Najkrajšie mestské parky v Európe – na jesennej prechádzke (2. časť)

2014-09-22 09:00:00 |   |    | 

S pokročilým ročným obdobím sa aj naše cestovateľské záujmy menia. Dovolenky a výlety si hľadáme už bližšie k domovu, prípadne pravý opak – lietame do exotických krajín, kde práve začína leto. V tom prvom prípade sa uchyľujeme k spoznávaniu Európy a jej miest. K moru nás to už toľko neťahá a mestá poskytujú dostatočné rozptýlenie. Pri prechádzaním chladnými mestami ale nesmieme zabudnúť na prírodu. Tú v betónových džungliach predstavujú parky a my vám teraz predstavíme druhú polovicu tých najkrajších európskych mestských parkov.



Anglická záhrada, Mníchov – Nemecko

 

„Anglická záhrada" je jedným z najväčších mestských parkov na svete. Prešiel neustálymi zmenami a v priebehu storočí sa postupne pridávali nové budovy a zelené plochy. Všetko to začalo v roku 1789, kedy bolo nariadené zriadiť park pozdĺž rieky Isar. Park bol pomenovaný podľa vzhľadu anglického vidieckeho parku.

 

Záhrady Palacio de Cristal, Porto – Portugalsko

 

Záhrady boli navrhnuté v 19. storočí v rámci výstavby budovy Palacio de Cristal. V súčasnej dobe zostávajú stále zachované s pôvodným projektom. Park ponúka nádherné panoramatické výhľady na rieku a mesto. Záhrady sú domovom Centra ekologickej výchovy.

 

Park Güell, Barcelona –Španielsko

 

Od roku 1860 Barcelona pozoruhodne rástla pod podhľadom inžiniera Ildefonsa Cerdoma a bol to najväčší projekt  19. storočia v Európe. Park vznikol v roku 1900, kedy bolo mesto modernékozmopolitné. Zakladateľ Eusebi Güell chcel pôvodne obytnú štvrť pre aristokratov, a tak požiadal Gaudího, no nakoniec sa to nepodarilo a park prevzalo mesto.

 

Mestský park, Budapešť – Maďarsko

 

Park má najväčšiu umelú ľadovú plochu v Európe  a je tiež domovom svetoznámych kúpeľov Széchenyi. V parku sa zvykli organizovať automobilové podujatia, no v roku 1985 sa vláda rozhodla proti usporadúvaniu maďarských pretekov Grand Prix v parku.

 

Park zo „zdrojov“, Brusel – Belgicko

 

Park plný jazier so žltými leknami a volavkami  je romantickým miestom aj napriek bulváru v jeho blízkosti. Láka ľudí na oddych na jednej z lavičiek pri jazerách. Môžete tu objavovať aj zvyšky pôvodného parku a malý pavilón s kolonádou.

 

Vondelpark, Amsterdam – Holandsko

 

Vondelpark je najobľúbenejším parkom v meste. Kaviarne, reštaurácie, požičovne kolieskových korčúľ, amfiteáter a záhrada s viac ako 70 druhmi ruží priťahujú nielen domáce obyvateľstvo, ale aj turistov. Parku bol udelený štatútom národného dedičstva.

 

Kaisaniemi park, Helsinki – Fínsko

 

Časť parku bola venovaná univerzite v Helsinkách v roku 1829 pre záhradníctvo. Najstarší skleník bol otvorený v roku 1889. Nachádza sa tu aj futbalové ihrisko či tenisové kurty.

 

Park Sempione, Miláno – Taliansko

 

Park je umiestený v blízkosti zámku Sforza a Oblúka mieru – dve významné pamiatky Milána. Dizajn parku bol koncipovaný s úmyslom vytvoriť panoramatické výhľady zahrňujúce obe pamiatky. Treťou pamätihodnosťou parku je Palazzo dell'Arte (Palác umenia) postavený v roku 1933.

Zdroj/autor: europeanbestdestinations.org, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa