Zabudnite na Sagradu Familia: Nádherné Gaudího diela uvidíte aj mimo Barcelony

2022-03-21 12:00:00 |   |    | 

Milovníci modernej architektúry a práce Antoniho Gaudího sústreďujú svoju pozornosť obvykle len na Barcelonu. Pravdou je, že v katalánskej metropole nájdete pokope najviac stavieb tohto jedinečného velikána, no úžasnými dielami sa môžu pýšiť aj iné mestá.



 

Biskupský palác, Astorga

Na Gaudího stavbách je skvelé to, že každá z nich prináša trochu inú a zaujímavú myšlienku. Biskupský palác v Astorge je oproti iným jeho dielam podstatne skromnejší. Autor sa inšpiroval neogotikou, vidieť tam dokonca až nezvyčajne veľa prvkov moderného minimalizmu. Palác bol kedysi majetkom cirkevných hodnostárov. Jeho výstavba patrila medzi tie dlhšie, k úplnému dokončeniu došlo až po vyše tridsiatich rokoch. Z vonkajšej strany pripomína kombináciu starých kláštorov a zámočkov, v interiéri jasne dominujú vysoké okná, ktoré celý priestor nádherne presvetľujú. V súčasnosti sa v ňom nachádza múzeum, kde sa dozviete viac aj o známej kresťanskej púti do Santiago de Compostela.

 

Vila El Capricho, Comillas

Jedno z najzaujímavejších Gaudího diel nájdete v Comillas, kde si nechal svoju osobnú vilu postaviť bohatý právnik Máximo Díaz de Quijano. Tento rodený Španiel sa presťahoval do Latinskej Ameriky a počas svojich návratov do Európy túžil bývať v nejakom výnimočnom dome. Keďže chcel mať skutočne veľkolepú stavbu, ako hlavného architekta oslovil práve katalánskeho velikána. Gaudí sa na vile skutočne vybláznil. Jeho hlavná inšpirácia prichádza z Ázie, na fasáde, ale aj v interiéri vidíte veľa japonských a indických prvkov. Zaujímavosťou je, že architekt nikdy nevidel svoje dielo naživo. Síce pripravil návrh, ale na samotnú stavbu už dohliadal jeho asistent. Tak ako vilu El Capricho nikdy nenavštívil Gaudí, nepodarilo sa to ani samotnému majiteľovi. Ten totiž zomrel v rovnakom období, ako dokončili jeho súkromné sídlo. Dnes je toto miesto prístupné pre verejnosť a prejsť sa môžete aj v okolitej záhrade.

 

Güellove vínne pivnice, Sitges

Práca Antoniho Gaudího je úzko prepojená s Eusebim Güellom. Tento pán bol nadšený jeho prácou a zveril mu taktiež niekoľko svojich súkromných objektov. Medzi nimi sú aj známe vinice na pozemku v blízkosti mora. Na tomto mieste si nechal Güell postaviť nádherný areál, ktorý využíval ako svoje víkendové sídlo. Gaudí tam pôvodne navrhol aj lovecký zámoček, tieto plány sa však nerealizovali. Podľa jeho náčrtov však postavili nádherné vínne pivnice, ktoré majú trojuholníkový pôdorys. Postavené boli z kameňa a perfektne sa hodia do tohto prostredia.

 

Vila Casa de los Botines, León

Úplne iný štýl architektúry uvidíte v meste León. V jeho centre sa nachádza Casa de los Botines, v ktorom kedysi mali sídlo dvaja obchodníci. Tí si dali za cieľ postaviť výnimočnú budovu, ktorá by dokumentovala ich významné postavenie. Síce si vyhliadli jeden výborný pozemok, ale ten nemohli kvôli majetkovým právam odkúpiť počas celých piatich rokov. V období čakania na predaj dostali inšpiráciu od Gaudího patróna Güella, ktorý im odporučil talentovaného architekta. Ten vymyslel, že by postavil napodobeninu pevnosti, ktorej pridá moderný ráz. Neskôr toto miesto vlastnila španielska banka a potom tam otvorili múzeum.

 

Záhrady Artigas, La Pobla de Lillet

La Pobla de Lillet je neveľká obe pri Barcelone, kam Gaudí pôvodne pricestoval kvôli práci na horskej chate pre inžinierov tunajšej bane. Počas pobytu ho u seba hostil bohatý magnát Joan Artigas i Alart, ktorý architekta požiadal o návrh úpravy jeho rozľahlých záhrad. Gaudí z vďačnosti súhlasil, na Artigasovo prekvapenie však neskôr nedoniesol le kompletné nákresy, ale aj dvoch pracovníkov, ktorí s ním robili na parku Güell. Tí naučili miestnych robotníkov presný štýl ich práce a vďaka tomu vytvorili ďalšie z unikátnych Gaudího diel.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa