Hrad Trakai vznikol kvôli ženskému rozmaru, dnes patrí k top atrakciám Litvy

2021-11-18 12:00:00 |   |    | 

Hrad Trakai sa nachádza len 30 kilometrov od Vilniusu. Vznikol na nádhernom mieste uprostred jazera, vďaka čomu pôsobí, akoby sa na ňom vznášal. Teraz sa v ňom už nachádza múzeum, ktoré patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie v krajine.



 

Cnenie po rodnom meste

O vzniku hradu Trakai kolujú dve legendy, obe sa týkajú kniežaťa Gediminasa. Prvá z nich hovorí o tom, že sa do tohto regiónu vybral poľovať z neďalekého mesta Kernavé, ktoré bolo kedysi metropolou Litvy. Keď prišiel k jazeru, zamiloval sa doň natoľko, že sa tam rozhodol vybudovať nové sídlo. Druhá legenda je vraj pravdepodobnejšia, pretože hovorí o jeho veľkej láske k manželke Birute. Tá pochádzala z mesta Palaga, ktoré sídlilo pri mori. Veľmi sa jej cnelo za jeho atmosférou. Preto keď našla podobné miesto s ostrovmi uprostred jazera, tak sa doň ihneď zamilovala. Svojho manžela prosíkala dovtedy, kým sa nerozhodol postaviť nový hrad len pár kilometrov od toho pôvodného a splnil tak jej veľkú túžbu. Zaujímavosťou je, že v čase výstavby sa tam nenachádzal jeden, ale tri ostrovy, ktoré takto prepojili. Voda v jazere bola v tých časoch navyše o dva metre vyššia, preto ponúkala ešte unikátnejší zážitok.

 

Po odchode šľachty ho zmenili na väzenie

Prvé práce na hrade začali v 13. storočí, dokončili ho však až v štrnástom. Najväčšie prestavby začali približne o sto rokov neskôr, keď celý komplex rozšírili a pridali k nemu nové budovy. Netrvalo však dlho a hrad začal strácať na význame. Centrum moci sa pomaly presúvalo do Vilniusu a kvôli tomu už nebol pre šľachtu tak atraktívny. V 18. storočí ho dokonca premenili na väznicu, čo ho značne poškodilo. Dlhé obdobie stál hrad opustený a do jeho veľkej rekonštrukcie sa po 1. svetovej vojne pustili až Rusi. Práve vďaka nim sa tam podarilo vybudovať múzeum, ktoré je v súčasnosti tak veľmi obľúbené.

 

Múzeum so 400 000 exponátmi

Keďže sa hrad dlhé roky nevyužíval, nepodarilo sa v ňom uchovať pôvodné zariadenie. Kvôli tomu sa ho rozhodli premeniť na zbierku vzácnych predmetov, ktoré našli archeológovia a historici v celom regióne. Postupne sa im podarilo získať až 400 000 exponátov. Počas prehliadky uvidíte napríklad historické hodiny, úžitkový riad, fajky, vzácne dobové mapy alebo hodiny. Taktiež vystavujú vzácne šperky, ktoré patrili šľachticom a obľúbené sú tiež dobové mince.

 

Rytierske turnaje i koncerty

Veľké množstvo návštevníkov prichádza do hradu i kvôli zaujímavým podujatiam, ktoré tam neustále organizujú. Najznámejšie sú rôzne programy s rytierskou tematikou. Usporadúvajú historické turnaje, aké sa tu konali v minulosti, ale aj rôzne prehliadky, na ktorých sa prezentujú herci v dobových brneniach a kostýmoch. Tieto akcie sa konajú vždy na nádvorí, ale zaujímavých stretnutí s históriou sa dočkáte aj v interiéri tohto hradu. Tam sa môžete tešiť najmä na koncerty vážnej hudby, ale taktiež na malé divadelné predstavenia s dobovými hrami.

 

V zime si okolo hradu zakorčuľujete

Pôvodne sa na tomto mieste nachádzali bahenné oblasti, ktoré však časom vyschli. Teraz teda už aj okolie jazera ponúka romantický pohľad na toto nádherné miesto. Zároveň umožňuje aj pestré alternatívy na trávenie voľného času. V lete si na jeho brehoch robia ľudia pikniky a taktiež si chodia zaplávať. Ponúkajú tam aj plavby na malých člnoch, počas ktorých vám predstavia najväčšie krásy najhlbšieho jazera v krajine. No tá najväčšia zábava prichádza počas zimy. Vtedy celá vodná plocha zamŕza a vytvára obrovské prírodné klzisko. Domáci sa tam vtedy prichádzajú korčuľovať a vďaka Trakaiu získavajú neopakovateľný zážitok.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa