Belémska veža: Spása pre námorníkov, strašiak pre väzňov

2022-11-15 08:30:00 |   |    | 

Dokázali to! Ich dlhá a strastiplná výprava je na konci. Akonáhle portugalskí námorníci zazrú v diaľke Belémsku vežu, spadne im kameň zo srdca. Až pri pohľade na dominantu lisabonského prístavu uveria, že ich utrpenie skončilo a v poriadku sa vracajú domov...



 

Z lisabonskej štvrti Belém vyplávajú lode do všetkých kútov sveta. Dôležitý prístav v delte rieky Tajo láka pirátov, a tak sa za vlády Jána II. Portugalského (1455-1495) začína opevňovať. V budovaní obranného systému pokračuje aj Jánov nástupca Manuel I. (1469-1521). Okrem iného necháva postaviť strážnu vežu v ​​neskorogotickom (manuelskom) štýle.

Vyberie pre ňu miesto na malom ostrovčeku kúsok od brehu rieky Tajo a jej realizáciou poverí Francisca de Arrudu (†1547). Skúsený architekt v minulosti riadil výstavbu niekoľkých portugalských pevností v severnej Afrike a maorský štýl dekoratívneho umenia uplatní aj v tejto zákazke. Štvorposchodová, 35 metrov vysoká Belémska veža sa začína budovať v roku 1515 a dokončená je o šesť rokov neskôr.

Čisto obrannému účelu dlho slúžiť nebude, čoskoro sa pre ňu nájde aj iné využitie. V Portugalsku vládnu v rokoch 1580–1640 španielski Habsburgovci. Pri ich ceste na tunajší trón sa výrazne angažoval vojvoda z Alby (1507–1582), ktorý na konci leta 1580 obsadil Lisabon a čoskoro bol menovaný portugalským vicekrálom. Belémsku vežu zaberie pre seba. Urobí z nej väzenie!

Pobyt v jej podzemných kobkách nie je nič príjemné, pretože často bývajú zaplavované vodou. Odsúdení si v nich budú odpykávať trest ešte v 18. storočí, zatiaľ čo horné poschodia využívajú colníci. Samotná veža, postavená z vápenca, potom prejde v priebehu storočí hneď niekoľkými rekonštrukciami. Svoju súčasnú podobu – vyzdobenejšiu ako bola tá pôvodná – získava zhruba v polovici 19. storočia a od roku 1983 ju chráni UNESCO.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Milan Uram

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa