V Španielsku je vyše 20 tisíc kostolov: Toto sú tie najúžasnejšie

2021-10-02 15:00:00 |   |    | 

Španielsko patrí medzi krajiny so silnou náboženskou tradíciou. I z toho dôvodu nájdete na jeho území množstvo nádherných kostolov. Chrámy stavali v tých najkrajších mestách a bonusom navyše je často nádherná vyhliadka na okolie. Ak patríte medzi fanúšikov sakrálneho umenia, vyberte sa na výlet do týchto končín.



 

Sagrada Familia, Barcelona

Najväčším klenotom z tejto oblasti je zewjme Sagrada Familia. Monumentálna stavba je nezabudnuteľnou dominantou Barcelony. Ročne si ju prichádzajú pozrieť milióny turistov, ktorí sledujú postup prác na tejto vzácnej pamiatke. Prvé základy položili v roku 1882 a zatiaľ čo exteriér je bohato zdobený, vo vnútri sú priestory jednoduchšie a skrášľuje ich najmä nádherná hra farieb a slnečných lúčov. Antoni Gaudí kostol túžil dokončiť oveľa skôr, nakoniec sa ešte na jeho finálnu podobu načakáme. Kvôli množstvu drobných detailov, ktoré sú najmä v secesnom štýle, trvá jej dokončenie veľmi dlho. Aktuálne sa hovorí o tom, že by to mali stihnúť do konca roku 2026.

 

Mezquita, Córdoba

Zaujímavým a majstrovským dielom je aj katedrála v Córdobe. Mezquita bola pôvodne moslimskou modlitebnou, no neskôr ju premenili na rímskokatolický chrám. Prvý pôvodný svätostánok tam postavili už v 8. storočí, dnes mu jednoznačne dominuje interiér, ktorý návštevníkov prekvapí viacerými renesančným prvkami. Najkrajšia je sála s desiatkami stĺpov a oblúkových výklenkov, ktoré sú zdobené bielo-červenými pásmi. Tá sa nachádza v časti, kde bola kedysi mešita a nazývajú ju tiež „les stĺpov“. V interiéri uvidíte tiež maurský sloh, ktorý vás očarí krásnymi maľovanými ornamentmi.

 

Sevillská katedrála, Sevilla

Katedrála v Seville sa rozprestiera na ploche 11 500 metrov štvorcových a je najväčším chrámom na svete  Prvé budovy postavili v 16. storočí a neskôr k nim pribudli novšie časti. V interiéri nájdete priestory, ktoré sú zdobené najmä v gotickom štýle. Pozornosť púta aj zvonica La Giralda, ktorá je vysoká vyše sto metrov. Zaujímavosťou totiž je, že kedysi bola minaretom, ale potom ju pričlenili ku kostolu a inštalovali tam veľké zvony. Niektoré prvky dokončili až v 20. storočí. Jednou z najnovších častí je južná fasáda. Pôvodné plány pochádzali už z 19. storočia, ale vtedy sa ich nepodarilo zrealizovať, a tak túto časť dokončili až v roku 1917.

 

Katedrála v Santiago de Compostela

V Španielsku sa nachádza aj jedno z najvýznamnejších pútnických miest na svete. Do Santiaga de Compostela podnikajú ľudia púte, ktoré sú dlhé stovky kilometrov. Počas nich si máte vstúpiť do svedomia, rozjímať o svojich hriechoch a o tom, ako by ste mohli vylepšiť svoj život. Ak chcete absolvovať jednoduchšiu trasu, pricestujte do jedného z miest v tejto krajine a potom už pokračujte po vyznačených cestách. Vaša púť skončí v centre mesta v hlavnej katedrále, ktorá pochádza z 11. storočia. Vtedy na tomto mieste stál len pôvodný malý kostol, kam podľa legendy anjeli preniesli pozostatky svätého Jakuba. Tie neskôr objavil jeden z pútnikov, ktorý sa túlal po tomto regióne a podľa jeho vzoru prichádzajú veriaci do Santiaga de Compostely pešo.

 

Katedrála v Burgose

Chrám zasvätený Panne Márie je jednou z perál mesta Burgos. Tento kostol začali stavať v 13. storočí, ale kompletne ho dokončili až v šestnástom. Najviac práce zabrala robotníkom fasáda s desiatkami malých sôch, ktoré sú podobizňami rôznych svätcov. Vidíme na nej najmä prvky gotického štýlu, ktorý výrazne ovplyvnil výstavbu katedrály. Lenže zároveň si tieto detailné úpravy vynútili veľa času a kvôli tomu sa práce na kostole predĺžili.

 

Katedrála v Tolede

Ak patríte medzi fanúšikov gotiky, v tom prípade zájdite aj do Toleda. Tunajší kostol pokladajú za jeden z najkrajších stavebných diel v tomto štýle. Katedrála je dômyselne prepracovaná do každého detailu. Má na sebe množstvo ozdobných prvkov, čo predlžovalo jej výstavbu. Majstrovsky zvládli najmä prácu so svetlom. To dnes krásne osvetľuje jednotlivé miestnosti a dodáva im atraktívnejší vzhľad. Nádherné je to najmä v častiach s vitrážovými oknami, ktoré rozohrajú po stenách a zvyšku kostola nádherné farebné divadlo.

 

Kostol svätého srdca Ježišovho, Barcelona

Barcelonu by sme pokojne mohli nazvať mestom kostolov. V jednotlivých štvrtiach uvidíte zaujímavé historické, ale aj moderné svätostánky, ktoré sa ešte stále aktívne využívajú. Okrem Sagrady Familia a Barcelonskej katedrály je tu ešte aj Kostol svätého srdca Ježišovho, ktorý postavili na jednom z najvyšších bodov v meste. Vďaka tomu máte odtiaľ úchvatný výhľad, ktorý umocňuje zážitok z tohto úžasného chrámu. Patrí medzi najmladšie kostoly v krajine, pretože sa ho podarilo dokončiť až po roku 1950. V súčasnosti patrí do územia zábavného parku, ktorý sa rozprestiera pod ním.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa