Rozprávkový Schwerin bol pýchou nemeckej šľachty: Má presne 365 vežičiek

2021-10-16 00:00:00 |   |    | 

Na severe Nemecka sa uprostred jazera Schwerin rozprestiera rovnomenný zámok. Postavili ho na malom ostrovčeku, no napriek tomu vás prekvapí svojou veľkoleposťou. Nachádza sa v ňom niekoľko stoviek miestností a vďaka tomu patrí medzi najrozsiahlejšie šľachtické sídla v krajine.



 

Od vojvodu po parlament

Prvú pevnosť postavili na tomto mieste už v 10. storočí. Vtedy túto oblasť obývali pobaltskí Slovania, ktorí sa zaslúžili o jej výrazný rozvoj. No zámok, ako ho poznáme teraz, vybudovali v období medzi rokmi 1848 a 1857. Autorom nápadu bol Fridrich František II., ktorý bol vojvodom v Mecklenburgu-Schwerine. Pôvodne chcel iba rekonštruovať už zastarané šľachtické sídlo, nakoniec sa však pustil do väčšej prestavby a v tejto ére ho rozšíril do veľkolepého komplexu, ktorý tvorí až 653 miestností. Väčšina z nich bola luxusne zariadená a bohato zdobená. V tomto období predstavovala stavba pýchu celého regiónu a pravidelne tam jazdili na výlety a krátke pobyty predstavitelia európskej šľachty. Vojvodovi potomkovia tam žili až do roku 1918, potom zámok prešiel pod správu štátu a od roku 1948 tam sídli krajský parlament.

 

Inšpirácia európskymi zámkami

Vojvoda bol pri prestavbe veľmi náročný. Neustále menil plány a od svojho hlavného architekta Georga Adolfa Demmlera žiadal, aby našiel čo najdokonalejší štýl prevedenia. Preto ho poslal na cestu po Európe a chcel od neho, aby pozoroval tie najkrajšie zámky v ostatných krajinách. Nakoniec vďaka tomu vznikol mix medzi pruským neoklacisizmom a tudorovskou gotikou, ktorý konečne oslovil aj Fridricha Františka II. Tento štýl sa odrazil aj pri zariaďovaní interiéru. Najkrajšou komnatou je trónna miestnosť, v ktorej sa nachádza trón a je bohato zdobená. V minulosti ju využívali na organizovanie večierkov. Počas prehliadky uvidíte vzácne obrazy a v interiéri je aj časť pôvodného nábytku. Viaceré miestnosti sú nádherne zdobené, určite si všimnite aj ich stropy, aby vám neunikla ich krása. Uvidíte tiež viaceré ukážky od nemeckých umelcov a remeselníkov.

 

Koncerty i potulky parkom

I keď zámok Schwerin v súčasnosti patrí medzi oficiálne sídla, stále slúži aj pre verejnosť. Interiér sa pravidelne využíva na koncerty a rôzne podujatia. Návštevníci majú na výber z dvoch druhov prehliadok. Prvé sú s audiosprievodcom, s ktorým môžete prejsť pomaly jednotlivé miestnosti a zastaviť sa pri tých, ktoré vás najviac zaujímajú. Druhý typ je v spoločnosti sprievodcu a určený je pre skupiny. Keď sa už prejdete po nádherných pôvodných komnatách, vyhraďte si čas aj na prechádzku barokovou záhradou. Tá sa rozprestiera na zvyšku ostrovčeka a ponúka skvelú ukážku záhradníctva. Prejdite sa kolonádou, zájdite do malej jaskyne a pozrite si zaujímavé rastliny v oranžérii.

 

Pozor na malého ducha

Pri pohľade na zámok je viac ako jasné, že sa jeho autori inšpirovali romantickými sídlami z toho obdobia. Mnohí ho prirovnávajú k Neuschwansteinu a tvrdia, že ho dokonca v niektorých smeroch predčí. Tak ako pri všetkých starobylých pamiatkach, aj k tejto sa viažu rôzne zaujímavé legendy. Jedna z nich hovorí o tom, že môžete počas prehliadky stretnúť malého ducha. Jeho meno je Petermännchen a nemusíte sa ho báť. Má totiž priateľskú povahu a rád po chodbách šantí. Oblečený je v šatách zo 17. storočia a obvešaný množstvom kľúčov. Aj vďaka nim dokáže prejsť cez všetky zatvorené dvere na zámku.

 

365 vežičiek

Na ostrove vždy sídlili krásne panské sídla, ktoré dominovali okoliu. Už prvý majiteľ mal vraj slabosť pre jazerá, preto hľadal práve takéto výnimočné miesto. Najkrajší pohľad sa núka z brehov jazera, pretože tak si môžete vychutnať odraz zámku na hladine. Práve tento kontrast chcel docieliť aj Fridrich František II., ktorý skrášlil stavbu viacerými symbolickými detailmi. Keby ste napríklad spočítali jeho vežičky, prišli by ste až k číslu 365. Chcel ich mať totiž presne toľko, koľko je dní v roku. Niektoré z nich sú maličké a nie sú až tak dobre viditeľné. Fridrichovi tiež veľmi záležalo na zachovaní pôvodnej pevnosti, preto sa rozhodol uchovať niektoré časti a zakomponovať ich do nového zámku.

 

Objavil sa aj v hollywoodskom filme

Romantický vzhľad Schwerinu pochopiteľne láka aj filmové štáby. Raz sa dokonca objavil aj v hollywoodskom veľkofilme. Ak ste fanúšikmi Kingsmana, spomeňte si na druhú časť s pomenovaním Zlatý kruh. Hneď v úvode prichádza Gary do luxusného sídla svojej vyvolenej a práve tým nádherným zámkom je krásavec zo Schwerinu. No i keď sa vo filme objaví jeho exteriér, interiérové scény už boli nakrútené na úplne inom mieste.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa