Pýchou Portugalska sú stredoveké hrady: Toto je 7 najkrajších

2022-01-21 12:00:00 |   |    | 

Dovolenka v Portugalsku uspokojí chúťky všetkých cestovateľov. Je tam krásna príroda, tajomné miesta, historické pamiatky, ale aj oblasti s moderným umením. Medzi top atrakcie v krajine patria aj hrady a zámky. Najviac ich je sústredených v mestečku Sintra neďaleko Lisabonu. To sa vďaka nim premenilo na malú rozprávkovú krajinu, ktorá sa teší veľkému záujmu turistov.



 

Maurský hrad, Sintra

V Sintre uvidíte hneď niekoľko zaujímavých zámkov a kaštieľov. Historicky najcennejší je Maurský hrad, ktorý pochádza z 8. storočia. Uchovali sa z neho už len ruiny a vedie k nemu chodník so stredne náročným výstupom. Na jeho konci vás však čaká ten najkrajší pohľad, pretože dovidíte až na pobrežie a uvidíte dokonca aj časť Lisabonu. Ešte pred narodením prvého portugalského kráľa tvoril dôležité miesto v ich dejinách, kde sa schádzali panovníci zo šíreho okolia. Súčasťou komplexu sú pozostatky stredovekého kostola, ale aj silo na úrodu a obrovská vodná cisterna.

 

Národný palác Pena, Sintra

Zatiaľ čo Maurský hrad je svojím vzhľadom jednoduchší, Národný palác Pena vás už od prvých momentov oberie o slová. Jeho nádherná pestrá fasáda ukazuje to najlepšie z portugalskej architektúry. Na prvý pohľad vyzerá ako zámok z nejakej rozprávky. Najprv sa prejdite po hradbách, odkiaľ je nádherný výhľad až k pobrežiu. Potom sa vyberte na interiérovú prehliadku. Viaceré komnaty majú ešte pôvodné zariadenie. Súčasťou paláca je nádherný park, v ktorom sa nachádzajú ďalšie malé vily, ktoré v minulosti využívalo aj služobníctvo. Podľa legendy sa na tomto mieste zjavila Panna Mária. Preto ho začali vyhľadávať pútnici a prišiel tam aj kráľ Ján II., ktorý tu nechal vystavať kláštor. Z neho potom vznikol súčasný palác.

 

Hrad Sao Jorge, Lisabon

Jeden z významných hradov sa nachádza aj v Lisabone. Základy Sao Jorge postavili v 12. storočí, no toto miesto bolo osídlené už aj v minulosti, keďže sa tam našli vykopávky až z doby železnej. V 18. storočí hrad zničilo silné zemetrasenie a odvtedy si vyžadoval postupnú renováciu. V súčasnosti sa podarilo zachovať najmä obvodové múry a niekoľko veží. Z tých sa môžete pozrieť na vyhliadku na mesto. Po návšteve hradu si pozrite aj celú štvrť, ktorá má nádherný historický charakter.

 

Hrad Obidos, Obidos

Turisticky obľúbené mesto Obidos vás zláka svojou starobylou atmosférou. Obohnané je mestskými hradbami, uprostred ktorých sú pôvodné domčeky s bielymi fasádami a škridlovými strechami. Keď sa dostanete až na jeho koniec, uvidíte tam hrad, ktorý nesie rovnaké pomenovanie. Pôvodne patril Maurom, no neskôr sa aj tohto miesta zmocnili Portugalci. Svojim vzhľadom pripomína stredoveké anglické hrady, ktoré boli pri jeho zrode hlavnou inšpiráciou architektov. V súčasnosti hrad prerobili na hotel a z vrchných izieb máte najlepší výhľad na Obidos. Počas prehliadky mesta však k nemu môžete zájsť a obzrieť si aspoň niektoré verejné priestory.

 

Hrad Almourol, Almourol

Pri rieke Tajo sa nachádza hrad Almourol, ktorý postavili na malom rovnomennom ostrovčeku. Na tomto mieste sa najprv nachádzala rímska pevnosť, ktorú však v 12. storočí zbúrali. V Almourole v minulosti žili templárski rytieri. Práve kvôli nim spájajú hrad s mnohými tajomnými legendami. Údajne sa tam skrýva veľký poklad, ktorý zakopali niekde do podzemia. Taktiež hovoria o zvláštnych rituáloch, ktoré tam robievali členovia rádu a tie vraj v jeho komnatách zanechali zvláštnu atmosféru. Hrad sa nachádza na menšej vyvýšenine, z ktorej je výborný výhľad na okolie. To pomohlo jeho obyvateľom ochrániť sa pred nepriateľmi. Zaujímavosťou je, že prístav sa nachádza na druhej strane. Preto popod rieku vyhĺbili tunel, ktorý v súčasnosti využívajú návštevníci.

 

Hrad Guimaraes, Guimaraes

Z historického hľadiska je Guimaraes najvýznamnejším hradom v krajine. V roku 1110 sa tam totiž narodil prvý portugalský kráľ, preto túto vzácnu pamiatku pokladajú za rodné miesto celého národa. Jeho dejiny sa začali písať v 10. storočí. Postupne hrad začali rozširovať a do súčasnej podoby ho zveľadili v 14. storočí. Jeho nezameniteľnou súčasťou sú obranné veže, z ktorých budete mať perfektný výhľad na okolie. Jednou z najkrajších zastávok prehliadky je kaplnka zasvätená svätému Michalovi. Tá sa nachádza v blízkosti hradných múrov, pretože od začiatku nebola súčasťou komplexu. Guimaraes bolo v minulosti hlavným mestom krajiny a v súčasnosti je jeho historické centrum zapísané medzi UNESCO pamiatky.

 

Hrad Sabugal, Sabugal

Sabugal sa od svojich konkurentov líši zvláštnou architektúru. Jedna z jeho veží má päťuholníkový pôdorys a v krajine sa nenachádza žiadna iná podobná stavba. Vysoká je 38 metrov a ponúka krásny výhľad na rieku a historické mesto. Prevažuje na ňom najmä gotická architektúra a chránia ho dvojité múry, aby tak zabránili preniknutiu nepriateľov. Hrad postavili v 13. storočí a Portugalci museli o neho niekoľkokrát bojovať. Najvýznamnejšiu úlohu zohral počas tretej francúzskej invázie, kedy si v ňom anglickí a portugalskí vojaci vytvorili základňu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa