Od templárov k mníchom Kristovho rádu: Kláštor v Tomare ukrýva zaujímavé tajomstvá

2021-03-16 16:01:00 |   |    | 

Rád templárov patril v minulosti k najvplyvnejším kresťanským spolkom. S jeho pôsobením sa spájajú mnohé legendy - napríklad o tom, že sú strážcami vzácnych pokladov a najväčších tajomstiev ľudstva. V skutočnosti bolo ich hlavnou úlohou chrániť kresťanstvo a jeho hodnoty. Najmä v Európe nájdete viacero ich bývalých centier, jedno z nich sa nachádza v nádhernom portugalskom meste Tomar.



 

Tomar založil jeden z najväčších portugalských templárov

História templárskeho rádu sa nespája len so samotným kláštorom, ale aj s celým mestom. Tomar totiž založil jeden z najvýznamnejších portugalských členov tohto spolku Gualdim Pais, ktorý bojoval v oblasti Palestíny. Po návrate do svojej domoviny položil základ Tomaru, kde postavil najprv pevnosť a neskôr dal mesto obohnať múrmi, ktoré jeho centrum chránia až dodnes. Vďaka svojmu veľkému vplyvu sa stal najvýznamnejším templárskym predstaviteľom v Portugalsku a postupne v tomto regióne rozširoval učenie svojho rádu. Po smrti ho pochovali priamo v Tomare, ktorý sa stal jeho srdcovou záležitosťou a na námestí si môžete pozrieť sochu, ktorou mu domáci obyvatelia vzdávajú úctu.

 

Od pevnosti k významnému kláštoru

Kláštor nepôsobí na prvý pohľad ako svätostánok. Hlavným dôvodom je to, že kedysi na tomto mieste nestál kostol, ale veľká obranná pevnosť, ktorá patrila templárom. Tí ju začali budovať v 12. storočí a používali ju ako jedno zo svojich sídiel, ale taktiež na plánovanie ďalších výprav v tejto časti Európy. Neskôr sa z nej stal jeden z významných portugalských hradov. No od 14. storočia došlo k výraznému oslabeniu ich pozície a rytieri sa postupne museli stiahnuť do úzadia. V tom čase vznikol Kristov rád, ktorý bol akýmsi nasledovníkom templárov. Jeho zástupcovia využili príležitosť, pevnosť si vzali pod svoju správu a premenili ju na kláštor. Časť pôvodných priestorov však uchovali a vďaka tomu má až dodnes takúto netradičnú podobu.

 

Kópia Baziliky Svätého hrobu

Jednou z hlavných častí tohto komplexu je Charola, teda veľká kaplnka s oltárom, do ktorej sa chodievali modliť aj hlavní predstavitelia rádu. Tá sa nápadne podobá na Baziliku Svätého hrobu v Jeruzaleme. Keďže sa Gualdim Pais dostal počas svojho putovania s rytiermi aj do týchto končín, je veľmi pravdepodobné, že sa inšpiroval pre kresťanov výnimočnou pamiatkou. Práve táto stavba so sebou prináša aj jedno z tajomstiev. Podľa niektorých nie je podoba medzi dvoma svätostánkami náhodná a tak ako je údajný svätý hrob pre veriacich mystickým miestom, rovnako vraj môžeme hovoriť aj o kláštore Kristovho rádu. O ňom sa tiež tradujú mnohé legendy a medzi nimi vyniká najmä tá, že by tam mohli byť ukryté artefakty z poslednej večere. I kvôli tomu sa Tomar stal pre mnohých ďalším významným pútnickým miestom.

 

Prečo má kostol kruhové miestnosti?

Kláštor a predtým významná pevnosť sú zaujímavým dielom aj z architektonického pohľadu. Ešte pred vstupom do interiéru si prezrite nádherné zdobenie, ktoré je najmä vo vrchnej časti jednotlivých budov. Okrem zaujímavých vzorov tam uvidíte aj niekoľko menších sôch. Potom už vojdite dnu a pozrite si jednotlivé časti tohto komplexu, ktoré sa značne odlišujú od ostatných portugalských chrámov. Veľmi vzácne sú historické nástenné maľby, ktoré pochádzajú prevažne zo 16. storočia. Vašej pozornosti isto neunikne, že viaceré časti kostola majú kruhový tvar. Podľa odborníkov je to kvôli tomu, že v minulosti mohli do chrámu vojsť rytieri priamo na koňoch, takže vďaka špeciálnemu tvaru priestorov nemuseli zísť dole. V hlavnom kostole sa nachádza aj vzácny starobylý organ.

 

Klenoty Manuelskej gotiky

Kým v Európe dominovala neskorá gotika, v Portugalsku pribúdali stavby v tzv. Manuelskom štýle. Svoje pomenovanie dostal podľa portugalského panovníka Manuela I., počas ktorého éry sa dostal najviac do popredia. Charakteristický je námorníckymi motívmi, ktoré dominovali pri zdobení jednotlivých budov. Tento trend výrazne ovplyvnili úspešné námornícke výpravy, ktoré sa v tomto období tešili veľkej popularite. Najvýznamnejšou stavbou tohto druhu je kláštor v Beléme, jeden z klenotov sa však skrýva aj v Tomare. Tam sa nachádza najznámejšie Manuelské okno, ktoré navrhol rovnaký staviteľ ako vežu Belém. Vo vnútri má jednoduchší tvar, ale keď vyjdete pred kláštor, môžete sa pokochať jeho precíznym prevedením s mnohými ozdobami. V tejto časti kláštora sa ale nachádza viacero prvkov z tejto architektúry.

 

Miesto, kde liečili ľudí

Kláštor sa v minulosti preslávil aj tým, že tam žili vynikajúci liečitelia. Mnísi Kristovho rádu sa špecializovali na študovanie dobovej medicíny a zber liečivých rastlín. Z toho dôvodu premenili časť priestorov na malú nemocnicu a lekáreň, kde si chodievali ľudia po rady a liečivá. Okrem týchto priestorov si môžete pozrieť sakristiu, ktorá je oproti zdobenému kostolu podstatne jednoduchšia. V rovnakom tóne je ladená aj hlavná jedáleň a miestnosť, ktorá slúžila na stretnutia mníchov a vítanie návštev. Medzi jednotlivými časťami komplexu badáme veľké rozdiely, keď priestory v strohom štýle dopĺňajú nádherné zdobené miestnosti. Práve tie sú často určené na svätenie omší alebo na modlenie, aby takýmto spôsobom vzdali úctu najvyššiemu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa