Najkrajšie mestské parky v Európe – nechajte sa zlákať na jesennú prechádzku (1. časť)

2014-09-19 09:00:00 |   |    | 

Európa je zelené miesto s tisíckami parkov a miliónmi stromov, kvetov, kilometrami zelených trávnikov, ktoré na váš čakajú počas celého roka. Chcete sa dostať preč od stresu, chcete ísť na piknik alebo rodinnú prechádzku? Európa ponúka krásne parky len pre vaše potešenie. Pozrite sa s nami na tie NAJ mestské parky Európy.



 

Parc des Buttes Chaumont, Paríž – Francúzsko

 

Park otvorený v roku 1867 sa nachádza v severovýchodnej časti Paríža a je piatym najväčším parkom mesta. Najznámejšou črtou parku je Temple de la Sibylle, ktorý je posadený na vrchole útesu 50 metrov nad vodami umelého jazera.

 

Park El Retiro, Madrid – Španielsko

 

Park je súčasťou mestského historického a botanického dedičstva. V minulosti bol zónou rekreácie kráľovskej rodiny. Prvá zmienka o parku siaha do doby prvých kráľov Španielska.

 

Hyde park, Londýn – Anglicko

 

Jeden z ôsmich kráľovských parkov anglickej metropoly navštívi ročne milióny turistov a Londýnčanov. Nachádza sa tu slávny  Speaker ´s Corner, jazero Serpentine a pamätník Diany princeznej z Walesu v tvare fontány. Park dáva možnosť na niekoľko rozličných rekreačných aktivít vrátane plávania, člnkovania, bicyklovania, tenisu a jazde na koni.

 

Park Maksimir, Záhreb – Chorvátsko

 

Park bol koncom 18. storočia na okraji mesta, no dnes je obklopený mestským osídlením. Je úkrytom mnohých ohrozených druhov zvieratrastlín. Ich ochrana je dôležitá, pretože je spojená so zachovalými storočnými dubovými lesmi, ktoré sa tu nachádzajú. V parku je zaznamenaných viac ako sto druhov vtákov. Okrem lesov tu nájdete lúky, jazerá a potoky, ktoré predstavujú významné biotopy pre rôzne rastliny a zvieratá a prispievajú k jej biodiverzite.  

 

Villa Borghese, Rím – Taliansko

 

V treťom  najrozľahlejšom parku Ríma sa nachádzajú rôzne budovy, múzeá a atrakcie.  Záhrady boli vytvorené pre vilu Borghese, ktorú využíval Scipione Borghese na večierky a svoje umelecké zbierky. Záhrady v dnešnej podobe boli prerobené na začiatku 19. storočia.

 

Tiergarten park, Berlín – Nemecko

 

Zelené pľúca Berlína sú v centre mesta a park je rozľahlejší ako Hyde park. Na konci 17. storočia bol pretvorený z loveckej obory na rekreačné miesto pre ľudí. V priebehu času bol park prepracovaný podľa niekoľkých modelov vrátane parku v anglickom štýle.

 

Phoenix park, Dublin – Írsko

 

Phoenix je jeden z najväčších uzavretých rekreačných miest v rámci európskych hlavných miest. Založený v roku 1662 bol pôvodne kráľovským miestom lovu na väčšej ploche ako je tá dnešná, ktorá sa nachádza severne od rieky.

Jesenná farebná príroda priam nabáda k prechádzke v parku. Vyberte si jeden z daných európskych lídrov, alebo sa vyberte aspoň do toho vo vašom blízkom okolí. Oddýchnite si prechádzkou po čerstvom vzduchu v zelených pľúcach mesta a započúvajte sa do šumu lístia.

Zdroj/autor: europeanbestdestinations.org, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa