Najlepšie národné parky Európy, ktoré oplývajú zelenou krásou

2014-10-22 09:00:00 |   |    | 

Máte radi prírodu, lesy, jazerá, flóru a faunu? Objavte najkrajšie národné parky v Európe. Zabudnite na davy ľudí, pláže, zabudnite na mestá a na nákupy a príďte si oddýchnuť do najkrajších národných parkov v Európy. Objavte úžasné národné parky, ako sú Plitvické jazerá v Chorvátsku, Národný park Saské Švajčiarsko a iné. V Európe je ich mnoho na obdiv.



 

Národný park Plitvické jazerá - Chorvátsko

 

Národný park Plitvické jazerá patrí k Dinárskej krasovej oblasti a vďaka svojej špecifickej geológii, geomorfológii a hydrológii je skutočne jeden z najpôsobivejších krasových subjektov vo svete. Okrem dolomitových skál tu prevažujú aj vápence s vložkami dolomitov. Špecifické hydrologické vlastnosti hornín umožnili zadržiavanie vody na dolomitových skalách a rovnako tak vznikol kaňon – prerezaním kriedových vápencov vodou. Tufové bariéry sú fenoménom umožňujúcim zostať vode vo vnútri jazier.

 

Národný park Saské Švajčiarsko - Nemecko

 

Národný park Saské Švajčiarsko je národný park v nemeckom Sasku v blízkosti hlavného mesta Saska - Drážďan. Park zahŕňa dve oblasti o výmere 93,5 km² v centre nemeckej časti Labských pieskovcov, ktorá sa nazýva Saské Švajčiarsko. Národný park nadväzuje na Národný park České Švajčiarsko v Českej Republike.

 

Národný park Dolomity -Taliansko

 

Dolomity - pohorie nachádzajúce sa v severovýchodnom Taliansku, ktoré je súčasťou južných vápencových Álp. Rozprestierajú sa od rieky Adige na západe po údolie Piave na východe. Dolomity sú takmer rovnomerne rozdelené medzi provinciami Belluno, Južné Tirolsko a Trentino.

 

Národný park Écrins – Francúzsko

 

Národný park Ecrins je piaty francúzsky národný park. Nachádza sa v Alpách, ktoré pokrývajú veľkú časť masívu des Ecrins. Park bol korunovaný Radou Európy za "Európsky park hory."

 

Durmitorský národný park – Čierna Hora

 

Park sa nachádza v širokej horskej oblasti na severozápade Čiernej Hory medzi riekami Piva a Tara, kde sa nachádza 23 vrcholkov hôr vo výške nad 2300 metrov nadmorskej výšky. Súčasťou parku je 82 kilometrov dlhý kaňon Tara, ktorý siaha do výšky 1600metrov  nad hladinou rieky. Región Durmitor je najdôležitejšou časťou Dinárskeho pohoria, ktoré sa vyznačuje vysokými vrcholkami, bohatými lesmi a hlbokými roklinami. Kaňon Tara je najväčší v Európe a má viac ako 1500 druhov voľne rastúcich rastlín a 130 druhov vtákov.

 

Triglavský národný park – Slovinsko

 

Národný park Triglavje jediný slovinský národný park. Park bol pomenovaný podľa najvyššieho vrchu Triglav(2864 m), ktorý je tiež najvyšším vrchom v Slovinsku. Hora je národným symbolom a je uvádzaná na štátnom znaku a vlajke.

 

Národný park Ordesa – Španielsko

 

V Národnom parku Ordesa nájdete trasy vhodné pre každého, takže si môžete prezrieť svojím vlastným tempom údolia, pasienky či rieky, ktoré sa nachádzajú na úpätí Monte Perdido – najvyšší vrch (3 355m) v tejto časti Španielska. Rad ľahko prístupných chodníkov vás dovedie k prírodnému unikátu- vodopád známy ako „Cola de Caballo“(Konský chvost). Možno budete mať šťastie a uvidíte fúzatých supov s rozpätím krídiel viac ako dva metre ako sa vznášajú nad vrcholkami.

 

Národný park Sarek – Švédsko

 

Vysoká horská oblasť Sarek sa podobá na Alpy s vysokými horskými masívmi a hlbokými údoliami. Najznámejšie je údolie Rapa s nádhernými deltami a bohatou faunou. Niekoľko stoviek ľadovcov je tvorených rozpustenou vodou, horskými prudkými riečkami a malými vodopádmi. Šesť vrcholov presahuje 2000 metrov nad morom. Sarek nie je ľahko dostupný a má náročné terénne podmienky. Výnimkou je Kráľovská cesta, ktorá prechádza južnou časťou, no je bez turistických chodníkov.

 

Národný park Vatnajökull - Island

 

Národný park Vatnajökull  pozostáva z ľadovca Vatnajökull  a okolitých oblastí. Veľké územie parku leží v horských oblastiach. Ak si to namierite do islandských vysočín, musíte byť poriadne pripravení, pretože počasie, toky riek, či podmienky pre chôdzu a jazdu autom sa tu môžu veľmi náhle zmeniť.

 

Zdroj/autor: europeanbestdestinations.org, Zuzana Fialová

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa