Nórska divočina kvetov a jazier - Národný park Femundsmarka

2012-04-21 10:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Národný park Femundsmarka sa nachádza v južnom Nórsku, v provincii Hedmark a susediacej provincii SOR-Trøndelag na hranici so Švédskom. Najbližším mestom je Røros. Malá sámska dedinka menom Elgå je centrom nielen sámskej vtedajšej kultúry, ale aj infocentrom pre návštevnosť v tomto horskom kúte Hedmarku.



Leží na brehu jazera Femund, ktoré je druhým najväčším v krajine. Park sa rozkladá na ploche 573 kilometrov štvorcových, čo prináša neopakovateľný zážitok pre ľudí, ktorí hľadajú skutočnú divočinu bez civilizačných vymožeností.

 

Krajina femundu

Femund je prevažne močiarna a rašelinatá horská krajina, kde nájdete sneh ešte v polovici júna. Na Nórsko však nič neobvyklé. Mnoho turistov sem prichádza hlavne kvôli kanoistike a rybárčeniu.

Park bol založený v roku 1971 na ochranu jazera, mokradí a okolitých lesov tiahnucich sa až po švédske hranice. Riedke lesy zložené prevažne z borovíc a briez striedajú jazerá a miestne potoky, ktoré pripomínajú svojím vzhľadom krajiny skôr švédsku zvlnenú prírodu ako nórsku hornatinu.

Zaujímavosťou je, že sa tu pestuje sokoliarsky spôsob lovu. Odľahlosť tohto parku je aj v tom, že neleží na žiadnej hlavnej cestnej či železničnej komunikácii. Je tu len križovatka s oznamovateľom a niečo cez tridsať kilometrov dlhá prašná cesta do divočiny, plná sobov, kvetov a jazier.

 

Sámska komunita

Krajina je domovom početnej sámskej komunity. Sú to potomkovia Sámov, ktorí chovali polodomestikované soby. V súčasnosti tomu nie je inak a je bežné vidieť aj niekoľko hlavové stáda týchto severských živočíchov ako vylizujú soľ na miestnej prašnej ceste.

 

V krajine rosomáka

Miestni vravia: „Kde je korisť, nájdeš aj predátora“ a tam kde je veľa sobov, nájdeme aj veľa predátorov. Vlk, rys, medveď a dokonca aj rosomák sa pohybuje s obľubou v tejto oblasti. Tieto štyri zvieratá sa v Škandinávii prezývajú aj ako „Big four“ -  veľká štvorka, vrcholoví predátori Škandinávie, kde sa ešte zaraďuje aj Orol kráľovský a miestne aj Orol morský.

Najčastejšie tu však stretneme soba a hrdzavú líšku. No ak sa človek pohybuje nevyznačenými cestami, pri troche šťastia natrafí aj na čerstvé stopy rosomáka. V krajine jazier a početných močiarov je tiež zastúpený aj bobor európsky, ktorý z mnohých krajín Európy už vymizol, ale tu sa s obľubou stále regulovane loví.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa