Takmer 800 rokov a rovnaký počet stánkov: Navštívili sme najstarší a najväčší jarmok v Poľsku

2019-08-14 12:00:00 |   |    | 

Historický Gdaňsk stojí určite za návštevu. Malebné mesto na brehu Baltického mora je atraktívnym cieľom na niekoľkodňový výlet a práve v tomto období sa tu konajú najväčšie a najstaršie trhy v Poľsku a možno i v Európe.



 

Jarmok sv. Dominika sa tento rok koná už po 759. krát. Otvorili ho v poslednú júlovú sobotu 27. júla a potrvá ešte do 18. augusta. Takže ak máte chuť zažiť dokonalú jarmočnú atmosféru, vyrazte na sever Poľska. My sme jarmok zažili práve počas prvých dní a jeho atmosféra nás pohltila.

Už otvorenie pri Neptúnovej fontáne, ktorá je najznámejšou sochou v Gdaňsku a nachádza sa na Artušovom námestí pred historickou radnicou, bolo veľkolepé. Starosta odovzdal symbolicky kľúč od mesta zástupcovi trhovníkov za zvukov fanfár a stredovekého sprievodu. Obchodníci už nedočkavo čakali zákazníkov a bolo ich veru neúrekom.

Celé centrum Gdaňska je obsypané stánkami a šiatrami, ale zabudnite na čínske alebo turecké handry a tovar, ktorý nájdeme v našich tržniciach. Poliaci si potrpia na kvalitu a ako sme sa dočítali v miestnej tlači, stánkov je tohto roku už len 750! Po iné roky ich bolo i vyše tisíc, ale počet znížili, aby bola kvalita zachovaná.

Takže na jarmoku sú väčšinou stánky s poľskými remeselnými výrobkami, farmárskymi lahôdkami a samozrejme nechýba jantár. Práve Gdaňsk bol významným mestom na  historickej Jantárovej ceste. Okrem domácich vystavovateľov sa na jarmoku prezentujú i výrobcovia z jedenástich štátov Európy. Slováci a Česi však chýbajú.

K jarmoku patria aj sprievodné akcie. My sme zažili sviatok chleba. Ten sa konal len jeden deň a prezentovali sa na ňom rôzni pekári. Tá vôňa pečiva bola omamná a pekárenské výrobky, či už chleby alebo iné delikatesy, boli doslova umeleckými dielami.

Nemuseli sme len obzerať, ochutnávku zdarma sme si mohli vychutnať na každom kroku. Večer patril pouličným umelcom a boli to skutočne perfektné produkcie. Či už špičkoví muzikanti, operní speváci, tanečníci, maliari, kaukliari... tu zaplesá srdce každého milovníka umenia.

 

Autor: © Zoznam/vac

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Juraj Mikula

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa