OBRAZOM Obrovské poklady po jedinou strechou: V Louvri otvorili výstavu Leonarda da Vinci

2019-10-27 12:00:00 |   |    | 

V parížskom múzeu Louvre otvorili retrospektívnu výstavu jedného z najväčších umelcov všetkých čias – Leonarda da Vinci, ktorý zomrel pred 500 rokmi. Návštevníci majú jedinečnú možnosť vidieť mnohé najvýznamnejšie diela na jedinom mieste.



 

Leonarda da Vinci si väčšina ľudí spája najmä so slávnou maľbou tajomnej Mony Lisy. V skutočnosti sa ale tento multitalentovaný umelec venoval aj architektúre, hudbe, sochárstvu a vynálezom, vďaka čomu je považovaný za archetyp „renesančného človeka“ a univerzálneho génia.

Celosvetovo sa zachovalo menej než 20 umelcových malieb, z nich až päť vlastní francúzsky Louvre. Práve v tomto slávnom múzeu pripravili pri príležitosti 500. výročia da Vinciho smrti rozsiahlu retrospektívnu výstavu, na ktorej môžete vidieť 162 diel tohto velikána. Pri tejto výnimočnej príležitosti ich zapožičali prestížne inštitúcie z Londýna, Milána, Parmy, Benátok aj New Yorku.

Na výstave však chýbajú dve da Vinciho diela - Mona Lisa (La Gioconda) a Spasiteľ sveta (Salvator Mundi). Organizátori sa rozhodli, že prvé z nich - všeobecne považované za najznámejšiu maľbu vôbec - by malo zostať na svojom pôvodnom mieste v Louvri, aby sa tak predišlo preľudnenosti; dielo samo osebe priťahuje takmer 30.000 ľudí denne.

Druhé z nich je najdrahšou maľbou v histórii - v roku 2017 sa predalo na dražbe za rekordných 400 miliónov eur. Dielo malo byť oficiálne vystavené v emirátskej pobočke Louvru v Abú Zabí, avšak jeho odhalenie, plánované na september 2018, sa z neznámych príčin odložilo. Louvre uviedol, že žiadosť o zapožičanie diela do Paríža sa stále vybavuje.

Najväčší záujem vyvoláva ikonická kresba „Vitruviánsky muž“, poistená na jednu miliardu eur.  Tá je obvykle uchovávaná v bezpečnostnej miestnosti s kontrolovanou klímou v benátskej Galleria dell'Accademia a iba zriedkavo je vystavovaná verejnosti. Kresba s rozmermi 35 x 25 centimetrov zobrazuje proporcie ľudského tela podľa starorímskeho architekta Vitruvia. Až do 24. februára môžete aj toto dielo vidieť na výstave v Paríži, tak si nezabudnite zarezervovať vstupenku ako ďalších doteraz takmer 200.000 ľudí.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa