Korvínov hrad – miesto, kde väznili Drakulu

2022-02-17 08:01:00 |   |    | 

Rumunský turizmus sa úzko spája najmä s legendami o grófovi Drakulovi. Mnoho cestovateľov priláka do krajiny jeho pútavý príbeh. Jedným z miest, ktoré sa spomínajú v súvislosti s týmto tajomným mužom, bol aj Korvínov hrad - majstrovské architektonické dielo, ktoré môže konkurovať aj podstatne známejším zámkom v Európe.



 

Pôvodne tam bola pevnosť

Tak ako to býva aj pri iných hradoch či zámkoch, aj v tomto prípade tu kedysi bola len pevnosť. Jej úlohou bolo chrániť krajinu pred nájazdmi útočníkov z Osmanskej ríše a jedna z častí sa využívala ako väznica pre zajatých vojakov. Časom sa však táto stavba zapáčila aj panovníkom, a tak sa ju rozhodli prestavať na svoje oficiálne sídlo v renesančnom a gotickom štýle. Vďaka tomu dnes patrí k najväčším hradom v Európe.

V hlasovaní Rumunov sa Korvínov hrad dokonca zaradil medzi sedem hlavných historických divov v krajine. Autorom myšlienky na jeho výstavbu bol Ján Huňady, neskôr sa stal sídlom jeho syna Mateja Korvína. Vašu pozornosť upúta už z diaľky. Na prvý pohľad vyzerá ako rozprávkový zámoček, ktorý ukrýva svoje tajomstvá. Jeho hlavná časť je rozdelená na tri menšie. Rytiersku sálu využívali na veľké podujatia, oslavy alebo vítanie väčších návštev, v druhej sa konali oficiálne ceremónie a treťou časťou je krásne točité schodisko.

 

Studňa s tajomným odkazom

Počas prehliadky si prezriete priestory, ktoré patrili panstvu, ale dostanete sa aj do časti pre služobníctvo. Tam neuvidíte len pracovné miestnosti ako napríklad kuchyňu, ale aj izby, v ktorých bývali. Tie boli podstatne skromnejšie a svojim zariadením pripomínali bývalé zemianky. Dostanete sa taktiež do podzemia, kde bolo v minulosti väzenie a mučiareň. Tieto priestory boli temné a smutné zároveň.

Z vrchných poschodí hradu máte zase nádherný výhľad na celé okolie. Prehliadky sa vždy začínajú pri studni, ku ktorej sa viaže ďalšia zaujímavá povesť. Tú vraj vyhĺbili traja tureckí väzni. Ján Huňady im sľúbil, že ak sa dostanú až ku prameňu, dá im slobodu. Trojici chudákov trvalo pätnásť rokov, kým do skaly vysekali hlbokú jamu a dostali sa až ku prameňu. Kráľ sa však nezachoval čestne, po dokončení studne ich dal totiž napriek tomu zabiť. Ešte pred týmto krutým činom stihli na jej stenu vytesať nápis „Máš vodu, ale nemáš srdce.“.

 

Mníchova veža

K trom hlavným častiam hradu neskôr pribudli ďalšie budovy, ktoré postupne pridávali aj nasledujúci majitelia. Vďaka tomu nadobudol hrad vzhľad francúzskych šľachtických sídiel. Jednou z dôležitých častí je Kapistránskeho veža, kde v minulosti býval Ján Kapistránsky - mních bojujúci po boku Huňadyho proti Turkom. Z jej vrchných poschodí máte výborný výhľad na celé okolie a taktiež aj na nádvorie.

 

Vo väzení skončil aj Drakula

Korvínov hrad je obľúbenou atrakciou aj kvôli grófovi Vladovi III. Tepesovi. Podľa viacerých zdrojov mal vraj v jeho väzení stráviť až sedem rokov. Ján Huňady ho údajne zadržal kvôli tomu, že písal listy tureckému sultánovi, čo kráľa veľmi nahnevalo. Z toho dôvodu sa o tomto šľachtickom sídle píše aj v knihe od Brama Stokera. Dokonca práve Korvínov hrad ho mal inšpirovať pre vznik celého príbehu. Drakula však nebol jediný z kráľových blízkych ľudí, ktorý skončil vo väznici. Veľmi často tam zatváral svojich oponentov, aby si upevnil svoju moc.

 

Erb so zaujímavou legendou

V hrade uvidíte aj erb Korvínovcov, ku ktorému sa spája zaujímavá legenda. Podľa nej bol Ján Huňady nemanželským synom kráľa Žigmunda Luxemburského, ktorý však svojej milenke nechcel pokaziť povesť, a tak ju vydal za jedného zo svojich rytierov. Obával sa však toho, že by svojho potomka niekedy v budúcnosti nespoznal, preto daroval jeho matke zlatý prsteň, ktorý mal mať chlapec pri sebe vždy, keď príde na kráľovský dvor. Keď už bol Huňady dospelý, vybrali sa spolu s rodinou na výlet. Vtedy sa zastavili na obed v jednom hostinci, kam priletel havran, ktorý mladému mužovi ukradol prsteň. Ten ani na chvíľku nezaváhal, vzal zbraň a vtáka zastrelil. Na tomto základe potom vznikol erb, na ktorom je havran so zlatým prsteňom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa