Advent u susedov: Veľký prehľad vianočných trhov v okolitých krajinách

2018-12-04 00:00:01 |   |    | 

Sviatočnú atmosféru umocňujú rôzne zvyky a tradície, ktoré sa nám s nimi spájajú. Obdobie pred Vianocami si už nevieme predstaviť bez toho, aby sme s priateľmi zašli na vianočné trhy a porozprávali sa pri pohári vareného vína a iných pochúťkach. Často sme si ich zvykli spájať s celodennými výletmi alebo víkendovými pobytmi v zahraničí, čím sme získali ďalší dôvod na plánovanie zimnej dovolenky.



 

Viedeň, Rakúsko

Dátum: 9. 11. - 26. 12. 2018

Pre Slovákov sú tradične najobľúbenejšie trhy vo Viedni. Majú ich blízko, sú veľmi dobre dostupné a môžete využiť rôzne akcie od dopravcov, ktorí vás tam odvezú za zvýhodnené cestovné. V meste si môžete vybrať hneď z niekoľkých trhov. Najväčší z nich sa nachádza pred radnicou. Odtiaľ sa presuňte postupne celým centrom, aby ste si pozreli vyzdobené ulice a užili si vianočnú Viedeň. Veľmi obľúbené sú a pri Schönbrunne a Belvederi, kde majú vďaka historickým budovám romantický dobový nádych. Na nádvorí bývalej nemocnice sa nachádzajú menšie trhy, kde nájdete aj retro kolotoče. Vianočné stánky majú najdlhšie rozložené na námestíčku pred múzeami, kde sa pravidelne konajú rôzne akcie.

 

Hallstatt, Rakúsko

Dátum: 8. - 9. 12. 2018

Hallstatt patrí k najkrajším zimným mestečkám. Vianočné trhy tam trvajú len dva dni, ale pravú vianočnú atmosféru zažijete kedykoľvek počas zimy. Slávnu fotografiu jazera s kostolom a domčekmi v úzadí videl snáď každý milovník zimnej romantiky. Tento záber sa často nachádza aj na rakúskych vianočných pohľadniciach. Na vianočných trhoch nájdete najmä výrobky od remeselníkov a tešiť sa môžete na viacero rakúskych pochúťok ako pečené gaštany, klobásky a grilované špeciality. Počas decembra majú naplánovaných niekoľko zaujímavých akcií, ktoré vás navnadia na prichádzajúce sviatky.

 

Budapešť, Maďarsko

Dátum: 9. 11. 2018 – 1. 1. 2019

Druhou obľúbenou destináciou Slovákov je Budapešť. Zo Slovenska organizujú niekoľko celodenných zájazdov, ktoré vás privezú priamo do centra, kde si môžete vychutnať pravé maďarské pochúťky ako pečené klobásky, štrúdľu, halászle alebo guláš. Nechýba ani dobré domáce varené víno a horúca čokoláda. Centrom vianočných trhov je námestie Vörösmarty, odkiaľ to máte blízko ku všetkým dôležitým pamiatkam. Na katedrále pravidelne večer robia svetelnú šou so zaujímavými vizuálnymi prvkami. Pri rieke Dunaj nájdete vianočnú električku ozdobenú žiarivými svetielkami, ktorá kopíruje trasu linky číslo 2 a zavezie vás k hlavným pamiatkam. Zaujímavé, ale menej známe trhy sa konajú vo Vajdahunydskom hrade, kde sa nachádza aj mestské múzeum.

 

Szeged, Maďarsko

Dátum: 24. 11. - 24. 12. 2018

Ak máte viac času na cestovanie, istotne zájdite do Szegedu, kde strávite celý víkend. Hlavný vianočný trh sa koná na námestí pri Szegedskej katedrále. Tá bola postavená na začiatku 20. storočia a je známa vďaka bohatej výzdobe v neorománskom štýle. Počas prehliadky môžete vyjsť na vyhliadkovú vežu, z ktorej uvidíte celé široké námestie. Výlet do Szegedu spojte s návštevou termálnych prameňov. Na výber máte z niekoľkých kúpalísk priamo v meste, pričom tieto vzácne liečivé vody využíva aj mnoho hotelov vo svojich súkromných wellness centrách. Alebo zájdite do okolitých mestečiek, ktoré ponúkajú menšie hotelové kúpele.

 

Varšava, Poľsko

Dátum: 24. 11. 2018 – 6. 1. 2019

Hlavné vianočné námestie Varšavy je situované pri Barbakane a v blízkosti Hlavného námestia. Tam majú až 60 menších stánkov, ktoré vytvárajú centrum poľských Vianoc. Nachádza sa tam veľký ozdobený stromček, pravidelne tam robia rôzne podujatia a pripravujú prekvapenia najmä pre deti. Menší vianočný trh je blízko vlakovej stanice a ten sa svojou atmosférou a výzdobou chce priblížiť vianočným trhom v Nemecku, ktoré majú najdlhšiu tradíciu.

 

Vroclav, Poľsko

Dátum: 23. 11. - 31. 12. 2018

Podľa Poliakov je práve Vroclav najkrajšie vianočné mesto v ich krajine. Jeho vianočné trhy rozvoniavajú vďaka sladkým pochúťkam ako cukrová vata, waffle alebo medovníky. Deťom sa veľmi páči rozprávkový les, ktorý je inšpirovaný rôznymi príbehmi. Nechýbajú ani známi trpaslíci, ktorí zdobia väčšinu ulíc.

 

Praha, Česká republika

Dátum: 1. 12. 2018 – 6. 1. 2019

Hlavné trhy v Prahe nájdete na Václavskom námestí. Stačí vám prejsť touto dlhou ulicou, aby ste sa poriadne nadýchali pravej vianočnej atmosféry. Potom postupne prejdite ku Karlovmu mostu, kde si vychutnáte pohľad na vysvietený hrad a celé okolie. Nevynechajte ani známy orloj, blízko ktorého sa nachádza ďalšie vianočné námestie. Praha má navyše špecifikum v tom, že každý rok ladia výzdobu a trhy do nejakej konkrétnej témy. Minule to bola česká história, tento rok je ešte stále prekvapením, pretože túto informáciu prezradia vždy až tesne pred ich otvorením.

 

Karlovy Vary, Česká republika

Dátum: 1. 12. 2018 – 6. 1. 2019

Kto videl film Posledné Vianoce, ten musí Karlovy Vary milovať. Jeho dej sa odohráva práve v tomto krásnom meste, ktorému tieto sviatky mimoriadne pristanú. Okrem stánkov s občerstvením a rôznymi remeselníckymi výrobkami pripravili ešte aj nádhernú výzdobu a zaujímavý program. Vianočné čakanie vám spestria vystúpenia detí z miestnych škôl, návšteva Mikuláša, koncerty vychádzajúcich českých hviezd a bohatý animačný program.

 

Kyjev, Ukrajina

Dátum: 19. 12. 2018 – 13. 1. 2019

Pravoslávne Vianoce sa síce oslavujú až 6. januára, predsa si však aj na Ukrajine môžete užiť sviatočnú atmosféru už v decembri. V Kyjeve môžete navštíviť viaceré adventné trhy, tie najväčšie sa sústreďujú na dvoch hlavných námestiach. Na nádherne vyzdobenom Námestí sv. Sofie vás čakajú stánky s dobrotami a suvenírmi aj rôzne hudobné vystúpenia. Deti viac obľubujú námestie pred chrámom sv. Michala, kde nájdu kolotoče a rôzne iné zábavky v sviatočnom šate.

 

Ľvov, Ukrajina

Dátum: 19. 12. 2018 – 18. 1. 2019

Vianočnú atmosféru si vychutnávajú aj obyvatelia a návštevníci Ľvova. Tradičné trhy sa konajú v centre mesta na námestí Rynok a na Prospekte slobody. Práve tam nájdete „Vianoce pod jednou strechou“, kde sa v deň. svätého Mikuláša (na Ukrajine je to 19.12.) rozžiari vianočný stromček a stánky privítajú prvých návštevníkov. Minulý rok Ľvov k týmto dvom tradičným lokalitám pridal aj tretiu, keď koncom decembra otvorili na dvore paláca Potockých „Magické vianočné mestečko“.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa