Španielsky národný park Picos de Europa - miesto, kde sa zastavil čas

2012-07-19 16:35:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Španielsko - krajina slnka, olív, mora, futbalu a toreadorov. Tak ho aspoň poznajú bežní ľudia. Za návštevu však okrem spomínaných atribútov bezpochyby stojí aj nádherný národný park s názvom Picos de Europa. Leží v srdci Kantábrijského pohoria, ktoré siaha od severného pobrežia Španielska od Pyrenejí až do Portugalska.



Prvý v Španielsku

Pokrýva 77,2 štvorcových kilometrov hôr a horských lúk, ktoré nahradili pôvodný les. Hory sú tu tvorené strmými vápencovými vežami a tie najvyššie dosahujú výšku okolo 2 500 metrov nad morom. Picos de Europa je prvý španielsky národný park, ktorého vznik sa datuje okolo roku 1918. V období medzi decembrom a májom je tu silná pokrývka snehu, ale po jeho roztopení to tu hýri životom, množstvom farieb a vôňou lúčnych kvetov.

Táto oblasť zvaná tiež „zelené Španielsko“ alebo prírodný raj je bohatá na nádherné a rozmanité scenérie. Je určená pre náročného turistu, ktorý miluje prírodu a prechádzky, a pre tých, ktorí chcú relaxovať alebo cestovať v oblasti, ktorá akoby sa zastavila v 19. storočí a nemal na ňu vplyv civilizačný a technický pokrok posledného obdobia.

Aj vďaka tomu je tu taká veľká škála kvetov a druhov rastlín, ktorá prakticky nemá v Európe obdoby. Dôležitú úlohu tu hrá aj geologické podložie a rozdielna nadmorská výška kosených lúk. Pre Picos je charakteristické aj veľké množstvo liečivých a chránených rastlín.

 

Útočisko pre ohrozené druhy zvierat

Táto oblasť bola posledných 5 tisíc rokov obhospodarovaná stále rovnakým spôsobom a tak unikla moderným priemyselným hnojivám a pesticídom. Oblasti zalesnenej krajiny na západ od medzinárodnej rezervácie Saja sú v Európe posledným zostávajúcim útočiskom druhov zvierat, ktoré boli kedysi v hojnom množstve rozšírené po celom kontinente.

K nim patrí vlk iberský, medveď hnedý, mačka divoká, žanetka európska, kuna lesná, vydra riečna a mnohé ďalšie. Na kamenistých svahoch nájdeme tisícky krásnych kamzíkov. Z vtákov tu žijú sup zdochlinár, sup bielohlavý, orol skalný, kaňa lesná, kaňa popolavá, haje, žltochvost domáci, ďateľ čierny a ďalší.

 

Raj vzácnych motýľov

Picos de Europa je rajom pre viac ako 130 druhov motýľov, mnohé z nich sú ohrozené alebo sa nenachádzajú nikde inde na svete. Modráčik gavarniensky a modráčik vikový predstavujú poddruh, ktorý sa v týchto horských lúkach vyskytuje endemicky. V početnom množstve sa tu nachádzajú aj známe veľkolepo pôsobiace vidlochvosty. Z diaľky to vyzerá, akoby sa nad lúčnymi kvetinami pohybovali pestrofarebné mráčiky pastelovo zafarbených tieňov.

Na lúkach sa pasú stáda oviec, kôz a kráv a táto oblasť je známa aj pre svoje pikantné syry Queso de Cabrales, ktorý bývajú vyzreté v jaskyniach. V národnom parku sa nachádzajú aj najhlbšie jaskyne Španielska, ktoré dosahujú až 1 500 metrov a ich výskum stále pokračuje.

 

Čo sa tu dá ešte robiť?

Do niektorých oblastí Picos sa dá dostať na vlastnom vozidle a pozorovať prírodu zblízka. Počas najrušnejších období leta a sviatkov je vstup dopravnými prostriedkami zakázaný. Je to tiež raj pre horolezcov, ale aj pre skialpinistov či turistov obľubujúcich ľahkú, stredne ťažkú aj ťažkú turistiku so sprievodcami. Ak máte radi rybolov, tu si ho môžete užiť pri chytaní pstruhov a lososov, ale tiež aj kúpanie, člnkovanie, kanoistiku či surfovanie, keďže park leží neďaleko morského pobrežia.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa