. Preto sa rozhodol kúpiť si nejaký hrad, ktorý by mohol kompletne zrenovovať. Tarasp sa tak skutočne stal jeho majetkom a známy boháč z neho túžil urobiť hotel s kúpeľmi, čo bolo vtedy obrovským trendom. Nakoniec sa mu tieto plány nepodarilo splniť a namiesto toho priestory hradu sprístupnili verejnosti. Lingner zomrel skôr, ako stihol dokončiť renováciu a nikdy v ňom nebýval.

 

Premena na štýlovú galériu

Majiteľ hradu sa celkom netradične zmenil aj v nedávnej minulosti. Vtedy o neho prejavil záujem tunajší slávny maliar a umelec. Not Vital ho nakoniec definitívne odkúpil 30. marca 2016 za takmer 8 miliónov frankov. Ľudia vtedy s napätím očakávali, aká bude jeho reakcia a či si ho nechá len pre súkromné účely. On sa však zachoval veľkodušne a naďalej ho sprístupňuje verejnosti. Po odkúpení si naplánoval len jedinú zmenu. Časť historicky zariadených komnát prerobil na galériu moderného umenia a výstavu sôch. Vďaka tomu ho lepšie zapísal aj do umeleckého sveta a ešte viac tak Tarasp spopularizoval.

 

Vzácny drevený organ

Tarasp vďačí Lingnerovi za viacero vecí. Práve on doňho investoval najviac peňazí, takže sa ho podarilo zrekonštruovať do súčasnej podoby. Dobehol to, čo zanedbali všetci jeho predchodcovia. Taktiež sa mu podarilo zohnať historický nábytok a podľa svojho obľúbeného vzoru hrad prestaval do tirolského štýlu. No a bývalý majiteľ taktiež nechal do hradu previezť obrovský drevený organ, ktorý pozostáva z takmer 3000 píšťal. Ten umiestnil do priestorov bývalej zbrojnice a vdýchol jej tak nové čaro. Až dodnes tam pravidelne organizujú hudobné slávnosti, ktoré sa sústreďujú na tento úžasný hudobný nástroj. Dokonca aj každú prehliadku ukončia krátkym polhodinovým koncertom. Jedna z legiend hovorí, že po hrade stále blúdi Lingnerov duch, pretože sa zamiloval do zvuku organu a neustále ho počúva s každou skupinkou turistov.

 

Čo všetko uvidíte počas prehliadky?

K hradu sa najlepšie dostanete vlastným autom. Parkovisko sa nachádza pod skalou, približne 15 minút chôdze od hlavnej brány. Zatiaľ čo exteriér s nádherným výhľadom si môžete pozrieť sami, v interiéri organizujú len spoločné prehliadky. Vstupné pre dospelú osobu je 15 frankov vrátane organového koncertu. Počas návštevy Taraspu uvidíte súkromné komnaty, rytiersku halu, hlavnú sálu na organizovanie podujatí, krídlo so spálňami a kaplnku. Pre verejnosť sú prístupné aj dve veže. Okrem dočasných výstav, ktoré organizuje samotný majiteľ, si môžete trvalo pozrieť aj obrazy z 12. storočia. Prehliadka s návštevou exteriéru vám zaberie približne 2 hodiny, ak sa chcete popozerať aj po okolí, v tom prípade si rezervujte štyri hodiny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa