V stopách templárov po Portugalsku: Tajomní rytieri oplývali obrovským bohatstvom

2020-02-04 08:00:01 |   |    | 

Rytiersky rád templárov patrí medzi organizácie, ktoré sú najviac opradené rôznymi tajomstvami. Jeho počiatky siahajú do 12. storočia, ale neskôr bol zrušený a zakázaný. Napriek tomu v niektorých krajinách prežíval naďalej. Napríklad v Portugalsku, kde aj dnes nájdete množstvo pamiatok, spájaných s týmto legendárnym spolkom.



 

Prečo je tajomstvo templárov tak pútavé?

Hlavnou úlohou templárov bolo ochraňovať veriacich pútnikov. Zároveň tak mali zabezpečiť, aby sa kresťanstvo dostalo až do krajín, kde dovtedy nebolo udomácnené. Už v minulosti sa okolo nich šírilo mnoho záhadných fám. Tou najhlavnejšou bolo, že mali údajne strážiť aj svätý grál, ktorý si generácie ich rytierov uchovávajú až dodnes. Ten má byť súčasťou obrovského pokladu, ktorý zostal po zrušení rádu. Keďže tento spolok zanikol postupne vo viacerých krajinách, pozostatky jeho vzácneho majetku sú vraj tajne skryté všade po svete. Jeden z najväčších vplyvov si získali v Portugalsku a i vďaka tomu sa im tam podarilo prežiť. Zástupcovia rádu sa postupne prepracovali do politiky a verejného života, takže podľa legendy práve vďaka nim prežíval tento rád až dodnes.

 

Castelo de Almourol

Vo viacerých krajinách sa nachádzajú špeciálne historické cesty, ktoré prepájajú jednotlivé pamiatky templárov. Jedna z nich vás prevedie aj cez Portugalsko, kde sa môžete tešiť na skutočné klenoty. Prvou zastávkou je Castelo de Almourol. Jednoduchý hrad stojí hrdo nad riekou Tajo. Na prvý pohľad pôsobí nenápadne, ale v skutočnosti skrýva veľké tajomstvá. Môžete sa k nemu dostať iba pomocou lode. Patrí medzi najcennejšie templárske pamiatky, pretože sa už v začiatkoch histórie tohto rádu stala ich majetkom a patrila medzi ich dôležité sídla. Zároveň to bola jedna z pevností, ktorá sa dokázala najdlhšie brániť nájazdom nepriateľov. Podľa jednej legendy bývalý majiteľ, taktiež člen rádu, ponúkol nocľah mladému pocestnému moslimovi. Ten sa však pomiatol z toho, že jeho rodinu vyvraždili kresťania. Preto sa rozhodol im to trpko oplatiť a v noci otrávil pani domu a jej dcéru. Ich duše údajne strážia hrad aj v súčasnosti a čakajú tam na svoj súdny deň.

 

Tomar

Zakladateľom mesta Tomar bol Gualdim Pais, ktorý bol najznámejším portugalským templárskym rytierom. V čase najväčšej slávy tam bolo sídlo tohto rádu v Portugalsku. Neskôr v tomto meste prevzal moc Kristov rád, v podstate len premenovaní templári, ktorí tak získali nové oficiálne postavenie. Nech sa pozriete na ktorúkoľvek budovu v historickom centre, všade nájdete odkazy na ich kultúru. Podľa niektorých legiend sa práve v Tomare môže skrývať svätý grál, pretože patrí k najvýznamnejším svetovým lokalitám tohto rádu.

 

Kláštor Kristovho rádu

V tomto meste sídli tiež jedna z najdôležitejších templárskych pamiatok v krajine. Kláštor Kristovho rádu vybudovali v 14. storočí. Ide o rozsiahly komplex pozostávajúci z budov, ktoré patrili mníchom, rytierom a ich ďalším zástupcom. Nachádzala sa tam škola, v ktorej vzdelávali svojich následníkov a jednou z najvýznamnejších častí je kostol. Celá stavba má bohaté zdobenie, ktoré svojou symbolikou odkazuje na zakladateľov tohto spolku v Portugalsku. Najzaujímavejšou časťou je Manuelovo okno, pripomínajúce bohatú históriu portugalských moreplavcov. Tí získavali peniaze na svoje výpravy práve od templárov. Kaplnka v tomto komplexe je kópiou Božieho hrobu v Jeruzaleme. Jej tvar bol prispôsobený tak, aby k nej rytieri mohli prichádzať na koňoch a tak sa mohli pomodliť alebo zúčastniť svätej omše.

 

Kláštor hieronymitov a Belémska veža

Medzi zastávky na portugalskej templárskej ceste patria aj dve významné lisabonské pamiatky. Kláštor hieronymitov a Belémska veža boli postavené v štýle manuelskej architektúry. Tá zažila najväčší rozmach počas života kráľa Manuela I., podľa ktorého dostala svoje pomenovanie. Okrem iného spája v sebe viacero znakov Kristovho rádu, ktorý odkazuje na templársku kultúru. Pri zdobení týchto dvoch atrakcií v hlavnom meste použili viacero prvkov, ktoré sú typické pre toto významné spoločenstvo. Navyše Manuel I. nechal časť kláštora postaviť ako poctu a poďakovanie pre moreplavca Vacsa de Gamu, ktorý tam má aj svoju hrobku. Aj to dokazuje veľký vplyv templárov, ktorí podporovali tieto výpravy.

 

Quinta de Regaleira

Palác Quinta de Regaleira sídli v Sintre a patrí medzi najmladšie pamiatky odkazujúce na templárov. Postavili ho len na začiatku 20. storočia, čo svedčí o tom, ako dokázalo toto spoločenstvo ovplyvniť mnohé generácie Portugalčanov. Pri budovaní celého komplexu použili viacero prvkov, ktoré nadväzujú na templárske učenie. Quinta de Regaleira pozostáva z hlavného paláca, pri ktorom sa nachádza malá kaplnka. Odtiaľ sa už dostanete do rozsiahlej záhrady s legendárnou studňou, jaskyňou s jazierkom, tenisovým kurtom a mnohými drobnosťami, ktoré dokazujú jedinečnosť celého tohto miesta.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa