Rumunská perla Konstanca: V secesnom kasíne utrácala majetok smotánka Európy

2022-08-19 13:00:00 |   |    | 

Do rumunskej Constanty na pobreží Čierneho mora zavíta v roku 1914 Mikuláš II. s rodinou. Ruský cár navštívi aj tunajšie vyhlásené kasíno, kde sa schádza smotánka z celej Európy! Čoskoro však vypuká vojna a okázalý svätostánok bohatých a mocných zohavia nemecké bomby...



 

Prvé kasíno vyrastá na nábrežnej promenáde v Constante v roku 1880. O 11 rokov neskôr drevenú budovu vážne poškodí búrka a statik rozhodne o jej demolácii. Členovia mestskej rady ju nahradia novou drevostavbou, ktorá bude v prevádzke ešte na začiatku 20. storočia. „Necháme postaviť kasíno, ktoré bude skutočnou pýchou nášho mesta,“ rozhodnú v roku 1903 miestni politici. Vyberú návrh od rumunského architekta Daniela Renarda (1871 – 1954).

Moderná stavba v secesnom štýle je slávnostne otvorená v auguste 1910 a čoskoro sa v nej začínajú stretávať najvplyvnejší ľudia Európy. V herni míňajú svoje peniaze, v luxusnej reštaurácii ochutnávajú vybrané lahôdky a nad drinkom v bare dojednávajú obchody aj politické dohody. Jednu z najvzácnejších návštev mesto privíta v júni 1914. Do Constanty prichádza cár Mikuláš II. (1868–1918) a stretne sa tu s rumunským kráľom Karlom I. (1839–1914).

 

Komunisti hazard zakážu

Po vypuknutí prvej svetovej vojny sa kasíno v Constante premení na vojenskú nemocnicu. V auguste 1916 budova utrpí vážne škody po tom, čo neďaleký prístav bombardujú nemecké lietadlá. Neskôr je ale architektonická perla mesta pod dohľadom architekta Renarda opravená a zámožní hráči sa do jej útrob vrátia. Počas druhej svetovej vojny ju zaberú Nemci a objekt je znova bombardovaný.

Rumunskí komunisti hazardným hrám neprajú. V 50. rokoch minulého storočia urobia z kasína Dom kultúry, funguje tu kino a reštaurácia. V roku 1990 je budova opustená, chátra a hrozí jej zánik. Nakoniec sa ale predsa len nájde vôľa na jej záchranu a v súčasnosti secesný skvost prechádza celkovou rekonštrukciou.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Milan Uram

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa