Hrad Gravensteen – strašné miesto, ktorého sa každý bál

2022-01-17 07:15:00 |   |    | 

V belgickom meste Gent stojí hrad Gravensteen, ktorý postavili v 12. storočí. Pôvodní majitelia v ňom nežili dlho, preto bol celé stáročia opustený. Nakoniec mu našli nové využitie a premenili ho na väzenie, ktorého sa každý zločinec bál. I z toho dôvodu tam dnes inštalovali múzeum mučenia, ktoré je podľa mnohých návštevníkov skúškou nervov.



 

Strategická ochrana pomocou rieky

V tejto časti Gentu sa nachádzajú tri dôležité stredoveké pamiatky. Okrem hradu Gravensteen sú to ešte dva kostoly. V minulosti na tomto mieste stála prvá pôvodná pevnosť, ktorú postavili medzi dvoma tokmi rozvetvenej rieky Leie. Vďaka tomu boli jeho obyvatelia dobre chránení pred nepriateľmi, pretože divoká voda im poskytovala dostatok bezpečia. Prvý hrad na tomto mieste vybudovali v 10. storočí. Väčšina jeho častí však bola drevená a kvôli tomu pri prvom veľkom požiari zostala z neho ruina. Po štyroch rokoch od tejto nešťastnej udalosti nechal Filip I. postaviť nový hrad, ktorý sa vo veľkej miere podarilo uchovať až do súčasnosti. Najstaršou časťou je vstupná brána, nad ktorou sa skvie pôvodný nápis. V ňom je vyrytý dátum dokončenia hradu a meno prvého majiteľa.

 

Život v ňom bol vraj strašný

Povesť o kráse Gravensteenu sa niesla celou západnou Európou. K majiteľom preto chodilo množstvo návštev. Na prekvapenie všetkých však domáci neboli zo svojho obydlia natoľko nadšení. Čím dlhšie tam ľudia žili, tým viac chýb nachádzali. Pevnosť vraj bola veľmi studená, časom potrebovala veľa peňazí na renováciu a niektoré miestnosti boli zle prístupné. Z toho dôvodu popisovali život v ňom ako strašný. Nakoniec sa preto ani nie dvesto rokov od jeho postavenia rozhodli ho opustiť. Počas nasledujúceho obdobia teda hrad prestal slúžiť šľachte. Istý čas ho používali ako mincovňu. Potom ho odkúpil Filip III., ktorý do neho investoval veľa peňazí a premenil ho v praktickejší domov. Po jeho obnovení sa tam v roku 1500 narodil aj Karol V., ktorý sa neskôr stal cisárom Svätej rímskej ríše nemeckého národa.

 

Väzenie, ktorého sa každý bál

Na rozdiel od iných známych európskych hradov sa ani potom Gravensteen u šľachty neujal. Dlhé roky chátral, až sa tam nakoniec rozhodli urobiť väzenie, ktoré tam bolo až do 18. storočia. Keďže v čase jeho vzniku boli už jeho priestory v zlom stave, na prvý pohľad pôsobil desivo. Opäť sa preukázal chlad viacerých miestností, ktoré kvôli tomu pôsobili ešte temnejšie. Väzenie využívali na zatýkanie tých najhorších väzňov. Dostali sa tam vrahovia alebo ľudia, ktorí opakovane kradli. Gravensteen sa preto stal postrachom, ktorého sa všetci báli.

 

Slúžil aj ako fabrika na spracovanie vlny

Paradoxom Gravensteenu je, že počas svojej éry slúžil viac na iné účely, ako pre samotných šľachticov. Medzi rokmi 1760 a 1840 postihla aj túto historickú pamiatku priemyselná revolúcia. Z toho dôvodu sa rozhodli väčšinu jeho priestorov premeniť na fabriku. Presťahovali tam stroje na spracovanie bavlny, ktoré však budovy veľmi zničili. Kvôli tomu po zatvorení firmy uvažovali, že hrad zbúrajú a postavia tam novšie budovy. Našťastie sa túto vzácnu stavbu podarilo zachrániť. Keď sa pustili do prestavby, museli zmeniť aj časť priestorov. V priemyselnej ére totiž do areálu pribudli miesta, ktoré vôbec nekorešpondovali s jeho historickou hodnotou. Preto si vzali ako vzor stredoveké hrady vo Francúzsku a spolu s dobovými záznamami upravili aj pýchu Gentu do súčasnej podoby.

 

Múzeum, na ktoré nezabudnete

Po obnove hradu hľadali pre tieto priestory nové využitie. Nakoniec sa rozhodli inšpirovať minulosťou a jedným z účelov, na ktorý kedysi slúžil. Inštalovali tam teda múzeum mučenia, v ktorom uvidíte historické nástroje, ktoré sa využívali pri vypočúvaní zločincov. Kvôli tomu pôsobia všetky priestory temne, až strašidelne. Budete po nich prechádzať s audiosprievodcom, čo podľa mnohých návštevníkov zanechá vo vás silné emócie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: VISITFLANDERS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa