Fantastická správa z Benátok: Slávny palác Procuratie Vecchie po prvý raz sprístupnili verejnosti

2022-04-10 12:00:00 |   |    | 

Po trojročnej obnove v piatok po prvý raz sprístupnili verejnosti renesančný palác Procuratie Vecchie (Staré prokuratúry) na Námestí sv. Marka v talianskych Benátkach. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.



 

Budova, ktorú momentálne vlastní poisťovňa Generali, bola dlho sídlom prokurátorov svätého Marka, ktorí po stáročia spravovali cirkevný majetok v tomto bohatom meste.

Pozvanie pre miestnych obyvateľov, aby nahliadli do interiéru paláca, prilákalo viac ako 3000 Benátčanov. Pre turistov z celého sveta bude dvojposchodový palác prístupný od 13. apríla.

Generali poverila obnovou budovy renomovaného britského architekta Davida Chipperfielda. Renovácia zahŕňala i prístavbu výstavných miestností, auditória a kaviarne.

Palác postavili v 12. storočí, v roku 1512 ho zničil požiar. Jeho benátsko-byzantskú budovu nahradili renesančnou štruktúrou v klasickom štýle. Podlubie paláca je spolu s bazilikou a zvonicou jedným z najznámejších prvkov Námestia sv. Marka.

Cieľom projektu bolo vytvoriť súdržný celok vnútorných priestorov paláca. Okrem kancelárií pre Generali a humanitárnu organizáciu The Human Safety Net sa tam budú konať i výstavy a iné verejné podujatia.

Projekt sa takto snaží o opätovné začlenenie Procuratie Vecchie do aktívneho života, čím podporuje Benátky ako živé miesto inovácií, ako aj kultúrnych a spoločenských účelov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa