Preskúmali sme strechu Kolínskej katedrály: Môže dopadnúť rovnako ako Notre Dame?

2023-05-15 08:00:00 |   |    | 

Jar sa nám už tradične spája s návštevami Nemecka. Na pozvánke tentoraz stálo, že navštívime Kolín nad Rýnom a jeho slávnu katedrálu. Až na mieste nás však čakalo milé prekvapenie. Nešlo totiž o žiadnu štandardnú prehliadku, ale dostali sme sa priamo na strechu kostola. Nezvyčajný zážitok si teraz môžete dopriať aj vy. Kolínsky dóm turistom opäť ponúka takýto originálny pohľad na ich svätostánok.



 

Pohľad na Kolín nad Rýnom, na ktorý nikdy nezabudnete

Na strechu Kolínskeho dómu sa dostanete exteriérovým výťahom, ktorý využívajú aj pri rekonštrukčných prácach. Po vystúpení na provizórnom mostíku musíme zatajiť dych. Ako prvú uvidíte katedrálu. Z tohto blízkeho pohľadu na streche lepšie odhalíte množstvo ozdobných prvkov, inak neviditeľných detailov a precíznej práce. Nebudete sa vedieť vynadívať na čaro tejto historickej krásky.

Keď sa nasýtite tohto pohľadu, čaká vás ďalšie prekvapenie. Po pár krokoch sa otočíte naspäť smerom k výťahu a zrazu máte pred sebou celé mesto ako na dlani. Výhľad na námestie a okolité vzácne staré budovy je nezabudnuteľný. Zastávka na tomto mieste pochopiteľne trvá trošku dlhšie a len postupne po skupinkách vchádzame dnu, do podkrovia katedrály s ďalšími tajomstvami. Podobne krásny výhľad potom získate ešte z jednej z prístupných vežičiek, z ktorej však už uvidíte viac z mesta, ako zo samotného kostola.

 

Ako by zvládli požiar podobný tomu parížskemu?

Klasická prehliadka strechy trvá 90 minút. Počas nej sa dozviete niečo viac o histórii katedrály, ale najmä o týchto donedávna ešte neprístupných priestorov. Sprievodca nás po krátkom úvode potrápi otázkou o tom, ako by podľa nás dopadol v Kolíne nad Rýnom podobný požiar, ktorý pred rokmi zachvátil parížsky Notre Dame. S odpoveďou dlho neotáľa a hrdo hlási, že nemecký kostol by bol pred podobnou katastrofou lepšie chránený.

Kolínsky dóm sa staval vo viacerých fázach. Najstaršia časť pochádza z 13. storočia, ale postupne k nej pribúdali stále novšie časti. Strecha bola zaradená do poslednej fáze výstavby, takže ju do súčasnej podoby dokončili na konci 19. storočia. Namiesto dreva na nej preto použili kovovú konštrukciu. Práve tá by nás ochránila od tak veľkých škôd, aké boli napáchané na Notre Dame. Oheň by prípadne zničil iba drevenú časť strechy, ale konštrukcia a betónový podklad podkrovia by zostali uchované,“ vysvetľuje náš sprievodca.

Po parížskej katastrofe navyše vytvorili v Kolíne nad Rýnom špeciálny tím odborníkov, ktorí vymysleli presný postup záchranných prác v prípade vzniku požiaru. Keďže aj u nich permanentne prebieha rekonštrukcia, môže sa stať, že by náhodne zablúdená iskra spôsobila postupné vznietenie drevených častí. Okrem toho každé dva týždne prebiehajú požiarne kontroly, či je strecha dobre zabezpečená a či majú v týchto priestoroch umiestnený dostatok vody v starých cisternách. Jedna z týchto kontrol prebiehala aj v čase našej návštevy.

 

Konštrukciu postavili ešte skôr ako Eiffelovku

Keď sa počas prehliadky lepšie rozhliadneme okolo seba, uvedomíme si, že sme sa akoby ocitli v úplne inom svete. Pod nohami máme historickú gotickú katedrálu, ale nad nami sa nachádza toľko železa, ako v nejakej modernej stavbe.

Strecha kostola mala kovovú konštrukciu ešte skôr, ako bola postavená Eiffelova veža. Architekti a robotníci mali neuveriteľne ťažkú úlohu. Za pochodu sa museli učiť veľa nových vecí a premýšľali, ako skonštruovať kovové základy na tak veľkej stavbe. Nakoniec sa im to podarilo fantasticky a i vďaka tomu sme dnes vďační, že je kostol lepšie chránený pred požiarom, ale aj pred nepriaznivým počasím,“ prezradil sprievodca. Kovové schodisko a mostík plnia viacero účelov. Vďaka nim lepšie sprístupnili strechu pre turistov, ale zároveň pomáhajú pri rekonštrukcii a ideálne sú aj v prípade nejakej nehody, keďže by požiarnici mali lepší prístup.

 

Najkrajší pohľad na dóm

Po prebádaní vrchnej časti strechy schádzame výťahom o 20 metrov nižšie. Tam prichádzame do voľného priestranstva, ktoré aktuálne slúži na odkladanie materiálov. Sprievodca nám však so šibalskou iskrou v oku už vopred avizuje, že to najlepšie ešte len príde. Po prechode cez úzke dvere sa ocitáme na tmavej balkónovej chodbe, ktorá je prvou predzvesťou toho, čo na nás čaká. Na konci krátkej cestičky sa ocitáme priamo oproti oltáru.

Sme na najvyššom bode, z ktorého možno pozorovať interiér dómu. I keď sme predtým navštívili prízemie katedrály, teraz nám opäť vyráža dych. Zrazu ju uvidíte ako iné komplexné dielo, sledujete dômyselne premyslené kombinácie detailov a jednotlivých prvkov. Za našimi chrbtami sa navyše nachádza ďalší bonus v podobe úžasného farebného vitrážového okna, ktoré tejto návšteve dodáva ešte zaujímavejší zážitok.

 

Dostanete sa do veží, k hodinám i do bývalých dielní

Prehliadka strechy dómu stojí 20 eur. Sprievodca odporúča rezervovať si lístky v predstihu online, pretože najmä v hlavnej sezóne je záujem o ne veľký a mnoho záujemcov sa tam ani nedostane. Počas návštevy vstúpite do veže, uvidíte kostolné hodiny z ich vnútornej strany a dostanete sa aj na miesta, ktoré kedysi slúžili ako dielne pre majstrov. Priamo nad katedrálou tam pracovali na nápadoch, ako ju ešte viac vylepšiť a dodať jej väčšie čaro.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa