Veľká noc vo Vatikáne: Najväčší zážitok pre veriacich si treba plánovať aj rok vopred

2020-04-13 00:01:00 |   |    | 

Veľká noc predstavuje pre kresťanov najväčší sviatok v roku. Na konci pôstneho obdobia oslavujú spasiteľovo obetovanie za ich hriechy a jeho zmŕtvychvstanie. S týmto obdobím sa spájajú aj najvýznamnejšie omše a veľmi intenzívnym zážitkom je ich absolvovanie priamo vo Vatikáne, kde slávnostné bohoslužby celebruje samotný pápež. Tento silný moment si nenechávajú ujsť ani tí, ktorí nepatria k silným veriacim.



 

Kvetná nedeľa s bezplatným vstupom

Veľkonočné slávnosti začínajú vo Vatikáne už Kvetnou nedeľou, ktorá je vždy týždeň pred veľkonočným víkendom. Vtedy pápež slúži v Bazilike svätého Petra prvú zo sviatočných omší. Tak ako na všetky ostatné bohoslužby vo Vatikáne, aj v tomto prípade je vstup bezplatný, ale tentoraz si netreba vybaviť ani špeciálne lístky. Veľkou výhodou je, že pokiaľ sa vyberiete do Ríma s takýmto predstihom, tak tam ešte nebude tak veľký nápor turistov a budete mať z toho príjemnejší zážitok. Zároveň tak zažijete všetky dôležité udalosti tohto rušného týždňa a môžete sa duchovne prichystať na túto slávnosť.

 

Generálna audiencia u pápeža

Vždy v stredu pred veľkonočným víkendom robieva pápež generálnu audienciu. Na tú sa dostanete len v tom prípade, ak písomne požiadate o lístky. Žiadosť, ktorú si môžete stiahnuť z oficiálnej stránky Vatikánu, zašlete priamo na ich určenú adresu. Vaše vstupenky si potom vyzdvihnete deň pred audienciou v čase od 15:00 do 19:00 alebo v deň tejto udalosti o 7:00 od strážcov pri Bronzovej bráne. Tam nadiktujete svoje meno a zoberiete si vašu obálku. Pokiaľ potrebujete menej ako 10 lístkov, môžete ich dostať aj bez predošlej žiadosti. No nemôžete sa spoliehať na to, že ešte budú voľné miesta. Na generálnej audiencii sa pápež zvíta s veriacimi, prehovorí ku nim a pomodlia sa spolu. Od vašej šikovnosti záleží, či ste ochotní prísť na stretnutie čo najskôr, aby ste mali miesto priamo pri zátarasách a boli čo najbližšie k svätému otcovi. Takéto audiencie pápež nerobí iba pred Veľkou nocou, ale niekoľkokrát počas roka. Na oficiálnej stránke zistíte presné dátumy, ktoré treba uviesť v žiadosti.

 

Krížová cesta od kolosea

Na Zelený štvrtok sa v bazilike v ranných hodinách koná menšia omša. V tom čase už vrcholia prípravy na Veľký piatok, počas ktorého sa organizujú dve hlavné udalosti. Večer o piatej sa opäť začína bohoslužba v Bazilike svätého Petra. Po nej sa pápež s pomocníkmi presunie ku koloseu, od ktorého sa začína krížová cesta so štrnástimi zastaveniami. Veriaci stoja popri ceste a spoločne sa modlia. V meste vtedy patria v týchto lokalitách obmedzenia, pretože ceremóniu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia.

 

Na omšu počas Veľkonočnej nedele si treba privstať

Počas Bielej soboty sa vo večerných hodinách koná vigília, po ktorej sa niektorí veriaci združujú na spoločné modlitby. Hlavná slávnosť sa koná v nedeľu, keď sú vo Vatikáne na námestí dve ranné omše. Na tie sa už dostanete iba so vstupenkami, ktoré sú bezplatné a tri dni pred Veľkonočnou nedeľou ich rozdávajú členovia vatikánskej stráže. Čas a miesto určia krátko pred veľkonočným týždňom. Lístok vás oprávňuje iba na vstup na námestie, ale neurčuje presné miesto, kde budete stáť. Preto niektorí veriaci neváhajú stáť pred zátarasami už v noci, aby sa dostali čo najviac dopredu.

 

Očakávaný pozdrav Urbi et orbi

Tradične veľkou udalosťou je požehnanie pápeža mestu a svetu. To sa rovnako organizuje na námestí pred Bazilikou svätého Petra. Svätý otec vtedy stojí na známom balkóne, z ktorého sa veriacim prihovára a zdraví ich vo viacerých jazykoch, za čo mu jednotlivé skupiny aplaudujú. Urbi et orbi sa koná vždy na poludnie a na rozdiel od rannej omše už na neho nepotrebujete vstupenku. No keďže sa ho chcú väčšinou zúčastniť aj tí ľudia, ktorí boli na bohoslužbe, často si už tieto miesta držia. Touto udalosťou sa zároveň končí veľkonočný týždeň a život vo Vatikáne sa vracia do pôvodných koľají.

 

Prísne bezpečnostné pokyny

Buďte pripravení na to, že počas veľkonočnej návštevy Talianska sa v Ríme a Vatikáne nachádza veľké množstvo ľudí. Kvôli tomu platia počas svätých omší a stretnutí veriacich prísne pravidlá. Na všetky tieto udalosti choďte s dostatočným predstihom, pretože pred jednotlivými zátarasami vám budú robiť kontroly. V taškách a vreckách nemôžete mať nebezpečné predmety, o ktorých vás informujú prostredníctvom viacjazyčných letákov. Veriacich taktiež žiadajú, aby zachovali pietnu a sviatočnú atmosféru týchto dní a nepúšťali sa do konfliktov.

 

Budú otvorené Vatikánske múzeá a bazilika?

Po skončení bohoslužieb sa môžu veriaci pustiť aj do spoznávania mesta. Na ich cestovateľskom zozname sa nepochybne nachádzajú aj dve hlavné atrakcie, pri ktorých musíte počítať s tým, že budú v tomto období v obmedzenej prevádzke. Vatikánske múzeá sú zatvorené v nedeľu a v pondelok. Pred ich návštevou si kúpte lístok online, pretože je vtedy návštevnosť vyššia ako po zvyšok roka. Väčšie obmedzenia platia v prípade Baziliky svätého Petra, pri nej si musíte pozrieť presný zoznam omší, ktoré sa tam konajú a vstupy do kostola sú potom umožnené po ich ukončení alebo v prípade večerných bohoslužieb sa zatvára vždy aspoň dve hodiny pred nimi.

 

Otváracie hodiny pamiatok a podnikov

Počas Veľkonočnej nedele a pondelka sú v Taliansku štátne sviatky. Napriek tomu sú hlavné pamiatky ako napríklad koloseum otvorené, ale nemôžete sa na to spoľahnúť pri menších múzeách. Taktiež počítajte s tým, že nefungujú všetky kaviarne a reštaurácie. Najmä menšie rodinné podniky sú počas týchto dní zatvorené a ich zamestnanci oddychujú.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa