Milovníci kvetov, toto musíte vidieť: Najkrajšie botanické záhrady sveta

2022-01-26 08:00:00 |   |    | 

Ľudia si vždy dali záležať na svojich záhradách, ktoré boli ich vizitkou. Na rozdiel od domácností, totiž nikdy neušili pozornosti okoloidúcich a susedov. Bola to ich pýcha a možnosť ukázať, aký máte vkus a v prípade žien, akými sú gazdinkami. Zmes štýlov a široké spektrum rastlín ponúka mnoho možností na to, ako si skrášliť svoje príbytky. Tento výber prináša skvosty nášho kontinentu, ktoré by ste určite nemali vynechať pri návštevách nasledujúcich štátov.



 

Kew Gardens, Londýn, Anglicko

Anglická kráľovská záhrada sa môže pochváliť tou najlepšou svetovou zbierkou drevín a rastlín. Ak ju chcete poriadne preskúmať, radšej si na ňu vyhraďte pár dní a postupne prejdite jednotlivé časti. Pozrieť sa môžete nielen do rozsiahleho parku, ale aj do niekoľkých skleníkov s rôznymi exotickými kúskami.

Občas zabudnete na to, na akom kontinente sa nachádzate a že kvetinový svet okolo vás je len dobre upravenou fikciou. Jednou z najkrajších častí záhrady je vyvýšený chodník, vďaka ktorému budete mať pocit, ako keby ste sa prechádzali v korunách stromov.

 

Hrad Villandry, Villandry, Francúzsko

Naoko malá nenápadná dedinka Villandry ponúka jeden z najväčších skvostov francúzskeho záhradníctva. Hrad pochádza zo 14. storočia a postupne sa v jeho okolí začali rozrastať nádherné záhrady. Rozdelené sú do viacerých štvorcov a obdĺžnikov a každý z nich ponúka niečo iné a zaujímavé. Nejde len o rôzne druhy kvetov, ale v tejto veľkej záhrade nájdete i ukážku pestovania ovocia a zeleniny. Veľmi obľúbené časti sú s vodnými rastlinami.

 

Mount Stewart, Down, Severné Írsko

Špecialitou tejto záhrady pri nádhernom panskom sídle je fakt, že poslední majitelia sa rozhodli dodať jej punc jedinečnosti. Preto veľkú plochu rozdelili do niekoľkých častí, kde vytvorili rôzne tematicky ladené oddelenia. To najobľúbenejšie je v španielskom štýle, no nechýbajú ani odkazy na výborné prvky anglického záhradníctva. V rozsiahlom parku nájdete aj množstvo exotických kvetín. Jeho súčasťou je aj obrovské jazero a veľká fontána. A keďže sa nachádzate v Írsku, nesmie chýbať ani záhrada plná trojlístkov.

 

Palác Peterhof, Petrohrad

Prepych, ktorý môžete pozorovať vo vnútorných priestoroch, sa prenáša pozvoľna i do záhrady. Prvá časť prechádzajúca cez veľkú terasu do dominantnej fontány, je dozdobená zlatými prvkami pripomínajúcimi interiéry. Na Samsonovu fontánu poslúžili ako príklad vzory z francúzskej záhradnej architektúry. Vrchná časť plynule prechádza do dolnej záhrady, kde už dominuje elegantný a strohejší štýl. Prevláda najmä zeleň, ktorá je vkusne doplnená kvetinami. I v tejto časti možno vidieť niekoľko menších fontán.

 

Palác Giusti, Verona, Taliansko

Najlepšiu ukážku talianskeho záhradníctva nájdete práve tu. Jeho tvorcovia sa inšpirovali v renesančnom období a aj keď okolie paláca prešlo niekoľkými rekonštrukciami, hlavné črty zostali uchované až do súčasnosti. Postupne sa menili iba niektoré detaily, ktoré záhradu zdokonaľovali do súčasného tvaru. Pýchou záhrady sú okrasné stromy a kríky so zaujímavými obrazcami.

 

Boboli, Florencia, Taliansko

Oproti iným záhradám sa táto líši množstvom sôch, ktoré sa v nej nachádzajú. Florencia je známa tým, že v jej uliciach môžete vidieť veľa diel a to sa odrazilo aj na záhrade Boboli. Jej súčasťou je Neptúnova fontána, ktorá bola inšpirovaná slávnou rímskou predchodkyňou. V minulosti sa tam nachádzal i originál sochy od Michelangela, no neskôr ho nahradili kópiou a predloha putovala do múzea.

 

Versailles, Paríž, Francúzsko

Neskutočných 800 hektárov ukážky francúzskej precíznosti. I keď na udržiavaní záhrady pracujú stovky zamestnancov, podľa historikov nikdy nedosiahla rovnakú veľkoleposť, ako za čias Ľudovíta XIV. Istotne za to môže i fakt, že v tých časoch spôsobila veľký boom a jej postupné zdokonaľovanie a odhaľovanie nových častí pôsobilo veľmi inovatívne a poskytlo nápady záhradníkom na celom svete. Jej súčasťou sú aj nádherne hrajúce fontány, ktoré sú lákadlom pre množstvo návštevníkov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa