Národný park Jotunheimen v Nórsku je rajom turistiky severnej Európy

2012-08-27 10:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Pôvodný názov „Jotunfjeldene - Pohorie Obrov“ bol zmenený na Jotunheimen v roku 1862 básnikom A. O. Vinjem. Národný park Jotunheimen je podľa legendy nazvaný „Domov Obrov“, teda jeden z deviatich svetov vikingskej mytológie.



Domov Obrov

Jotunheimen má najvyššiu koncentráciu vrcholov nad 2 tisíc metrov v severnej Európe. Galdhøpiggen - 2,469 m. n. m., Glittertind - 2,464 m. n. m., Skagastølstind - 2,405 m. n. m. Je to vysokohorský park o rozlohe 1,151 km²  panenskej divočiny rozprestierajúcej sa v južnom Nórsku. Vodopády, rieky, ľadovcové jazerá a hlboké údolia dotvárajú pocit nespútanej horskej krajiny. Nachádza sa tu teda 29 najvyšších vrcholov Nórska.

 

Hory pravekých lovcov a pastierov

Od rannej doby kamennej bolo toto územie osídľované pravekými lovcami a zberačmi. Prvé obydlia sa našli neďaleko jazier Gjende a Russvatnet od doby bronzovej a železnej po súčasnú kultúru. Najbližších tisíc rokov sa využíva ako pastierske územie, kde v polovici júna nórski farmári vyháňajú svoje stáda na leto.

 

Ochrana prírody

Národný park nezahŕňa len vysokohorské územie, jeho súčasťou je aj pohorie Hurrungane s najšikmejšími vrcholkami. S parkom susedí aj prírodná rezervácia Utladalen. Predmetom ochrany krajiny je nádherná a základná zachovaná stavba flóry vysokohorskej krajiny. Neporušený krajinný obraz s flórou a faunou od východoeurópskej po západoeurópsku.

Súčasťou je aj poľnohospodárska činnosť, turizmus, lov zveri a rybolov. Nad hornou hranicou lesa tu rastú hlavne borovica, jelša sivá, breza, brest a lieska. V jazerách sa vyskytuje hlavne pstruh. Nájdeme tu aj tetrovy, orla kráľovského a mnoho iných vtáčích druhov. Z cicavcov je tu početne zastúpený sob, los, jeleň, srnec, líška, kuna, norok, rosomák a rys.  

 

Vysokohorská turistika

Jotunheimen je rajom vysokohorskej turistiky severnej Európy. Viac ako 300 kilometrov značených turistických chodníkov a turistických chát a ubytovní ponúka epický zážitok z divočiny, oddych a scenérie v tieňoch „prastarých Obrov“. Nejeden turista sa podujal na ľadovcový výstup na tieto vrcholky, atrakciami je aj horolezectvo a letné lyžovanie či skialpinizmus.

Väčšinu týchto aktivít však je možné absolvovať len s horským vodcom. V nižších oblastiach sa dá raftovať, bicyklovať a jazdiť na koňoch. Populárnou aktivitou sa stal kaňoning.

 

Najpopulárnejšia turistická trasa

Najvyššou trasou v parku je turistický chodník vedúci z Memurubu do Gjendesheim, po úzkom hrebeni Besseggen, vedie popri jazere Gjende 984 m. n. m. a severne od jazera Bessvatnet 1373 m. n. m., ako jeden z najkrajších trekov v parku.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa