Historická šanca: Na skok od nás zažijete niečo, čo sa už nezopakuje

2016-04-19 00:00:01 |   |    | 

Názov ´S-Hertogenbosch vám zrejme nič nehovorí. Keď však povieme, že z tohto mesta pochádzal slávny maliar HIERONYMUS BOSCH a od jeho smrti v auguste ubehne 500 rokov, môžete očakávať naozaj veľké veci. Svojho najslávnejšieho rodáka si mesto pripomína na každom kroku – výstavou majstrových diel, svetelnými predstaveniami v uliciach či prechádzkami v jeho stopách. Hieronyma Boscha ste nikdy nemohli spoznať lepšie!



 

STRATENÝ SYN SA VRÁTIL DOMOV

´s-Hertogenbosch či neoficiálne Den Bosch je pôvabné mesto, ktoré založil v roku 1185 brabantský vojvoda Hendrik I. na mieste lesa, kde predtým lovil. Odtiaľ pochádza aj názov mesta – Hertogen Bosch znamená v preklade Vojvodov les.

Koncom stredoveku patril ´s-Hertogenbosch k najvýznamnejším mestám v provincii Brabantsko a vďaka obchodu s vlnou sa mohol merať s takými mestami ako Brusel či Antverpy. V bohatom meste prekvitalo umenie, ktorého najvýznamnejším predstaviteľom bol Hieronymus van Aken (nar. okolo 1450). Ten sa po vzore predkov, ktorí používali meno mesta, odkiaľ pochádzali, začal okolo roku 1488 podpisovať ako Bosch a s týmto meno postupne dobyl svet.

Diela majstra, ktorý pravdepodobne nikdy nevystrčil päty z rodného mesta, sú dnes rozptýlené v 25-ich zbierkach po celom svete a v jeho domovine po ňom nezostalo takmer nič. Až dodnes. Na výstave Vízia génia sa podarilo zhromaždiť najväčší počet jeho diel na jednom mieste. Milovníci umenia majú do 8. mája jedinečnú šancu spoznať 20 malieb, 9 kresieb, niekoľko triptychov a panelov  tohto umelca v jeho rodnom meste. Potom sa výstava presunie do madridského Prada.

Výstava v Het Noordbrabants Musem je pritom len jednou z neopakovateľných príležitostí, mesto pripravilo množstvo akcií a výročím žije vo dne v noci. Boscha nájdete všade - pokrýva autobusy, jeho príšerky na vás civia z výkladov, pripravujú sa 3D projekcie. Na špeciálnych organizovaných prehliadkach môžete spoznať, kde a ako majster žil. Uvidíte jeho dielňu a zelený dom číslo 9 na námestí, v ktorom býval. Poprvýkrát máte možnosť vystúpiť do 25-metrovej výšky na strechu katedrály sv. Jána a za poplatok 7 eur  vidieť chrliče a sochy, podobné tým z Boschových obrazov.

V máji sa môžete tešiť na De Stoet van Bosch (Boschovu procesiu), ktorú zabezpečia športoví nadšenci a akrobati. V júni sa zasa centrum mesta premení na De Wereld van Bosch (Boschov svet), plný starých remesiel, detských hier, piesní, jedla a nápojov. Prichystané sú aj predhliadky lodí na vodných kanáloch, divadelné predstavenia a koncerty. Mesto predstaví Boscha aj v noci, v pravidelných intervaloch si budete môcť na  Markte (hlavnom námestí) vychutnať jedinečnú svetelnú show, inšpirovanú majstrom a jeho dielom.

 

ČO NEVYNECHAŤ

Mesto Den Bosch patrí k najstarším v Nizozemsku a dodnes si zachovalo svoj stredoveký charakter. Kedysi to bolo opevnené mesto, ktoré slúžilo na obranu krajiny. Najmä na jeho južnej strane môžete dodnes vidieť mestské hradby a bastióny zo 16. a 17. storočia, ktoré sa zachovali takmer neporušené.

Zašlú slávu mesta však dodnes pripomínajú viaceré miesta. Najznámejšou pamiatkou je jednoznačne gotická katedrála sv. Jána, ktorá bola vďaka zázračnému obrazu Panny Márie najdôležitejším pútnickým miestom v Nizozemsku. Dnes v nej nájdete aj nevšedné vyobrazenie anjela v nohaviciach s mobilným telefónom.

Pri prechádzke mestom nevynechajte ani Moriaan, najstaršiu tehlovú budovu v krajine z 13. storočia. Nachádza sa na Markte (trhovom alebo hlavnom námestí) a dnes v nej sídli Turistické centrum a kaviareň. Neďaleko tejto pamiatky nájdete aj historickú radnicu, postavenú v 17. storočí v štýle holandského klasicizmu.

Severne od centra môžete vidieť citadelu, ktorá nie je súčasťou pôvodného opevnenia, no sídlila v nej posádka na obranu mesta. Oproti citadele je Kruithuis, hexagonálna budova, ktorá slúžila ako sklad streliva a dnes v nej nájdete múzeum.

Žiaden návštevník nevynechá ani spleť kanálov Binnendieze, ktorá kedysi merala až 22 kilometrov. Kvôli nedostatku miesta si začali v stredoveku obyvatelia mesta stavať svoje obydlia a cesty nad riekou, a tak celkom zmenili jej tvár. Dodnes sa zachovala asi šestina kanálov, na ktorých dnes môžete absolvovať vyhliadkovú plavbu loďou. Tento rok bude prispôsobená najslávnejšiemu rodákovi mesta a vy spoznáte, kde Hieronymus Bosch žil a tvoril svoje najslávnejšie diela. Dokonca prejdete tmavou pekelnou dierou, ktorú Bosch zobrazil na jednej z malieb.

 

ZAŽIŤ TO MÔŽETE AJ VY

Mesto ´s-Hertogenbosch je od Bratislavy vzdialené cca 1200 km, spiatočná cesta autom by vás vrátane poplatkov vyšla na 240 eur. K tomu treba pripočítať parkovanie – v okolí múzea môžu auto odstaviť len držitelia povolenia a organizátori odporúčajú parkovať v garáži. Ak sa pri informačnom pulte v múzeu preukážete parkovacou kartou z garáže St. Jan, získate 50 %-nú zľavu.

Druhou možnosťou je autobusová doprava, v stredu  podvečer vyrazíte z Bratislavy a na obed ste v Eindhovene. Odtiaľ premáva do ´s-Hertogenboschu vlak každých 10 – 15 minút. 40-kilometrová cesta trvá menej ako 20 minút a lístok stojí 6,40,- €. Od stanice k múzeu prejdete za 10 minút. Na Slovensko autobus odchádza z Eindhovenu na obed a v sobotu ráno ste doma. Táto možnosť vás bude stáť asi 150,- €.

Z Brna a Prahy do Eindhovenu premáva aj lietadlo, letenku z Brna sme našli už od 30 eur (jeden smer).

ubytovanie? Počas trvania výstavy je samozrejme záujem o hotely a penzióny obrovský, takže izbu zoženiete s veľkým šťastím a bude vás stáť minimálne 139 eur. Len pár kilometrov od mesta sú však ceny výrazne nižšie a ubytovanie nájdete aj za 60 eur.

Vstupenky na výstavu sú bohužiaľ momentálne všetky vypredané. Komu sa to ešte podarilo, za lístok dal 22 eur a získal časový úsek, počas ktorého musí do múzea vstúpiť. Ostať už potom môže podľa uváženia, na prehliadku si však treba vyhradiť minimálne hodinu. Výstava je otvorená v čase od 9:00 do 23:00 hod., od 22. apríla však organizátori predĺžili otváracie hodiny od 8:00 do 1:00 po polnoci. Výnimočným zážitkom bude úplný záver výstavy v ´s-Hertogenboschi, keď múzeum svoje brány otvorí v sobotu ráno o 8:00 a zatvorí v nedeľu o 23:00 hod.

Keď na vás príde hlad, určite si zájdite do jednej z mnohých miestnych reštaurácií. Za kávu zaplatíte okolo 2 eur, sendvič vás vyjde na 8, polievka stojí necelých 5 eur a hlavné  mäsové jedlo kúpite od 12 eur. Nazabudnite ochutnať miestny dezert Bossche Bol, guľu z cesta máčanú v čokoláde a plnenú krémom. Za zákusok veľký asi ako tenisová loptička zaplatíte okolo 3,20 eura.

Ak ste spokojní so službami obsluhy, nezabudnite na sprepitné vo výške asi 10 %.

 

UPOZORNENIE! Ospravedlňujeme sa, ale lístky na výstavu sú už vypredané.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: bosch500.nl, thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa