Leto, hudba, party: Toto je 10 najlepších hudobných festivalov Európy

2016-05-20 00:00:01 |   |    | 

Leto sa nezadržateľne blíži. Ak si ho chcete užiť naplno, začnite zábavu plánovať už teraz. Európa ponúka každý rok stovky letných hudobných festivalov, ktoré ulahodia milovníkom všetkých hudobných žánrov. Pohodu už poznáte, toto je ďalších top 10. Stačí si len vybrať.



 

EXIT, Srbsko

Festival Exit sa koná každoročne v pevnosti Petrovaradín v meste Nový Sad. Lokalita je podľa mnohých jedna z najlepších  na svete.  Jedinečný je aj pôvod festivalu, začal totiž ako študentské hnutie bojujúce za mier a demokraciu v Srbsku a na Balkáne. Dokonca aj dnes má Exit silné sociálne poslanie. The Prodigy, Sigma, Ms Dynamite, Ellie Goulding a mnoho ďalších vás bude  zabávať toto leto od  7.  do 10. júla.

 

THE SECRET GARDEN PARTY, Anglicko

Festival sa koná na krásnej farme v Abbots Ripton blízko Huntingdonu, 120 kilometrov severne od Londýna (vlakom sa sem z hlavného mesta dostanete asi za 45 minút). Nádherné prostredie pri jazere vás môže zaskočiť anglickým počasím, a tak buďte pripravení a zbaľte si gumáky a pršiplášte. Festival založili v roku 2003 a jeho súčasťou je aj pálenie stavby pri jazere, závod prasiat, kúpanie sa v bazéne bez plaviek či tancovanie v spodnej bielizni. Tešte sa, tancujte, objavujte, spievajte na jednej z najlepších udalostí roka v Anglicku. Tentoraz sa uskutoční 21 .- 24. júla. Témou bude „Sprievodca galaxiou“ a vystúpi napríklad duo Air alebo kapela Primal Scream.

 

TOMORROWLAND, Belgicko

Tomorrowland je veľký festival elektronickej hudby v meste Boom v Belgicku, asi 20 kilometrov južne od Antverp a hodinku jazdy vlakom z Bruselu. Koná sa od roku 2005 a patrí medzi popredné hudobné udalosti. Tento rok sa uskutoční 22. - 24. júla a vystúpia na ňom tí najznámejší svetoví DJs. Alesso, Armin van Buuren, Galantis, Tiesto, David Guetta, Eric Prydz, to sú mená, ktoré sľubujú nekonečnú tanečnú zábavu. V sobotu 23. júla sa dokonca belgický Tomorrowland naživo spojí so sesterskými festivalmi v Mexiku, Indii, Japonsku, Kolumbii, Nemecku, JAR a Izraeli.

 

GLASTONBURY, Anglicko

Jeden z najväčších festivalov sa koná už od roku 1970 v meste Pilton (30 kilometrov južne od Bristolu na západe Anglicka). Na svoje si prídu milovníci rôznych hudobných žánrov a priestor dostane aj kabaret či divadlo. Príchod do Glastonbury nie je jednoduchý a pravdepodobne si vystojíte dlhý rad, kým sa dostanete dovnútra. Ak však prekonáte tieto prekážky, ocitnete sa v akomsi miništáte s vlastnými pravidlami, kam každý prichádza ukázať svoju divokejšiu stránku. Túto sezónu tu vystúpia Coldplay, Adele, Cyndi Lauper, Underworld, Muse a mnoho ďalších v termíne 22. - 26. júna.

 

SZIGET, Maďarsko

Festival patrí k jedným z najväčších multikultúrnych podujatí Európy. Od roku 1993 sa koná na nádhernom ostrove Óbudai v srdci Budapešti. Aktuálne ho každé leto navštívi takmer 400 000 fanúšikov z viac ako 70 krajín sveta. Tí všetci si užívajú dovolenkovú atmosféru s non stop zábavou, úžasné koncerty aj množstvo atrakcií, ktoré hlavné mesto Maďarska ponúka. Rihanna, Muse, Sia, Manu Chao, Bastille a iní umelci budú vystupovať pred davmi ľudí na tohtoročnom Sziget festivale od 10. do 17. augusta.

    

 

COLOURS OF OSTRAVA, Česká republika

Multižánrový hudobný festival sa každoročne koná v pôsobivom prostredí Dolných Vítkovíc - na mieste bývalých vysokých pecí, baní a hút. Na festivale už vystupovali mnohé známe mená, no Coulours of Ostrava ponúka aj zaujímavý sprievodný program vrátane divadelných vystúpení, diskusií, premietania filmov či workshopov. Približne 5 hodín jazdy vlakom z Bratislavy a od 4. do 17. júla môžete aj vy stretnúť hviezdy ako Passenger, Underworld či Kodaline.

 

SOUNDWAVE, Chorvátsko

Festival je organizovaný jedným z najlepších londýnskych promotérov a koná sa v mestečku Tisno (30 km severne od Šibeniku).  Tento rok sa koná jeho 8. ročník a sľubuje novinky – okrem hudby sa môžete tešiť aj na film a umenie. Soundwave je skvelou príležitosťou užiť si festival na nádhernom chorvátskom pobreží, skombinujte teda festivalový zážitok s dovolenkovým a vyberte sa od 4. do 8. augusta do Tisna. „Soundwave je viac ako len hudobný festival, je to miesto, kde spoznáte nových priateľov, oddýchnete si a užijete si všetky krásy Chorvátska,“ sľubujú organizátori.

 

ROSKILDE, Dánsko

Roskilde je najväčším severoeurópskym kultúrnym a hudobným festivalom, ktorý sa koná asi 35 kilometrov na západ od Kodane od roku 1971. Jeho organizáciu zabezpečujú dobrovoľníci a výťažok ide na humanitárne a kultúrne účely. Príďte si vypočuť hity od Red Hot Chili Peppers, New Order, PJ Harvey a iných hviezd, ktorí tu vystúpia 25. júna – 2. júla. Užite si zábavu a podporte dobrú vec.

 

BESTIVAL, Anglicko

Veľký Bestival sa koná vo vidieckom parku Robin Hill, blízko mesta Newport na ostrove Isle of Wight, kam sa dopravíte rýchloloďou alebo trajektom z mesta Portsmouth. Ostrov počas Bestivalu navštívi okolo 55 000 turistov. , ktorých určite láka aj to, že tento festival získal niekoľko ocenení. O hudobný zážitok sa 8. – 11. septembra postará Craig David, The Cure, Bastille, Fatboy Slim a mnoho iných.

 

DONAUINSELFEST, Rakúsko

Festival sa koná každoročne na Donauinsel vo Viedni a priťahuje tri milióny návštevníkov. Približne 1500 dobrovoľníkov a policajti na každom kroku robia z tohto festivalu jednu z najbezpečnejších udalostí. Seiler & Speer, Russkaja, Frittenbude, Camo & Krooked, Samy Deluxe a mnoho ďalších interpretov vystúpi 24.- 26. júna.  A čo je najlepšie – vstup je zdarma!

 

Za pozornosť stojí aj niekoľko ďalších originálnych festivalov.

Francúzsky Bout du Monde ponúka nielen úžasný hudobný zážitok, no tiež ten vizuálny s výhľadmi na bretónske pobrežie. Nórsky Bukta festival sa koná na pláži Telegrafbukta v meste Tromsø a len na ňom zažijete, ako sa žúruje, keď slnko vôbec nezapadá. Belgický Cactus fetival je úžasná zmes hudby, kde si príde každý na svoje v meste Bruggy a zaujímavý je aj anglický Womad, ktorý sa koná v Malmesbury asi 50 km od Bristolu.

 

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, wikimedia, facebook, archív
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa