Rakúska verzia Halloweenu: Región Retz sa pripravuje na jesenný festival tekvíc

2016-10-03 12:00:00 |   |    | 

Jeseň sa z cestovateľského hľadiska spája so širšou ponukou poznávacích zájazdov, ktoré sa odvíjajú aj od rôznych festivalov a podujatí organizovaných v tomto období. K nemu už neodmysliteľne patria tiež rôzne druhy tekvíc, ktoré si našli svoje špeciálne dni v Rakúsku. Región Retz je známy pestovaním tejto zeleniny a každoročne sa jeho obyvatelia stretávajú, aby oslávili ďalšiu úspešnú sezónu.



 

Taký iný Halloween

Tradícia tekvicového festivalu je silná v celom regióne Retz. Postupne sa pri jeho organizovaní striedajú vystriedajú viaceré mestečká a dedinky, aby spopularizovali všetky časti a nepriniesli úspech len jedinému mestu. Tento rok padla voľba na Obermarkersdorf. Domáci nazývajú tekvicový festival aj akousi rakúskou obdobou Halloweenu. Tiež dávajú do pozornosti tento druh zeleniny a vytvárajú z neho rôzne vyrezané lampáše, no ich hlavným cieľom nie je zábavné strašenie. Rakúšania si užívajú dobrú úrodu, ktorú aj tento rok zožali a vymýšľajú program plný zábavy, dobrej hudby a najmä chuťoviek z ich obľúbenej tekvice.

 

Nechýba ani sprievod

Zahájenie veľkolepej akcie je obvykle plánované na sobotňajšie popoludnie. Vtedy sa vždy koná aj hlavný program, ktorý už tradične začína veľkolepým sprievodom. Alegorická pocta sa, samozrejme, skladá famóznej tekvici. Na jednom z vozov nebude chýbať ani tohtoročná kráľovná tekvicového festivalu. Po skončení tejto prehliadky sa otvára veľký trh. Na ňom nájdete množstvo stánkov, ktoré ponúkajú najmä tekvice a lahôdky z nej. Ochutnať ju môžete nielen na slano, ale aj v netradičných sladkých dezertoch, pri ktorých sa využíva hlavne červená odroda.

 

Tekvicová pyramída

Počas celého víkendu sú naplánované zaujímavé sprievodné akcie. Pre deti organizátori pripravili okrem zábavného parku aj súťaže o rôzne zaujímavé ceny. Hlavnou atrakciou bude tento rok veľká pyramída, ktorá bude postavená výsostne z lokálnych tekvíc. Tešiť sa môžete tiež na umelecké dielne, ktoré vás naučia, ako správne vyzerať tekvicovú lampu. Takéto výtvory zdobia celú hlavnú ulicu, ktorej dominuje hlavné pódium na centrum zábavy. V sobotu je naplánovaná veľká hudobná slávnosť, na ktorú sú pozvané najmä lokálne kapely, prezentujúce tradičnú muziku.

 

Kraj kvalitného vína

Región Retz sa však nepreslávil iba vďaka pestovaniu tekvice a iných poľnohospodárskych plodín. Známy je tiež ako vinárska oblasť. V jeho okolí sa nachádza niekoľko rodinných viníc, ktoré sa špecializujú najmä na pestovanie bieleho hrozna. Jeho históriu si môžete prezrieť počas špeciálnych prehliadok. Tunajšie pivnice majú netradičnú podobu, pretože tvoria spleť malých labyrintov v podzemí pod mestom. V minulosti tam obyvatelia svorne združovali všetky svoje vinárske skvosty. Po zaujímavej prehliadke sa potom môžete tešiť na najobľúbenejší bod v podobe ochutnávok. Cena prehliadky je 8 eur.

 

Jediný funkčný mlyn

Popri návšteve festivalu nezabudnite zájsť priamo do mesta Retz. Nájdete tam krásne historické centrum, ktorého budovy sú ovplyvnené talianskym štýlom architektúry. Najzaujímavejšou atrakciou je veterný mlyn na okraji mesta. Ide o jediný stále funkčný historický mlyn v krajine. Na prehliadke sa dozviete všetko o spracovaní múky a môžete sa tešiť tiež na príjemné prírodné prostredie.

 

Tipy a triky:

Cesta: Retz sa nachádza dve hodiny cesty od Bratislavy. Leží takmer pri hraniciach s Českou republikou.

Dátum: Tohtoročné slávnosti sa konajú v posledný októbrový víkend, teda 29. a 30. októbra.

Vstupné: Cena vstupeniek je 3 eurá pre dospelých, deti do 14 rokov majú vstup zadarmo.

Poznávacie zájazdy: Zo Slovenska organizujú viaceré naše cestovné kancelárie jednodňové poznávacie zájazdy. Ich cena sa pohybuje od 25 do 40 eur na osobu, vstupy si musíte platiť zvlášť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa