Palio di Siena: Svetoznáme dostihy sa jazdia centrom toskánskeho mesta

2023-04-16 00:00:00 |   |    | 

Tradičné konské preteky sa konajú vždy na špeciálnych dostihových dráhach. V Taliansku sa až dodnes podarilo uchovať jednu unikátnu tradíciu. Na námestí v Siene sa totiž pravidelne organizujú dostihy priamo v centre mesta. Pre ich osobitú atmosféru ich vyhľadávajú tisíce turistov.



 

Preteká sa na neosedlaných koňoch

Jednotlivé mestá a regióny v dnešnom Taliansku boli kedysi rozdelené na niekoľko menších častí. Tieto štvrte sa pravidelne stretávali v súťažiach, ktorých víťazi získali na nasledujúce obdobie veľkú slávu. Tak ako sa v nich súťažilo v minulosti, aj teraz je ich cieľom získať špeciálnu vlajku, ktorá im prinesie patričnú úctu a taktiež vraj špeciálnu ochranu od mestskej patrónky.

Súťaží sa na neosedlaných koňoch, kvôli čomu sa tieto dostihy pokladajú za jedny z najťažších vôbec. Udržať sa na chrbte divokých zvierat totiž vyžaduje určité umenie. Najznámejšie je práve palio, ktoré sa koná v Siene, keďže sa odohráva priamo v historickom centre.

Prvé dostihy tohto druhu zorganizovali v 13. storočí. Zatiaľ čo pôvodne za jednotlivé štvrte bojovali výlučne ich obyvatelia, v súčasnosti sa už jazdci najímajú, spisujú s nimi zmluvy a o tých najkvalitnejších je často veľký boj.

 

Konajú sa dvakrát ročne

Dostihy v Siene zorganizovali na počesť Nanebovzatej Panny Márie, ktorá je patrónkou mesta. Podľa legendy niekoľkokrát ochránila jeho obyvateľov, tak si ju chceli takýmto spôsobom uctiť. Pod patronátom tejto svätice prebieha palio od roku 1701 a pravidelne sa koná dvakrát ročne.

Prvé preteky organizujú 2. júla a jednotlivé štvrte majú šancu na odvetu už 16. augusta. Súťažiaci prechádzajú na koňoch priamo po námestí del Campo, ktoré sa nachádza v srdci Sieny. Pôvodne sa ich zúčastňovalo 25 jazdcov, ktorí reprezentovali 25 tímov. V súčasnosti je ich len 17, ale všetci zastupujú družstvá, ktoré tu existovali už pred desaťročiami.

 

Vyhrať môže aj kôň bez jazdca

Pred štartom pretekov sa súťažiaci musia dostaviť k človeku, ktorý predstavuje akéhosi rozhodcu. Tomu sa preukážu listom, ktorý dostali od svojej mestskej časti a ktorý funguje ako prihláška do dostihov. Tento človek skontroluje, či je všetko v poriadku a potom pomocou jedného výstrelu odobrí účasť džokeja v paliu. Niekedy sa môže stať, že nejakým spôsobom nesplní podmienky a vtedy druhým výstrelom naznačí, že nie sú pravidlá dodržané a tohto človeka vyraďuje.

Keď sa skončí takáto slávnostná registrácia jazdcov, tak rozhodca musí bez toho, aby sa kdekoľvek zastavil, nasadnúť priamo do policajného auta, ktoré ho odvezie na štart. V minulosti sa totiž stalo, že ho členovia vyradeného tímu napadli a tým zmarili aj samotné konanie dostihov. Jeho poslednou úlohou je ukončiť preteky slávnostným výstrelom. Kuriozitou je, že vyhrať môže aj družstvo, ktorého džokej nedôjde do cieľa.2

Keďže udržať sa na koni je niekedy náročné, v pravidlách je napísané, že oficiálnym víťazom sa stáva aj kôň, ktorý príde do cieľa sám, ale musí mať na hlave natiahnutú uzdu. Tím, ktorý vyhrá dostihy, má právo zorganizovať po meste slávnostný sprievod, ktorý má vždy vopred určenú tému. Víťazný džokej zase získava štedrú peňažnú odmenu.

 

Kvôli najlepším miestam nocujú v meste

Lístky na palio sú v predaji od januára. Dajú sa zakúpiť priamo v Siene alebo online. Priamo počas pretekov ponúkajú tri typy sedenia. Najlacnejšie stojí 260 eur, to najdrahšie sa hľadá len veľmi ťažko, pretože si ho často rezervujú priamo lokálne alebo medzinárodné cestovné kancelárie, ktoré ich ponúkajú za stovky eur.

Ak si chcete vychutnať preteky za nižšie výdavky, v tom prípade si zakúpte vstupenku na skúšobné dostihy, ktorá stojí 60 eur. K dispozícii máte aj balíčky, ktoré majú v cene buď večeru, alebo aj ubytovanie. Najlepšie miesto je v blízkosti štartu pri malej veži. Keďže si vstupenku nekupujete priamo na konkrétnu sedačku, ale iba do niektorej zo sekcií, musíte o dobré miesto zabojovať.

Preto keď chcú mať ľudia skutočne dobrý výhľad, na tribúny chodia už deň vopred a na svojom vybranom mieste aj nocujú, len aby mali tú najlepšiu pozíciu na dostihy. Slávnostného pochodu mestom sa však môže zúčastniť ktokoľvek a bezplatne. Verte, že prehliadka stredovekých kostýmov a rituálov vrátane prehadzovania vlajok je skutočne zážitkom na celý život.

Viac FOTO v galérii:

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa