Vianoce v Paríži: Aj pre toto je najnavštevovanejším mestom planéty

2018-11-29 00:00:01 |   |    | 

Paríž je nazývaný „mestom svetiel“ a počas najkrajších sviatkov roka to platí dvojnásobne. Ak sa chcete odmeniť už pred Vianocami, alebo si užiť vzrušujúci záver roka po nich, hlavné mesto Francúzska je rozhodne voľbou, ktorú neoľutujete.



 

Paríž je najnavštevovanejším mestom sveta a svojim návštevníkom má čo ponúknuť v každé ročné obdobie. Záver roka je tu však obzvlášť magický. Bulvár Champs-Elysées (Elyzejské polia) rozžiari až 680 000 svetiel, ktoré budú tento rok prvýkrát v červenej farbe.

Zahanbiť sa nedá ani Place Vendôme, Saint Germain či Avenue Montaigne, ktoré patria každý rok k najkrajšie ozdobeným miestam v Paríži.

Keby vám bola na parížskych námestiach a uliciach už trochu zima, rozhodne sa choďte zohriať do niektorých zo známych obchodných domov, ktoré verejné priestranstvá svojou vianočnou dekoráciou neraz dokonca predčia. K najznámejším v tomto smere patrí Galeries Lafayette, Printemps Haussmann a BHV MARAIS, kam ľudia často neprichádzajú kvôli nákupom, ale výzdobe, o ktorú sa neraz starajú vychýrení dizajnéri.

Vianočné dekorácie Paríža sem lákajú toľko turistov, že pre nich existuje špeciálna tour „Svetlá Paríža“, v ktorom vás od 30. novembra do 6. januára po zotmení prevezú okolo najkrajšie ozdobených miest.

Okrem toho si ale hlavné francúzske meste v tomto období pre domácich aj návštevníkov pripravilo aj mnoho iných lákadiel. Od 26. decembra sa bude v Musée des Art Forains Festival du Merveilleux. Súkromné múzeum iba na desať dní otvorí svoje brány a umožní návštevníkom spoznať jednu z najväčších zbierok kolotočov a zábavných atrakcií, to všetko v sprievode pouličných umelcov a kúzelníkov.

Od 24. novembra do 6. januára ponúka aj zámok Château de Vaux-le-Vicomte výnimočnú prehliadku v magickom vianočnom duchu, exteriér aj interiér zdobia stromčeky, čarovné bytosti a množstvo, množstvo svetiel. O mesiac neskôr sa do slávnostných šiat zaodeje aj námestie pred radnicou Hôtel de Ville, ktoré sa zmení na obrovských les so svetlami, kolotočom, starodávnym vláčikom a stánkami s palacinkami a vareným vínkom.

Keď sme už pri vianočných trhoch, Paríž ich už od novembra ponúka naozaj mnoho. Väčšina z nich samozrejme ponúka tradičné lahôdky, v metropole Francúzska ale nájdete aj japonský, švédsky, nórsky, anglický či vegánsky vianočný trh. Najväčšej popularite sa ale tešia trhy pred radnicou, pri katedrále Notre-Dame a na námestí Place Saint-Germain-des-Prés.

Tuilerijské záhrady ovládne „Kúzlo Vianoc“ (La Magie de Noël), počas ktorých bude v parku lemovať až 120 drevených stánkov s občerstvením a skutočne bohatý program. Deti aj dospelých poteší obrovské klzisko, 50 metrov vysoké vyhliadkové koleso a cez víkend aj bezplatné predstavenia slávneho bábkového divadla Guignol. Vrcholom programu bude skutočný svetový unikát, keď 24. a 25. decembra preletí parížskou oblohou Santa Claus na saniach ťahaných sobmi.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa