Palác Hampton Court má jedno z najstarších ihrísk na svete a kuchyňu pre 200 kuchárov

2022-02-01 12:00:00 |   |    | 

Londýn sa môže pochváliť veľkým počtom kráľovských stavieb. Jednou z nich je Hampton Court, ktorý pochádza zo 16. storočia. Pôvodne bol letným sídlom Henricha VIII. a už odvtedy sa podarilo uchovať niekoľko výnimočných častí. Nachádza sa tam napríklad najväčšia kuchyňa na svete z tejto éry, ktorú používali na veľkých hostinách.



 

Pre verejnosť ho otvorila kráľovná Viktória

Na mieste súčasného paláca v minulosti stálo jednoduché vidiecke sídlo. O to sa najprv začal zaujímať kardinál Thomas Wolsey, ktorý bol blízkym spolupracovníkom Henricha VIII. Práve on previedol prvé prestavby, ktoré budovu postupne menili na panský dom. Potom ho od neho prevzal samotný kráľ, ktorý z neho urobil honosné letné sídlo. Často tam pozýval aj dôležité návštevy zo zahraničia a Hampton Court sa stal obľúbeným palácom miestnej smotánky. Na prelome 17. a 18. storočia dostal Christopher Wren požiadavku, aby ho kompletne zrenovoval a premenil ho na modernejšie barokové sídlo. Časom však palác prestali využívať. Keď sa dostala na trón kráľovná Viktória, rozhodla sa urobiť veľkú zmenu. Nechcela, aby viac Hampton Court chátral, preto sa ho rozhodla otvoriť pre verejnosť. Prví návštevníci tam prišli v roku 1838. Hneď sa stal magnetom pre ľudí. Už v prvých mesiacoch si ho prišlo obzrieť veľké množstvo ľudí, ktorí chceli vidieť luxus, v akom žijú panovníci a okrem toho ich lákali aj príbehy o duchoch, ktorí sa tam údajne objavovali.

 

Kuchyňa prispôsobená pre 800 hostí

Veľká časť hostín sa v Hampton Courte konala v záhradách. Vďaka tomu mohli prijať veľa pozvaných. Na jednom bále dokázali obslúžiť až 800 hostí. Tomu však museli prispôsobiť aj kuchyňu. V tej sa nachádzalo šesť obrovských krbov s ohniskami. Každý z nich bol navrhnutý tak, aby v ňom naraz dokázali upiecť celého vola. V najvyššom bode preto mali takmer dva metre. Naraz tam dokázalo variť až dvesto kuchárov. V miestnosti bolo obrovské teplo, preto ich za odmenu neustále občerstvovali veľkou zásobou piva. Okrem toho mali k dispozícii malé piecky, v ktorých pripravovali napríklad chlieb alebo koláče a taktiež menšie ohniská, ktoré slúžili ako dnešné sporáky. Vďaka tomu získala titul najväčšej kuchyne postavenej v 16. storočí.

 

Tudorovský zábavný park

Henrich VIII. bol známy aj tým, že miloval šport. Najmä ako mladý sa zúčastňoval rôznych aktivít. Miloval turnaje, s kamarátmi chodieval loviť alebo si skúšali sily v pretláčaní či iných činnostiach. Preto sa tomu snažil prispôsobiť aj svoje letné sídlo. V záhradách palácu Hampton Court sa vďaka tomu nachádza množstvo športovísk. Uvidíte tam dokonca jeden z najstarších tenisových kurtov na svete. Nech sa totiž objavil akýkoľvek nový šport, kráľ ho chcel ihneď vyskúšať. No po jednom zranení mal trvalo veľké bolesti a kvôli tomu sa už svojim záľubám nemohol venovať v tak veľkej miere. Napriek tomu po ňom zostala spomienka v podobe záhrad, ktoré sa dodnes pokladajú za tudorovskú obdobu zábavného parku.

 

Shakespeare sa jeden rok postaral o vianočný program

I keď bol Hampton Court letným sídlom, užívali ho aj počas iných výnimočných príležitostí. Veľmi radi tam trávili aj obdobie vianočných sviatkov. Vtedy sa vždy pre hostí snažili pripraviť zaujímavý program. V roku 1603 takto do kráľovského sídla pozvali aj Williama Shakespeara s jeho kolegami. Tí zostali v paláci až počas troch týždňov. Každý deň zabávali hostí a hrali pre nich viaceré predstavenia.

 

Pocta pre manželky

Mnoho panovníkov sa snažilo prostredníctvom svojich sídiel vzdať poctu svojim milovaným manželkám. Takéto odkazy nájdete aj v Hampton Court. Veľká sieň bola urobená pre Henrichovu manželku Annu Boleynovú. Zaujímavosťou sú malé farebné postavičky, ktoré mali pripomínať, že aj steny majú uši. Druhá miestnosť bola určená pre členky kráľovského dvora. Tie tam mali čakať na príchod panovníka. Ozdobená je honosnou zlatou farbou a Henrich ju venoval svojej ďalšej zosnulej manželke Jane Seymourovej.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa