Luxemburský hrad Vianden - miesto, ktoré zbožňoval aj Victor Hugo

2021-08-05 11:50:00 |   |    | 

I keď je Luxembursko malou krajinou, cestovateľov dokáže prekvapiť veľkým množstvom nádherných historických pamiatok. Spomedzi nich vyniká hrad Vianden, ktorý sa nachádza v rovnomennom meste. Stačí zájsť na sever krajiny a nechať sa unášať jeho krásou.



 

Postavili ho na mieste bývalej obrannej veže

Hrad Vianden dnes sídli na vysokom kopci nad mestom. Ten mal v dejinách tohto regiónu významnú pozíciu. V minulosti totiž práve tam stála jedna z dôležitých obranných hraníc. Preto tu postavili obrannú vežu, ktorá ich chránila pred nájazdmi nepriateľov. V 11. storočí začali prvé prestavby, ktoré zahájili históriu súčasného hradu. Najprv pribudli jednoduché hradby, potom postavili miestnosť pre vojakov, ktorí tam počas dňa oddychovali a neskôr nechýbala ani kaplnka. Takto sa začal komplex rozrastať, až v 14. storočí nabral súčasné kontúry. Každé z nasledujúcich období ovplyvnilo jeho architektúru a vďaka tomu získal hrad silnú pozíciu aj medzi monarchami.

 

Vlastnila ho rodina s vplyvnými konexiami

Prvými majiteľmi tohto nádherného sídla boli gróf a grófka z Viandenu. Tí patrili medzi veľmi vplyvné rodiny. V spoločnosti boli obľúbení, pretože milovali pokrok, hlásili sa k moderným názorom a boli taktiež priateľskí. Vďaka tomu sa im podarilo vybudovať perfektné meno medzi vysoko postavenými šľachticmi. Takto si postupne vybudovali konexiu na francúzsky a nemecký kráľovský dvor. To pomohlo celému regiónu, pretože vplyvní ľudia investovali do jeho rozvoja a pomáhali svojim známym. Neskôr sa stala majiteľom hradu luxemburská kráľovská rodina. Tá ho vlastnila nasledujúce storočia, ale nie vždy ho využívali vo veľkej miere a bolo skôr len ich letným sídlom, do ktorého chodievali iba na občasné návštevy.

 

Ruinu zachránil štát

Žiaľ, kráľovská rodina sa o neho už nestarala tak vzorne ako predošlí majitelia. Hrad preto dlhé roky chátral a už ani zďaleka nepripomínal to nádherné miesto, kde sa v minulosti stretávala smotánka. Všetko nechali dospieť až do takého bodu, že sa z neho stala ruina, o ktorú nemal nikto záujem. Až v minulom storočí hrad prevzal pod správu štát a od roku 1977 tam spustili rozsiahlu prestavbu. Vďaka precíznym prácam sa im podarilo vrátiť pamiatke pôvodnú slávu. Odvtedy sa jej začalo opäť dariť a stala sa magnetom pre turistov.

 

Rozprávkové miesto

Nielen samotný hrad púta pozornosť okoloidúcich. Keď sa dostanete do mestečka Vianden, tak vám ihneď prirastie ku srdcu. Nielen domáci, ale aj návštevníci ho popisujú ako rozprávkové. Staré uličky, veľa zachovaných pôvodných domov a všade rozkvitnuté kvety. Na chvíľku sa budete cítiť ako v Kráske a zvierati alebo v Šípkovej Ruženke. Objavíte tam nádherné kaviarničky a štýlové reštaurácie, ktoré pomáhajú vytvoriť okúzľujúcu atmosféru. Pri potulkách Viandenom navštívte tiež tunajšie historické múzeum, ktoré približuje dejiny celého regiónu a dozviete sa tam zaujímavosti o hrade.

 

Hugo mu predpovedal veľkú budúcnosť

Do Viandenu sa zamiloval aj spisovateľ Victor Hugo. Ten sa počas svojich ciest zatúlal do tohto krásneho mestečka a nakoniec sa tam rozhodol zostať tri mesiace. Väčšinu času sa prechádzal po okolí a hľadal inšpiráciu pre svoje ďalšie romány. Hugo už vtedy predpovedal Viandenu veľkú budúcnosť. Do svojich zápiskov si zapísal, že nádherné ruiny v kombinácii s krásnou prírodou a srdečnými a šťastnými ľuďmi sem jedného dňa pritiahnu množstvo návštevníkov. Jeho slová sa naplnili hneď po dokončení renovácie hradu. Domáci za to na oplátku nedokážu zabudnúť na obľúbeného spisovateľa. Preto mu z vďaky postavili sochu a pomenovali podľa neho viacero podnikov a dokonca aj ulicu, ktorá tvorí krásnu promenádu pri rieke. Po nej sa dostanete k tunajšiemu literárnemu múzeu, ktoré taktiež nesie meno Victora Huga. Okrem informácií o jeho tvorbe sa tam zoznámite aj s miestnymi spisovateľmi.

 

Nakrúcali tam známe filmy

Pri pohľade na hrad sa nemožno čudovať ani tomu, že ho pravidelne vyhľadávajú filmové štáby. Okrem niekoľkých domácich diel tam nakrúcali aj dva kinohity so svetovými hviezdami. Najprv to bol Nosferatu – Tieň upíra, ktorý do mestečka v roku 2000 prilákal Johna Malkovicha a Willema Dafoea. O štyri roky neskôr vo Viandene vznikal dobrodružný film Juraj a drak, v ktorom okrem iných zahviezdil Patrick Swayze. Počas prehliadky sa dozviete aj informácie o ich nakrúcaní. V lete navyše pravidelne organizujú dobové hrané prehliadky a stredoveké festivaly, ktoré vám ukážu Vianden taký, aký bol v minulosti.

 

Čo uvidíte v hrade?

Keďže Vianden dlhé roky chátral, nepodarilo sa uchovať veľa z jeho pôvodného nábytku. K najkrajším častiam prehliadky patrí podzemie, kde si pozriete základy pôvodného hradu. Potom sa už presuniete k pivniciam, ktoré slúžili na uskladnenie jedla a boli výborné pre zrenie vína. Prejdite sa kaplnkou a nádhernou veľkou kuchyňou, ktorá je ako vystrihnutá z dobového filmu. Vo vyšších poschodiach uvidíte súkromné komnaty, galériu so vzácnymi obrazmi a výstavu dobových malieb a fotografií, ktorá zachytáva, ako vyzeral hrad v minulosti.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa