10 zaujímavostí: Chrám Kristovho vzkriesenia vznikol na počesť zavraždeného cára

2022-05-11 16:00:00 |   |    | 

Chrám Kristovho vzkriesenia predstavuje jednu z najtypickejších architektúr tohto druhu v Rusku. Nádherná stavba hýri farbami a pútavou históriou. Je pýchou Petrohradu, ktorú nemôže obísť žiaden návštevník. Za pestrými fasádami nájdete rovnako prepracovaný interiér, ktorý vás uchváti svojou krásou a dômyselnosťou.



 

1. Kostol vznikol na pamiatku cára Alexandra II., ktorý zomrel po atentáte. Pod nohy mu hodili bombu, ktorá ho zranila a na tieto následky neskôr skonal. Jeho syn dlho smútil a rozhodol sa vzdať svojmu otcovi veľkú poctu. Vtedy prišiel s nápadom postaviť na jeho počesť obrovský chrám, ktorý by bol najkrajší v Rusku. To sa mu aj v skutočnosti podarilo, pretože už od začiatku lákal ľudí z celej krajiny, ktorí sa na neho prišli pozrieť. Symbolicky si vybral miesto, na ktorom došlo k nešťastiu.

2. Katedrála je postavená z červených tehál, ktoré boli dodatočne ozdobené farebnými maľbami. Tie mali za úlohu budovu zvýrazniť a navyše ju tak priblížili aj tradičnému ruskému folklóru. Kupoly sú zdobené kúskami zlata, vďaka čomu sa počas slnečných dní krásne jagajú. Navyše nad každým oknom sa nachádza doštičková výzdoba, ktorá pripomína ruskú čelenku, ktorá bola súčasťou ženských krojov.

3. Hlavným architektom pri výstavbe chrámu bol Alfred Alexandrovič Parland, ktorý sa inšpiroval podobnou sakrálnou stavbou v Jaroslavli a taktiež s kostolom v Moskve. Ten sa spolu so svojimi konkurentmi zúčastnil súťaže a jeho návrh zaujal spomedzi všetkých práve vďaka náročným detailom a precíznemu zdobeniu.

4. Vybudovanie celej katedrály trvalo 24 rokov, pričom 10 rokov zabrala len príprava interiéru. V ňom sa totiž nachádza obrovská mozaika, ktorá sa rozprestiera na ploche viac ako 7000 metrov štvorcových. Steny sú ozdobené podobizňami svätcov a rôznymi výjavmi z biblie. Autorom veľkej časti tohto umeleckého diela je Vladimir Frolov.

5. Chrám otvorili pre verejnosť v roku 1907. Čo je však zaujímavosťou, v tých časoch neslúžil na svätenie omší. Ľudia ho mohli navštíviť za symbolické vstupné a pozrieť si krásnu výzdobu. Až o desať rokov neskôr slúžil na krátky čas ako normálny kostol a stretávali sa v ňom veriaci. V roku 1930 ho však natrvalo zatvorili a až v roku 2004 v ňom opätovne slúžili ďalšiu liturgiu.

6. Počas komunistickej éry postihli tvrdé pravidlá proti veriacim aj samotný Chrám Kristovho vzkriesenia. Budova bola zatvorená a dlho chátrala. Kvôli tomu sa poškodilo niekoľko mozáik a časť nádhernej výzdoby. Istý čas tam dokonca sídlil aj sklad zeleniny a ovocia. Vtedy ho prezývali Spasiteľ na zemiakoch. Opätovná rekonštrukcia si preto vyžadovala veľa času a trpezlivosti, ale našťastie sa túto petrohradskú pýchu podarilo dať dokopy a v roku 1997 ju znova sprístupnili verejnosti.

7. V období 2. svetovej vojny postihol aj tento kraj hladomor. Kvôli tomu zomieralo veľa ľudí, až nemali kde skladovať mŕtvoly. Preto sa aj tento chrám na istý čas využíval ako márnica.

8. Rekonštrukcia tejto stavby trvala až 27 rokov, čiže viac ako jej samotné postavenie. Medzi Rusmi sa preto vtedy často vtipkovalo, že dokiaľ sa urobia posledné úpravy, tak padne komunizmus. V tých časoch vôbec netušili o tom, že budú mať naozaj pravdu. Hlavná časť renovácie sa totiž skončila v roku 1991, keď sa oficiálne rozpadlo ZSSR.

9. Počas rekonštrukcie objavili robotníci úplnou náhodou v jednej zo stien výbušný systém, ktorý zrejme pochádzal z čias 2. svetovej vojny. Akoby zázrakom ho za dvadsať rokov nikto nepoškodil a katedrála tak zostala celá uchovaná. Na odstraňovaní bomby sa podieľal špecializovaný tím, ktorý ju zničil bez toho, aby poškodili základy.

10. Otvorenia katedrály sa nedožil ani syn Alexandra II., ale až jeho vnuk. Napriek výmene generácii sa rodina nevzdala výstavby tejto veľkolepej pamiatky, ktorá spomínala na slávneho cára. V tých časoch investovali do celkového skompletizovania kostola až 4,5 milióna rubľov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa